Fransk festivitas

Det er klart for 18 dager med fest og løye på den franske blåhimmelskysten.

Dette vil du kunne se i Menton i år.
Foto: Ajuria/Feteducitron.com (festivalens hjemmeside) Foto: Ajuria/Feteducitron.com, festivalens hjemmeside
Dette vil du kunne se i Menton i år.
Foto: Ajuria/Feteducitron.com (festivalens hjemmeside) Foto: Ajuria/Feteducitron.com, festivalens hjemmeside Vis mer
Fra paraden i 2000.
Foto: Langlois/Feteducitron.com (festivalens hjemmeside) Foto: Feteducitron.com (festivalens hjemmeside)
Fra paraden i 2000.
Foto: Langlois/Feteducitron.com (festivalens hjemmeside) Foto: Feteducitron.com (festivalens hjemmeside) Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Torsdag 31. januar går startskuddet både i Nice og Menton. Festlighetene strekker seg helt fram til 17. februar i begge de franske byene. En gylden mulighet til å utforske Cote d’Azur og få litt ekstra moro på kjøpet.

Det er cirka 30 kilometer mellom Nice og Menton. Du pendler greit mellom de to byene, med regelmessige tog- og bussforbindelser. Med buss langs kysten tar turen 45 minutter – og du kjører innom hyggelige steder som Villefranche og spennende steder som Monaco på veien.

Sitroner i Menton

Menton har den kanskje mest spesielle festivalen av de to franske kystbyene: Sitronfestivalen, som i år arrangeres for 69. gang. Her er det fantastiske parader med flåter av kunstverk bygget av sitroner og andre sitrusfrukter, det er utstillinger av de fantastiske verkene, orkidéutstilling, fyrverkeri og moro. Hvert år har karnevalet forskjellige tema, og i år vil festivalen hedre historien om Pinocchio.

Sitron-høydepunkter

Åpningen av festivalen 31. januar markeres med barnekarneval, hvor alle barn kler seg ut i karnevalskostymer. Høydepunkter underveis er paradene med de flotte utsmykkede flåtene som går langsmed byens strandpromenade, Promenade du Soleil. Paraden går hver søndag gjennom festivalen, altså 3., 10. og 17. februar. I tillegg til fantastiske byggverk av sitroner, blir det selvsagt dans og musikk.

Nytt av året er at det også arrangeres kveldsparader etter mørkets frembrudd, som avsluttes med fyrverkeri. Kveldsparadene avholdes torsdag 7. og 14. februar.

Dersom du er på Mentons breddegrader under Sitronfestivalen, bør du selvsagt benytte anledningen til å besøke en ekte sitronlund – og kanskje også en syltetøyfabrikk.

Flåtene i paradene i Nice er tegnet av karikaturtegnere.
Foto: InterMedia.Net.A.H/Nice Turistkontor Foto: InterMedia .Net.A.H
Flåtene i paradene i Nice er tegnet av karikaturtegnere.
Foto: InterMedia.Net.A.H/Nice Turistkontor Foto: InterMedia .Net.A.H Vis mer

Karneval i Nice

På samme tid som sitronene feires i Menton, er det karneval i Nice. Også her har festlighetene et tema – men et mer seriøst sådant enn Pinocchio i Menton; I Nice feires innføringen av Euroen (€).

I Nice blir det også parader med utsmykkede flåter og flotte figurer, som ikke kan skryte av å være laget av sitroner – men som til gjengjeld er tegnet av karikaturtegnere fra europeisk presse. Det er blomsteparader på dagtid, lysparader på kveldstid og karnevalsparade hver søndag i festivalperioden.

Det er også mye annet å se og oppleve i Nice – mer om dette kan du lese i artiklene nedenfor.

 • Her er Menton og Nice.
 • Relaterte artikler

 • Guide til Nice

 • Barnas guide til Nice

 • Slik gjør du Nice på et blunk

 • Livet på strandpromenaden i Nice
 • Vulgære Monaco

 • Luksus og idyll ved Cote d’Azur – byene Eze Village, Villefranche-sur-Mer og Antibes

 • Bildespesial fra Cote d’Azur
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.