Fraråder reiser til Mexico pga. svineinfluensaen

Helsemyndighetene ber deg droppe unødvendige reiser til landet, men ellers er det ingen advarsler.

Å reise, eller ikke reise. Det er spørsmålet. Foto: Colourbox
Å reise, eller ikke reise. Det er spørsmålet. Foto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Norske helsemyndigheter går nå altså ut og fraråder nordmenn å reise til Mexico dersom det ikke er strengt nødvendig.

Samtidig kommer nyheten om at meksikanske myndigheter vil "stenge" landet i fem dager. Det betyr at alle offentlige kontorer og skoler vil holde stengt. Kollektivtransporten vil også innstilles.

Verdens helseorganisasjon har oppgradert pandemifaren fra grad fire til fem (av totalt seks grader). Med dette sier de at det nå ikke er mulig å stanse en panepidemi, men at man får konsentrere seg om å behandle de som blir smittet.

Dersom du har tenkt deg til Mexico, bør du altså revurdere dette. Ja, landet er gedigent, og kanskje skal du til en del der det ikke er registrert et eneste tilfelle av svineinfluensa. Men når så og si alt stopper opp i fem dager, er det uansett ikke veldig enkelt å reise dit og komme seg rundt, eller ha ferie, for den saks skyld. Meksikanere blir av sin president oppfordret til å holde seg innomhus. Så kanskje like greit å bli hjemme?

Siden Helsedirektoratet nå fraråder reiser til Mexico, vil reiseforsikringen din dekke avbestilling av turen.

Men hva med deg som skal reise et annet sted? Så langt er det bare Mexico helsemyndighetene advarer mot. Dermed får det bli opp til deg å vurdere om du skal ta turen til Kanariøyene eller til Paris nå. Les mer om Helsedirektoratets reiseråd her.

Folkehelseinstituttet har kommet med noen råd til folk som skal reise til Mexico. Disse rådene kan det være lurt å følge dersom du skal reise til andre land:

  • Unngå områder med tett kontakt med andre og unngå større folkeansamlinger.
    Unngå kontakt med syke mennesker.
  • Vask hendene ofte med såpe og vann. Bruk av desinfeksjonssprit for håndhygiene er et godt alternativ til vask.
  • Ved hoste og nysing, bruk papirlommetørklær som kastes etter bruk. Vask så hendene.
  • Ved sykdom, bli hjemme eller på hotellet og kontakt lokal helsetjeneste per telefon.
    Smitten overføres ikke med mat eller drikke, så alle typer mat kan spises.
Se forøvrig Folkehelseinstituttets temasider om svineinflyensa her.

Hvor mange har dødd?

Ifølge bbc.co.uk, er det bekreftet åtte dødsfall i Mexico, mens 168 andre dødsfall mistenkes å være resultat av svineinfluensaen. I USA har én person dødd av den (dette var en mexikansk baby som nettopp hadde reist inn i Texas fra Mexico), mens minst 91 er bekreftet smittet. I New Zealand er det 13 bekreftede tilfeller, i Storbritannia fem, i Spania 10 og i Tyskland tre. I Israel er det bekreftet to smittede, i Sveits og i Østerrike én.

Så langt er det altså ikke mange utenfor Mexico som har dødd av svineinfluensaen. Helsepersonell i de forskjellige landene rapporterer om mildere symptomer enn det sykehusene i Mexico har sett hos pasienter med svineinfluensa. Likevel går EU-kommisjonen ut ber folk i Europa være forberedt på at det vil komme dødsfall også her.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!