Frankrike rammet av denguefeber

Myndighetene frykter epidemi.

PLAGSOM SKAPNING: Denguefeber-symptomene ligner på influensa, men gir sterk verk i ledd. Feberen gir seg normalt etter 5-7 dager.  Foto: Wikipedia
PLAGSOM SKAPNING: Denguefeber-symptomene ligner på influensa, men gir sterk verk i ledd. Feberen gir seg normalt etter 5-7 dager. Foto: Wikipedia Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Denguefeber

Smitter med denguemyggen.

Utbredt i Sør- og Mellom-Amerika, Afrika (ikke Nord-Afrika), India, Sørøst-Asia, de vestlige Stillehavsøyene og nordøst i Australia.

Symptomene ligner på influensa, men gir sterk verk i ledd. Feberen gir seg normalt etter 5-7 dager.

Det finnes ingen vaksine, det beste man kan gjøre er å pråve å unngå å bli bitt av myggen.


Det har for første gang blitt funnet tilfeller av denguefeber i Nice.

Nå oppfordrer myndighetene til å drepe denguemyggen, som er årsaken at sykdommen spres, ifølge den danske nettsiden Tgt.dk.

I verste fall kan sykdommen være dødelig.

Virussmitte fra mygg i Hellas: Slik unngår du Vestnilfeber

Disse stedene er mest utsatt

Den smittede pasienten skal nå være på bedringens vei, men myndihetene ønsker likevel at beboerne tar sine forholdsregler og bruker myggnett.

De skriver at risikoen for en epedemi blir ansett som begrenset, men på grunn av store mengder mygg i området kan det likevel ikke utelukkes.

Denguefeber er mest utbredt i Sør- og Mellom-Amerika, Afrika (ikke Nord-Afrika), India, Sørøst-Asia, de vestlige Stillehavsøyene og nordøst i Australia.

Det finnes foreløpig ingen vaksine mot sykdommen, som er en tropisk infeksjonssykdom.

Må du vaksinere deg før Thailand-turen? Dette må du vite om reisevaksine

Vanligere enn malaria

DinSide har tidligere skrevet at flere nordmenn blir smittet av denguefeber enn malaria.

– Når det gjelder malaria snakker vi om 1-5 smittede nordmenn hvert år, mens for denguefeber er antallet 10-20, har Serre Kjølstad, lege og medisinsk direktør i Europeiske, tidligere uttalt til DinSide.

I perioden januar-juli i år døde 43 mennesker av denguefeber i Thailand, mens 45.000 ble syke.

Den thailandske regjeringen advarer turister og beboere mot å kle seg i sort, som er en farge myggen tiltrekkes av. Sorte tights bør ekesmpelvis unngås, da antrekket er tynt og ettersittende, noe som gjør det lett for myggen å «borre» seg gjennom.

Tallene til Verdens Helseorganisasjon viser at 40-50 millioner mennesker smittes av denguefeber hvert år. Av disse utvikler 0,5-1 million dengue hemoragisk feber (DHF), som fører til indre blødninger.

20.000-30.000 mennesker dør hvert år av DHF. Det betyr at 1-2 prosent av de som smittes av denguefeber utvikler DHF, og 3-6 prosent av disse igjen dør av dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer