Frekke franskmenn skal bli høfligere

Fall i turisttallene gjør at turistministeren oppfordrer til en nasjonal høflighetskampanje.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Franskmenn har rykte på seg for å være uhøflige, lite hjelpsomme og svært lite innstilt på å prate med turister som ikke snakker fransk godt nok.

Nå oppmoder turistministeren sine medborgere til å bli mer høflige og hyggelige mot turistene. Han tror nemlig dette dårlige ryktet er årsaken til at Frankrike faller ned til en tredjeplass på listen over land som tiltrekker seg flest turister. Nå topper USA og Spania listen.

Alle må skjerpe seg

- Vi må gjøre en felles anstrengelse. Vi var svært fremgangsrike på 70-tallet, men dagens turister er annerledes. Vårt største handikap er at vi ikke oppfattes som gjestfrie, sa turistminister Luc Chatel til den britiske avisen The Guardian.

Nye retningslinjer innføres for franskmenn som jobber med turister. I tillegg bes franske familier som kunne tenke seg turistbesøk i hjemmene sine å melde seg. Hittil har 80 familier sagt seg villige.

- Vi må kvitte oss med bildet av den arrogante butikkeieren som aggresivt slenger vekslepengene på disken, sa Claude Origet du Cluzeau, en av forfatterne bak forandringsprosjektet.

Han mener løsningen er så enkel som å henge opp "bienvenue"-skilt i butikkene, og for postansatte til å bære små flagg som forteller hvilke språk de snakker.

Her er turistministerens høflighetstips:

  • Vær den første til å si "bon jour" når du møter en turist
  • Ikke sleng vekslepengene på disken, Vær tålmodig.
  • Hvis du snakker litt engelsk, ikke lat som du ikke gjør det - vær modig, vær generøs, og bruk kunnskapen din.
  • Hvis turistene prøver å snakke fransk, vær tålmodig.
  • Heng opp "bienvenue"-skilt på butikkdøren. Det skader heller ikke å legge til "welcome" eller "wllkommen".
  • Hvis ingen av de overnevnte punktene er mulig, så smil.