Fremad med menneskekraft

Kinetiske maskiner i dyreham, drevet av menneskekraft, men ikke slept, dradd eller dyttet vel å merke. En begivenhet beregnet på slike? Selvsagt ... i California.

Publisert
Sist oppdatert

25. til 27. mai samles en gjeng merksnodige typer med sine enda mer merksnodige farkoster for et kinetisk skulpturløp i California. Skjønner du ikke helt hva det er? Vi får prøve på en liten forklaring.

Kinetiske skulpturer

Kinetisk energi eller bevegelsesenergi er den energien et legeme har på grunn av sin bevegelse. Slik definerer Caplex hva kinetisk energi er. Og det er altså hva som skal drive de dyriske skulpturene fremover i dette merkelige løpet i California.

Konseptet oppstod i 1969 etter at en kunstner fant på å lage en mobil skulptur av sin sønns trehjulssykkel. Dette førte til et veddemål om hvem som kunne lage den beste/snåleste menneskedrevne skulpturen. Den konkurransen ble vunnet av en metallskulptør og hans tre meter høye skilpadde ...

Og slik har det fortsatt

Skulpturene skal være menneskedrevne, ingen dytting, sleping eller lagret energi skal brukes, men konkurrentene kan benytte seg av kraften fra vann, vind, sol, tyngdekraft og vennlige romvesener (!) om disse er introdusert for dommerne før løpet.

Alle hjelpemidler som flytemidler og spesialdekk må være ombord i skulpturen/fartøyet under hele løpet. Annet utstyr er sågar påkrevd. Det vil si at deltakerne må ha med sovepose, tannbørste, løpets regelbok (!!), solkrem, myggmiddel og en form for psykisk sutteklut som minst må være på størrelse med en kaffekopp.

Dessuten må fartøyene passere sikkerhetskontrollen for å få starttillatelse, og her håndheves kravene av noen råskinn av noen kontrollører. Dette hører med på deltakernes farkoster: Frontlys, røde baklykter, varseltrekant, livredningsutstyr, bremser, vann og beholder, nødbluss og horn er utdrag av utstyrslisten. Og merk, merk: Deltakerne får tre timers straffetillegg på tiden om ikke skulpturpilotene holder seg innen spytteavstand (!!!) fra skulpturen. Dessuten skal piloter, "bakkemannskaper" og funksjonærer vokte seg vel for opptrinn som involverer sparking, biting, kloring eller nevekamper (!!!!).

Til sist beroliger arrangørene med at de ikke har værforbehold. Løpet vil gå selv om det blir solskinn.

Tre dager på vei og vann

Drøye seks mil skal tilbakelegges med menneskekraft og fantasi i løpet av tre dager. Underveis skal farkostene krysse både vei, sand, gjørme og sjø, før løpet ender i den viktorianske landsbyen Ferndale, nord for San Francisco i California.

 • Mer om det kinetiske skulpturløpet finner du her.
 • Planlegger reisen med DinSide

  Assistanse får du på DinSide Reise. Charterreiser, fergeferien, flyreiser, valutakalkulator og reisetips fra leserne er noe av det du finner. Her er noen nyttige lenker:

 • Finn billige charterturer i restplassoversikten
 • Finn fergeavganger, priser og bestill billetter
 • Se lesernes reisetips, og kom med dine egne vurderinger i Reiseguiden
 • Hva koster det egentlig? Her er valutakalkulatoren

 • Mer om

  Vi bryr oss om ditt personvern

  dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

  Les mer