Frihet med en drage

Vi droppet storbyen til fordel for de store dragene på vidda - se hvordan vi opplevde kitekurs på Bergsjøstølen.Av: Ståle Dybsjord

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
I farta over isen. Foto: Erik Erlandsen Foto: Erik Erlandsen
I farta over isen. Foto: Erik Erlandsen Foto: Erik Erlandsen Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Bergsjøstølen ligger i Hallingdalen, rett før Ål og 27 kilometer innover dalstroka forbi Vats. Det er et litt øde sted i grisgrendt strøk oppe på fjellet, godt brukt av lokalfolk, og er etter hvert også blitt et kjent sted blant kiteskiere fra hele Sør-Norge. Det er ansett som et av de beste kiteskiing-stedene, og er et stort flatt område omgitt av små koller og lave fjell og 50 meter å gå fra hotellet. På Bergsjøstølen avholdes også NM i kiteskiing.

 • Fakta om kiteskiing

 • Se bildespesialen
 • Henger bak dragen

  Men hva er så kiteskiing? Jo, det er rett og slett en drage man henger etter som drar deg bortover på enten snowboard eller ski. Sporten startet først i vannet som kiteboarding, men ble fort flyttet over på snø. Spesielt her i Norge hvor vi ikke har så mange sommermåneder. (Har vi noen i det hele tatt egentlig?)

  I kiteskiing kan man bruke alle slags farkoster som kan forflytte seg på snø. Spesielt egnet er det for snowboard, alpint og telemark. Følelsen av å kite på snowboard er så og si direkte overførbart med opplevelsen man får med et wakeboard på vannet. Man kan gjøre de fleste av triksene på snøen som på vannet. Mulighetene på ski er selvfølgelig like store. Se for deg hvilken frihet det ville være å cruise over en snødekket vidde, kilometer på kilometer. Fartspotensialet er ganske vanvittig. Man kommer seg fort opp mot hastigheter rundt 100 kilometer i timen.

  På kurs

  Vi var fire personer som reiste på kurs for å få innblikk i hva dette dreier seg om. Vi kom opp til Bergsjøstølen sent fredag kveld hvor vi traff to andre som også skulle på kurs, og instruktørene Geir og Gunnar fra kite.no. Begge erfarne kitere med lang fartstid.

  Fredagskvelden gikk med til grunnleggende teori og forberedelser til lørdag, og til å bli kjent med hverandre. Lørdag morgen blåste det friskt så vi hoppet rett i skiklærne for litt praktisk teori i form av pakking av kiten før vi gikk over til launching, styring og manøvrering av kiten i lufta.
  Herlig følelse å se dragen sveve der oppe, og oppleve med hvilken utrolig kraft den drar deg fremover når du holder den opp i den såkalte powersonen mot vinden. Du blir rett og slett slengt med etter kiten.

  Beskyttelse

  Prøveflyging av kite. Foto: Ståle Dybsjord Foto: Ståle Dybsjord
  Prøveflyging av kite. Foto: Ståle Dybsjord Foto: Ståle Dybsjord Vis mer

  Når vi så fikk på oss brettene ble det mange nye erfaringer om hvor sterkt et vindkast på en drage faktisk er der det slenger deg bortover i snøen (knebeskyttere anbefales!), men etter hvert ble det lettere å regulere kraften, krysse opp mot vinden, og så videre. Lørdag kveld var det afterkite, oppsummering og jammen litt teori sent utpå kvelden igjen. Utskifting av liner og reparasjon av kite var det som stod på programmet.

  Ikke for godvær

  Søndag morgen våknet vi til like frisk vind og skranglet ut endel stivere i musklene enn dagen før. Vi fant oss selv støl i muskler vi egentlig ikke ante vi hadde, og en av oss kommenterte tørt at han kanskje hadde fått gikt i hofta. Etter et par runder ute på isen myknet vi opp igjen, og kitet frem og tilbake og følte oss riktig så flinke. Dessverre kom også sola, og det ble påskeføre og vindstille i løpet av et blunk. Vinden stilnet helt og kiten falt rett i bakken. Da er det ikke noe annet å gjøre enn å pakke sammen utstyret og labbe tilbake til hotellet for lunsj. Noe å huske på hvis du drømmer om en liten kitetur for eksempel fra Geilo til Finse - vinden kan faktisk stilne, og da blir det langt å gå!

  Etter en lang lunsj i solveggen ble vi faktisk redd for at det ikke skulle blåse mer den dagen, og vi prøvde oss med noen kjempesvære kiter uten hell. Flere inntok horisontalen og ventet på vinden og langt om lenge (den som venter på noe godt venter ikke forgjeves), da instruktør Geir mumlet om at vi skulle pakke sammen og gi oss, skyet det til og begynte å blåse igjen. Vi fikk da en fantastisk avslutning på helgen med noen riktig heftige turer frem og tilbake. Noen av oss fikk også prøve et par hopp og flyturer med kiten.

 • Les mer om alternative vinteraktiviteter i denne artikkelen.
 • Ut på tur?

  Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

  Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.