Foto: Wikimedia
Foto: WikimediaVis mer

Franske flygeledere streiker

Vil ikke ha Single European Sky som skal effektivisere luftrommet.

Tirsdag 20. juli på kvelden gikk franske flygeledere ut i streik. Steiken skal vare til torsdag 22. juli.

Streiken betyr at flykapasiteten over det franske luftrommet er redusert. Franske luftfartsmyndigheter har bedt flyselskapene redusere sine flyvninger til franske flyplasser.

Skal du fly til Frankrike i dag eller i morgen bør du sjekke med flyselskapet ditt om flyet vil gå som normalt. Hittil har SAS innstilt et morgenfly fra Gardermoen til Paris. Ryanair har innstilt et fly fra Rygge til Paris i totiden.

De franske flygelederne har gått ut i streik fordi de ikke vil at planen om å innføre det såkalte Single European Sky skal gjennomføres. Single European Sky går ut på å samle det europeiske luftrommet i en stor kontrollsone. I dag er det delt opp i mange soner, noe som gjør at fly ofte ikke kan ta strake veien, men må fly omveier for å komme seg til destinasjonen. Single European Sky ønsker altså å effektivisere flytrafikken, og spare miljøet for unødvendige utslipp.

Franske flygeledere er derimot bekymret for hva et slikt felles luftrom vil gjøre med deres arbeidsplasser, skriver Bloomberg.