Fremtidens filmferiesteder

Etter at The Beach kom på kino i 2000, strømmet turistene til Thailand. Kaptein Corellis mandolin gjorde den greske øya Karpathos populær. Hvor ligger de neste filmeriestedene?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Fremtidens filmferiesteder

  1. BILDER fra filmene


Det vi ser på lerretet inspirerer oss ofte til å reise steder vi kanskje ikke hadde tenkt på før. Som nevnt skapte The Beach og Kaptein Corellis mandolin nye reisetrender. Andre filmer har gjort det samme. Thelma og Louise lokket folk til Grand Canyon (men forhåpentligvis ikke over kanten), og selv om filmen var litt ekkel, fikk vi sett hvor vakkert det var langs den italienske Amalfikysten i Den talentfulle Mr. Ripley.

Film-inspirasjon

Lar du deg inspirere til nye reisemål av filmer? (Avsluttet)
Ja(48%) 49
Nei(38%) 39
Vet ikke(14%) 14
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


I artikkelen Pingvinparing gjør Antarktis hot kan du lese om naturdokumentaren Pingvinenes marsj som har ført til økt interesse for Antarktis som reisemål, og i artikkelen Feriedrømmen om Narnia kan du lese at eventyrfilmen Drømmen om Narnia nok en gang gjør New Zealand populært, etter at Ringenes Herre-trilogien viste hvilken storslått natur landet kan by på. Filmen Memoirs of a geisha skaper Geishafeber i Kyoto.

Hvor vil kinofilmene lokke oss i fremtiden? Her er noen mulige filmreisedestinasjoner.

>> BILDER fra filmene

Vi begynner med noen av kinofilmene som går på kino akkurat nå:

Foto: Focus Features Foto: Focus Features
Foto: Focus Features Foto: Focus Features Vis mer
Cowboydrøm i Alberta. Foto: Scott Rowed Foto: Scott Rowed
Cowboydrøm i Alberta. Foto: Scott Rowed Foto: Scott Rowed Vis mer


Brokeback Mountain

Dette er årets store oscarfavoritt - med hele åtte nominasjoner. I filmen (og novellen) foregår denne historien i Wyoming, USA, men innspillingene foregikk i Alberta i Canada. Dette var fordi landskapet er veldig likt, og fordi produksjonskostnadene var lavere i Canada. Filmen vil nok trekke turister både til Alberta og Wyoming. Begge er kjent for sin flotte natur. I Alberta ligger Waterton Lakes National Park, der prærien møter Rocky Mountains, og i Wyoming ligger Yellowstone nasjonalpark med sin fantastiske flora og fauna. Her er det blant annet mye ulv og bjørn. Leter du etter Brokeback Mountain, blir du nok skuffet. Det fjellet finnes bare i forfatteren Annie Proulx' hode.

På nett Alberta:
Travel Alberta
Discover Alberta
The Cowboy Trail

På nett Wyoming:
Wyoming Tourism
Vacation Wyoming
Triple Peak Cow Camp

Groombridge Place er åpent for turister. Foto: Groombridge Place Foto: Groombridge Place
Groombridge Place er åpent for turister. Foto: Groombridge Place Foto: Groombridge Place Vis mer


Stolthet og Fordom

Den siste filmversjonen av Jane Austens klassiker har blitt godt mottatt, og Keira Knightley har blitt nominert til Oscar for beste kvinnelige hovedrolle. Filmen er spilt inn i the English countryside, nærmere bestemt ved landsbyen Groombridge, på grensen mellom Kent og East Sussex, sørøst i England. Herregården familien Bennet bor på heter Groombridge Place og er fra 1800-tallet. Stedet er åpent for turister fra mars til november.

På nett:
Groombridge Place
Visit Sussex
Kent Attractions

Her er filmene som kommer - og som kan skape turiststrømmer:

Foto: Chateau de Villette Foto: Chateau de Villette
Foto: Chateau de Villette Foto: Chateau de Villette Vis mer
Foto: Sony Pictures Foto: Sony Pictures
Foto: Sony Pictures Foto: Sony Pictures Vis mer


Da Vinci Koden

Boken har allerede gitt Louvre i Paris et oppsving i besøkende - og gjort trengselen foran Mona Lisa enda større. Og verre blir det nok når filmen lanseres i mai. Turistene vil nok også strømme til Chateau de Villette like utenfor Paris, som fungerer som Sir Leigh Teabings (den slemme historikeren) storslagne residens. Men mange turister vil nok også reise til Skottland for å besøke Rosslyn Chapel i Roslin, like utenfor Edinburgh. Hit reiser Robert Langdon og Sophie Neveu for å prøve å finne Den Hellige Gral.

På nett Frankrike:
Visit Paris
Paris Info
Chateau de Villette

På nett Skottland:
Edinburgh
Visit Scotland
Rosslyn Chapel

Foto: New Line Cinema Foto: New Line Cinema
Foto: New Line Cinema Foto: New Line Cinema Vis mer
Fra Historic Jamestowne. Foto: Meet Virginia Foto: Meet Virginia
Fra Historic Jamestowne. Foto: Meet Virginia Foto: Meet Virginia Vis mer


The New World

Denne filmen handler om den første permanente europeiske bosettingen i USA, og Kaptein John Smith, John Rolfe og indianerprinsessen Pocahontas. Ifølge historiebøkene ankom britene Jamestown i Virginia i 1607, og filmen ble spilt inn i det som i dag kalles Historic Jamestowne, og her er arkeologene i full sving med å avdekke fortiden. Filmen kommer garantert til å vekke amerikanernes patriotisme til live, så når Jamestowne feirer at det er 400 år siden de første "settlers" ankom Amerika neste år, strømmer nok turistene til. Filmen hadde verdenspremiere i januar, og kommer til Norge i slutten av februar.

På nett:
Historic Jamestowne
Meet Virginia
Visit Jamestown

Foto: The Weinstein Company Foto: The Weinstein Company
Foto: The Weinstein Company Foto: The Weinstein Company Vis mer
Foto: Brecon Beacon National Park Foto: Brecon Beacon National Park
Foto: Brecon Beacon National Park Foto: Brecon Beacon National Park Vis mer


The Libertine

Denne filmen handler om den noe spesielle John Wilmot, poet og Jarl av Rochester, som levde et utsvevende liv, og først ble berømt etter sin død. Filmen ble spilt inn i Wales, ved Brecon Beacon Black Mountains, på herregården Tretower Castle & Court. Det sies at Johnny Depp, som spiller hovedrollen, ble populær i landsbyen Crickhowell, da han spanderte en runde på alle som var på den lokale puben. Filmen har premiere i mars. Brecon Beacon er en kjent nasjonalpark i Wales, og selv om vi ikke akkurat ville kalle dette fjell, er det flott natur der du kan se halvville Welsh Mountain Ponies gresse.

På nett:
Brecon Beacons National Park
Visit Wales
Tretower Castle & Court

Fra filmen Klimt. Foto: Epo Film Foto: Epo Film
Fra filmen Klimt. Foto: Epo Film Foto: Epo Film Vis mer
Café Central. Foto: Palais Events Foto: Palais Events
Café Central. Foto: Palais Events Foto: Palais Events Vis mer


Klimt

Denne filmen handler om kunstneren Gustav Klimts liv. Det er John Malcovich som spiller en døende Klimt som ser tilbake på livet han har levd. Ikke sikker på hvem han er? Klimt var en av de mest fremtredende kunstnerne i Wiens Art Noveau-miljø på slutten av 1800-tallet og begynnelsen av 1900-tallet. Det er han som har malt det verdenskjente bildet "Kysset". Klimt bodde i Wien, og var ofte innom Café Central, stedet for alle intellektuelle på begynnelsen av 1900-tallet. Stilen på Café Central er den samme i dag, men klientellet er en mer sammensatt gruppe. "Kysset" kan du se hvis du besøker Österreichische Galerie Belvedere. Det arrangeres også guidede turer som viser deg Klimts Art Noveau Wien.

På nett:
Gustav Klimt / Expo-shop
Café Central
Wiens turistnettsted

>> BILDER fra filmene

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!