Friårguiden

Spar penger

Spar skatt: En stor del av inntekten din bortfaller hvis du er bortreist, og dermed kan du nedjustere skattetrekket, eventuelt la det bestå og deretter motta tilsvarende tilgodehavende fra kemneren i påfølgende år.

Reduser levekostnadene: Si opp bokklubbavtalen, avisen, ADSL-abonnementet og alt du strengt talt ikke behøver. Selg bilen, og bli kvitt forsikringer, årsavgift og parkeringsutgifter.

Betalingsutsettelse: Det er mulig å be banken om avdragsutsettelse. Dette forutsetter en ryddig betalingshistorikk:

- Mye kan la seg ordne hvis man kan vise til sikkerhet og stabil inntekt, også hvis man vil seile ett år, sier informasjonsdirektør i Nordea, Kjell Flø. – Det går an å be om utsettelse av betaling av renter, men dette anbefaler vi ikke fordi man øker gjelden fremfor å nedbetale den. Med dagens renter burde det heller ikke være vanskelig å betale dem.

Lånekassen: Statens lånekasse for utdanning tilbyr avdragsutsettelse inntil 12 ganger i løpet av betalingsperioden.

- Man får ikke betalingsutsettelse på rentene, så man pådrar seg mer gjeld, dersom man velger å utsette avdragene, sier Wenche Merli, informasjonssjef i Statens lånekasse for utdanning.

Det kan også søkes om rentefritak, men dette innvilges kun ved lav inntekt ved fulltidsarbeid.

Ekstern lenke:
Lånekassen

Bli student: Studenter får kjøpt rimelige billetter på fly og tog, og kan benytte seg av rabattordninger på ungdomsherberger, restauranter og attraksjoner verden over. Meld deg opp til eksamen på nærmeste studiested, og få utskrevet studentkort.

Fri fra jobben

Ferieloven sikrer norske arbeidstakere fem ukers ferie, og folk over 60 er sikret en sjette uke. I flere bedrifter kan man spare opp ferieuker og overføre dem til neste år; tar man deretter neste års ferie på forskudd kommer man opp i et behagelig antall ferieuker. Men det finnes løsninger også for dem som ønsker seg et år fri fra jobb. Mange norske bedrifter er villige til å gi arbeidstakerne permisjoner utover disse ferieukene.

- De aller fleste norske bedrifter vil imøtekomme arbeidstakernes ønsker om permisjon enten til studier eller reiser. De færreste vil være den som hindrer arbeidstakeren i å tilegne seg opplevelser, sier Finn Langeland, informasjonsdirektør i Næringslivets hovedorganisasjon.

Individuell vurdering

- Det å gi permisjon kan sette bedriftene i en kattepine i forhold til å finne gode kandidater som erstatter den som vil ut en periode, så enhver permisjon vil være gjenstand for en individuell vurdering, sier Langeland.

Arbeidstakere har likevel ikke lovfestet rett til å få innvilget permisjon med lønn.

Når man får barn får man i dag inntil ett år permisjon med lønn. Dette forutsetter at mottakeren av fødselspenger har vært i arbeid i minst seks måneder før hun går ut i permisjon.

Man kan velge mellom å ta ut 43 uker permisjon med 100 prosent lønn eller 53 uker med 80 prosent lønn. Far er lovpålagt å ta ut fem ukers permisjon, men han kan ta ut flere uker. Mor kan i permisjonstiden reise så mye hun ønsker, men ønsker ferske foreldre å ta med babyen og dra på familietur, kan far ta ut permisjon, mens mor tar ut ferie eller ulønnet permisjon.

3 år barneperm

Utover den betalt permisjonen kan foreldre ta ut inntil ett år ulønnet permisjon hver i forbindelse med familieforøkelse, dette i henhold til arbeidsmiljøloven.

Ifølge Trygdeetaten kan man få med seg barnetrygden – dagens sats er satt til 970 kroner per barn - utenlands i inntil tolv måneder dersom man har til hensikt å vende hjem etter ett år. Man kan også få med seg kontantstøtte på reiser inntil tre måneder, men er hensikten å være bortreist i lengre tid opphører kontantstøtten etter en måned. Full kontantstøtte er p.t. på 3.657 kroner per måned per barn i alderen 1-3 år.

Ekstern lenke:
Trygdeetaten

Hva med boligen?

Lei ut leiligheten/huset: Du kan leie ut boligen din skattefritt nesten et halvt år hvert år. I sentrale strøk får du fort mange tusenlapper for huset ditt. Forutsetningen for at utleien skal være skattefri, er at leieperioden er kortere enn et halvt kalenderår og at du selv bor i boligen resten av året. For å få skattefrie leieinntekter i et helt år, går du frem på denne måten:

 • Bo i din egen bolig frem til 10. eller 15. juli.
 • Lei ut boligen fra for eksempel 15. juli til 15. juni neste år.
 • Bo i din egen bolig resten av året etter at du er kommet hjem. Husk at hvis du selger boligen, og flytter ut før det er gått et halvt år, må du betale skatt for det ene halvåret.

  Betalingsutsettelse: Har du ikke penger nok til å betjene renter og avdrag på lånene dine mens du er bortreist, finnes det råd. Kan du vise til god betalingshistorikk vil mange banker hjelpe deg med betalingsutsettelse kombinert med lengre nedbetalingstid på lånet.

  Leiebolig: Spar penger på å bo billig. Lei deg et kott i et kollektiv for en perioden og be om hjelp fra familie og venner mot at du stiller opp for dem.

 • Ekstern lenker:
  Huseierne
  Leieboerforeningen