Fra vikinger til Shetlands-Larsen

Vikingene kom ikke til Shetland for å plyndre – de kom dit for å bo.

Minneplakett til ære for Shetlandsgjengen, ved slippen i Scalloway.
Minneplakett til ære for Shetlandsgjengen, ved slippen i Scalloway. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er spor etter bosetting på Shetland så tidlig som for 5.000 år siden. På Shetland i dag kan du beundre rester fra bosetting så langt tilbake som bronsealder og tidlig jernalder. Man bodde da i runde steintårn, forløperne til borgene – som kalles ”broch”. Disse kan du se mange av på Shetland i dag.

Da vikingene kom til øyene, slo de seg blant annet ned på restene etter tidligere bebyggelse i Jarlshof på Sumburgh, ved Mainlands sørspiss.

Viktig under 2. verdenskrig

Shetland betydde mye for Norge under 2. verdenskrig. Shetlandsgjengen, inkludert den kjente Shetlands-Larsen, gjorde mer enn 200 turer mellom Shetland og Norge under krigen. I små fiskeskøyter fraktet den hemmelige marineavdelingen våpen, agenter og militære forsyninger til Norge, og tok norske flyktninger med tilbake til Shetland.

Shetlandsbrua

Shetlenderne er veldig opptatt av denne delen av sin historie. Det finnes også mange vitnemål om dette på den skotske øygruppen – kanskje spesielt tydelig i byen Scalloway som ligger på øyas vestkyst. Dette var de norske heltenes hemmelige base under krigen, så her finner du Norway House, som var nordmennenes bosted – og slippen som ble bygget av nordmennene for å reparere båtene som ble ødelagt på tokt over havet. Slippen ble besøkt av den gang Kronprins Olav i 1942, og i dag er det satt opp en minneplakett ved slippen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I Scalloway ligger også Scalloway Museum. Her kan du se en flott minneutstilling over Shetlandsbrua – som forbindelsen mellom Norge og Shetland under krigen ble kalt - og Shetlandgjengens bragder.