Frankrikes vakreste landsbyer

Verdens største turistland er perfekt for en bedagelig bilferie.

Moustiers-Sainte-Marie er en av de fineste landsbyene i Provence. Foto: Wikimedia Commons
Moustiers-Sainte-Marie er en av de fineste landsbyene i Provence. Foto: Wikimedia Commons Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

På en liten åstopp i Provence ligger Mougins. Toppen Den lille landsbyen ligner pynten på toppen av en iskrem. De lyserosa steinhusene liger tett i tett, og et sneglehusformet veimønster leder deg til selve kremtoppen - den lille kirken.

For oss som ikke har beveget oss særlig lang unna Côte d'Azur, altså Provences kyst, er det en liten åpenbaring at det bare noen minutters kjøring fra motorveien mellom Nice og Marseille ligger en slik perle.

I en landsby som Mougins faller pulsen raskt. Her er atmosfæren herlig avslappet. Det eneste du har å bestille her, er å rusle rundt og akke og oje deg over den nydelige lavendelduften og de koselige vinduskarmene pyntet opp med blomsterpotter og kanskje en og annen katt. Mougins er dessuten full av små kunstgallerier der lokale kunstnere inspirert av naturen lar sine kreative krefter få utløp. Og så er det selvsagt en håndfull hyggelige restauranter her, som serverer mat som ligger i helt motsatt skala av for eksempel veikromaten du får i Norge.

En iskald Perrier, terte og ratatoille senere er lykken komplett. Vi føler oss heldige som fant denne perlen av en landsby. Men når vi forteller om den til vår franske venn, hvis bryllup vi er på vei til, skjønner vi at Mougins slett ikke er enestående. Provence er full av vakre landsbyer som den. Tourrettes, Moustiers-Sainte-Marie, Roussillon og Sainte-Paul-de-Vence er bare noen eksempler. Var det noen som sa bilferie?

Neste stopp på turen er den lille landsbyen Bauduen ved den vakre innsjøen Lac de Sainte Croix, og i hjertet av Parc Naturel Régional du Verdon, en naturpark som blant annet huser Les Gorges du Verdon, et 25 km langt og rundt 700 meter dypt elvejuv som er et eldorado for friluftsliv og sportsaktiviteter. Bauduen er bitteliten, og har bare et par restauranter og tre overnattingssteder (les anmeldelsen av Hotel Les Cavalets her). Et stopp her anbefales likevel, for den turkisblå innsjøen byr på både bademuligheter, windsurfing, seilturer og så videre.Fra landsby til landsby

Provence er helt klart et perfekt område å være på bilferie. I ukesvis kan du farte rundt i det vakre landskapet og besøke forskjellige landsbyer. Så og si alle et eller to små hoteller der man kan overnatte. Og ingen trenger frykte en ferie full av løvbiff og dispenserbrus. Nei, i Provence får du gourmetmat overalt.

Det gjør du for så vidt over hele Frankrike. Og det er ikke bare i Provence du finner vakre landsbyer. De finner du over hele landet.

Det finnes faktisk en egen organisasjon for Frankrikes vakreste landsbyer. Foreløpig har den 154 medlemmer, og disse landsbyene har som mål å bevare det autentiske og styre unna masseturismens mørke sider, altså suvenirbutikker og kjederestauranter. Landsbyene er levende lokalsamfunn, ikke "museumslandsbyer". På nettsiden finner du info om hvor de ligger, og hva de har å by på av severdigheter. Nettsiden finner du her: Le Pus Beaux Villages de France

Vil du oppleve Frankrikes landsbyperler er det egentlig bare å bestemme seg for hvor du vil reise, bestille billett til nærmeste flyplass (det går direkteruter fra Norge til Paris, Nice, Marseille, Bordeaux og La Rochelle), skaffe deg en leiebil og kjøre avgårde. Et hett tips er å lære deg noen grunnleggende franske gloser, og ta med en reiseparlør. Franskmenn er som kjent ikke så gode i engelsk, og i landsbyene er sjansen enda mindre for å møte på noen som snakker et annet språk en det velklingende franske.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer