Fremtidens norske turistmål

Hvor lenge skal vi markedsføre oss som "land of the midnight sun" overfor turistindustrien i utlandet? Vi har tatt en titt på hva vi kan forvente oss i fremtiden av mulige nye norske turistattraksjoner.

Fremtidens norske turistmål

 1. Bildespesial


Visst skal vi være stolte av det unike med vårt land. Fjorder, midnattssol, nordlys, isbreer, Holmenkollen, Vigelandsparken, Fløybanen og Nidarosdomen. Men hvor lenge skal vi støtte oss på våre gamle trauste attraksjoner. Finnes det nye prosjekter på gang som kan snu helt om på hva som kan telle som våre mest besøkte turistattraksjoner? Vi har tatt en titt på noen fremtidige kandidater.

 • Skipstunnelen på Stad


  Norskekysten er kjent som et av de mest værharde stedene i verden. Utallige skip har forlist, og de som har lest boka "HMS Ulysses" har fått et innblikk i hvordan krigsskipene under den andre verdenskrig slet opp og ned kysten på patrulje og tokter. Når gradestokken viser 30 minusgrader, og vinden hviner i kuling styrke kan kysten være det ene stedet på jord som kan fryse helvete over. Sjøsprøyt som fryser om til istapper flygende gjennom luften kan ta motet fra den mest garvede sjømann. Løsningen på dette kan ligge i noen visjonære tanker om å lage en skipstunnel slik at man skal slippe å runde det værharde Stad. Helt siden 1837 har nordmenn hatt våte drømmer om et slikt prosjekt. Nå foreligger planene, og man venter kun på at stortinget skal godkjenne byggingen i løpet av 2006. Kostnadene er beregnet til 701 millioner kroner med en pluss-/minusmargin på 15 prosent. Tunnelen vil bli 12 meter dyp, få 33 meter takhøyde og skal være 23 meter bred. Mulighetene for at mange besøkende vil ønske å beundre denne innovasjonen er stor.

  www.stadskipstunnel.no Foto: Jotoja visjon Vis mer  Les mer på www.stadskipstunnel.no.

 • Visjonært i Tafjord

  På Nordvestlandet finner du Tafjord som egentlig ikke eksisterer på verdenskartet. Foruten å by på den rå norske naturen har Tafjord Europas nest høyeste demning. Med et fall på 96 meter ruver den i terrenget. Arkitektfirmaet Snøhetta tegner skissene til det som skal bli en spektakulær opplevelse nettopp her. På toppen av dammen planlegges et 40 roms hotell. ja, du leste rett. På TOPPEN av dammen. I forbindelse med dette skal det åpnes et galleri foran denne enorme dammen som skal strekke seg fra fjellvegg til fjellvegg. Galleriet vil være en glassbjelke som skal strekke seg over hele Zakariasdjuvet, og skal romme utstillinger om skred og elektrisk kraftproduksjon, samt kunsten til Marianne Heske.

  Du kan lese mer om prosjektet på Tafjordportalen og på hjemmesidene til Snøhetta.

 • Kongegraver

  I motsetning til våre europeiske brødre, har vi i Norge vært uheldige i forhold til behandlingen av våre kongegraver. Kongene våre fra vikingtiden og opp til Håkon VI, som døde i 1380, brukte store ressurser på å gi seg selv rike graver i viktige kirker. Mange av disse kirkene er etter hvert blitt plyndret eller de har blitt jevnet med jorden av diverse årsaker. I Aftenpostens utgave av 25/09 lanseres en storstilt utgravning av flere av de gamle gravene, for å legge kongene til hvile på nye steder. Dette vil åpne for at turister kan finne gravene langt lettere, og utstillinger vil kanskje bli et aktuelt tema. Av fordums kongegraver man kan se utstilt i dag er Sigurd Jordsalfare og Håkon V som ligger i mausoleet på Akershus festning.

 • Hunderfossenparken

  Vinterslott i Hunderfossen Vis mer


  Januar 2007 åpner Europas første vinterpark i Hunderfossen. Hunderfossen familiepark har stort sett vært til for sommergjester, men nysatsningen tar utganspunktet i å lokke til seg de allerede mange vinterturistene som oppholder seg i Guldbrandsdalsområdet. Blant aktivitetene skiltes det med snørafting, høydepark, terrengbilbane, snøscooterkjøring, bobbanekjøring og elveflyting. Hver kveld vil det bli avholdt avsluttningsfyrverkeri, og det vil i tillegg være en iskatedral og en isbar i parken. Planene er i aller høyeste grad ferdig realisert, og som skrevet tidligere i teksten vil den åpnes for første gang i januar neste år.
  Les mer på www.vinterparken.no.

  >>Les hva vi skrev om vinterparken her!

 • Gondolbaner er hot stuff

  Flere steder i Norge drømmes det om gondolbaner som skal frakte folk fra den ene kanten av byen/stedet til den andre. Dersom du er i Oslo i ikke altfor fjern fremtid, kan du glede deg over gondolbanen som er prosjektert til å gå fra oversiden av Ekebergresturanten og ned til utløpet av Akerselven. Dette prosjektet er en del av det større Bjørvikaprosjektet, som innebefatter Operaen, fjordlandsbyen og senketunnelen ved Oslo havn. Verdt å nevne sammen med dette er nye Nyland Allé som skal bygges når senketunnelen endelig er ferdig i 2011. Drømmen og visjonen for gamle E18 er at det skal bli Oslos svar på Champs Elyssés med hovedsakelig lett lokaltrafikk.

  Bjørvikaprosjektet med gondolbanen i bakgrunn. Foto: Statens veivesen Vis mer


  Gondolbane drømmer de også om ved Galdhøpiggen skisenter. De riktige tillatelsene er ikke på bordet ennå, men avtalen med verdens mest kjente merke for skiheiser; Doppelmeyer, er allerede i boks. Banen skal gå fra foten av skisenteret og opp til toppen av fjellet Galdhø som ligger på 2.222 meters høyde. Fallet på bakken som går ned vil da være på cirka 400 meter.

  Holmenkollen i ny prakt. Foto: Økaw arkitekter AS Vis mer


 • Holmenkollen i ny drakt

  Norges mest besøkte turistattraksjon har de siste par årene vært oppe til heftige debatter og diskusjoner. Hva skal skje med vår ærverdige hoppinstitusjon? Sterke krefter kjemper i forskjellige retninger, og etter at Oslo fikk det for seg å arrangere ski-VM i 2011 og samtidig lansere OL-søknad i 2018, har debattene rundt anlegget igjen blomstret. Vindtrøbbel og tåkeproblemer har hjemsøkt bakken siden de begynte å arrangere hopprenn i 1892. Følgelig har det kommet opp nye og store planer for å gi bakken en skikkelig ansiktsløftning. Selve bakken blir nesten helt ny, og den blir innebygget for å gi mest mulig like forhold. Dessuten planlegges det restaurant i toppen, slik at man kan nyte mat og drikke både før, under og etter hopprenn. Planene ligger fortsatt på tegnebordet, og man venter på at et samlet Oslo-bystyre skal vedta planene.

  >>Se bildespesialen her

  Les mer om norske fristelser


  Blikk for severdigheter

  TEST DEG SELV: Kjenner du igjen turistattraksjonene fra bildene?


  Norge - villere enn du aner!

  VILLMARK: Naturen du ikke visste eksisterte i Norge.

  Foto: Inga Holst Vis mer


  Gastronomisk rute gjennom Gudbrandsdalen

  NYTELSE: Elgcarpaccio og kalvedans. Rypebryst og et glass knusktørr champagne. Norge har fått sin egen gourmetrute.


  Norske opplevelser i verdensklasse

  HJEMME BEST: Du trenger ikke dra til utlandet for en fin ferie.