Frekk turisme

Det er ikke alltid like greit å vite hva slags oppførsel som er OK og ikke i utlandet. Det er ikke høflig å innlede til konversasjonstango i spansktalende land, og i Slovenia må du huske på at du hilser på alle når du går på toget.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen ble første gang publisert i oktober 2005.

Illustrasjon: Per Ervland
Illustrasjon: Per Ervland Vis mer


De fleste av oss har lyst til å gjøre et godt inntrykk når vi besøker et fremmed land. Men siden skikkene er så forskjellige, er det fort gjort å være uhøflig og frekk uten egentlig å være klar over det.

Ta for eksempel denne konversasjonstangoen. I spansktalende land er det vanlig å være mer fysiske, og dermed står folk nærmere hverandre når de prater. Det føles merkelig og kanskje litt ubehagelig for oss nordboere, som er vant til å holde folk litt på avstand. Dersom du rygger bakover, vil for eksempel argentineren du prater med flytte seg etter deg. Du rygger litt til, han følger etter igjen. Konversasjonstangoen er i gang.

I Argentina er det forresten viktig å huske på at det er veldig uhøflig å komme presis hvis du blir invitert hjem til noen. Du skal komme tidligst et kvarter etter avtalt tid.

Når vi først snakker om spansktalende land - unngå å bruke OK-tegnet, der du former en sirkel med tommel og pekefinger. Det har en helt annen og vulgær mening i disse landene.

>>Flere fornærmelser? Les om merkelige, men saftige gloser

I Frankrike burde du ikke bruke hendene til å gestikulere. Du skal heller ikke bruke fingrene i tide og utide. Skal du telle, gjør du det med knyttet neve og håndflaten vendt mot deg. Vin skal forresten alltid skjenkes fra høyre.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.Beina på jorda

I både Midt-Østen og Sørøst-Asia regnes fotsålene som den mest skitne delen av kroppen. Husk derfor å aldri vise fotsålene til noen. Sitt altså ikke med beina i kryss slik at fotsålen vises. Pek ikke på noen med foten, og pass på at ikke skoene dine berører noen andre.

Det er helt normalt at arabiske menn leier hverandre. De kan også godt klemme og kysse hverandre når de møtes. Det er derimot strengt forbudt å leie, klemme eller kysse en kvinne offentlig. Det er uhøflig å unngå øyekontakt (“øyene er sjelens speil”), eller å vende ryggen mot en annen person.

Hodet i skyene

I Indonesia bør du helst unngå kroppslig kontakt. Hodet er vårt spirituelle sentrum, og skal ikke berøres av andre. Ikke klapp barn på hodet, heller.

Vi har alle lært at det er høflig å reise seg for de eldre på buss og trikk. I Singapore er det svært viktig å vise eldre respekt, så du skal også åpne dører for dem.

Uten mat og drikke ...

Er du i Asia bør du ikke si nei til tilbudet om kaffe eller te – selv om du bare nipper i den.

Russerne er også opptatt av å være generøse med mat og drikke. Du bør helst spise alt du blir tilbudt. Det er uhøflig å takke nei. Spiser du opp alt, signaliserer du at du vil ha mer mat.

>>Flere fornærmelser? Les om merkelige, men saftige gloser

Har du tabbet deg ut i utlandet, på grunn av manglende kulturkunnskaper? Skriv inn tabben i diskusjonsforumet under!

Flere TEST DEG SELV:

Den store machotesten
Skikkelig eller ubrukelig? Sjekk dine skikk- og brukervennligheter her!
Snåle lover verden rundt
Dyriske ordspråk jorda rundt