Frekke franskmenn

Paris er en vakker by, men innbyggerne er ikke alltid så hyggelige. Foto: Mark Thompson
Paris er en vakker by, men innbyggerne er ikke alltid så hyggelige. Foto: Mark Thompson Vis mer


Franskmenn har kanskje det verste ryktet på seg i hele Europa. De regnes for å være ganske så uhøflige, og det gjelder særlig parisere. Reisenettsiden Where are you now spurte på forsommeren 6.000 av sine britiske medlemmer hvilket folk de mente var mest uvennlige. 46 prosent mente franskmenn var verst, og de var også de kjedeligste og minst generøse. Tyskere kom på andreplass i alle kategorier. Spanjolene kom heller ikke så godt ut av det, selv om mange briter sa at de gjerne ville flytte til Spania. Nå er det neppe en bombe at britene synes så lite om franskmenn. Hatforholdet mellom de to folkeslagene går langt tilbake.

- Ja, vi er frekke

Men det er ikke bare briter som synes parisere er uhøflige. Folk fra hele verden forteller om svært dårlige opplevelser med arrogante og frekke parisere. I et diskusjonsforum på Virtualtourist.com innrømmer en pariser at inntrykket stemmer:

- Frekke parisere? Svaret er JA! Jeg er fra Paris, men har bodd i USA i to år. Når du går inn på en restaurant i USA, forventer du å bli ønsket velkommen. Det skjer ikke i Frankrike. Hvis de ansatte i en matbutikk spør en fransk person om det står bra til, vil det oppfattes som frekt. Det samme hvis servitøren kommer til bordet flere ganger for å høre om alt er OK. Dette gjør at amerikanere føler at franskmenn er frekke. Jeg sier ikke at det er den eneste grunnen, for Paris er en stor by og en pariser er ofte stresset. Hvis du opplever uhøflighet, ikke ta det personlig. Parisere forholder seg til millioner av turister hele året, og de gir blaffen i hvor du er fra. Det er greit å si "hallo" til folk, men å spørre hvordan det står til oppfattes som frekt. Det høres utrivelig ut, men det er faktisk bare sånn det er.

Parisere, og franskmenn generelt er dessuten kjent for å ikke være så glade i å prate noe annet språk enn fransk. Derfor kan det være et godt tips å ruske opp i skolefransken, eller i det minste slenge på "bonjour" og "sil vous plait", for å vise at du i hvert fall prøver.