Fra sjø til snø til himmels

Adrenalinfylt friluftsliv blir stadig mer populært i Norge. Vi testet hvor mye hjemlandet kan servere oss på en dag...

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Bratt, luftig og vått friluftsliv blir stadig mer populært i Norge, og vi har noen unike muligheter her i vårt kjære hjemland. Vi ligger høyt på kartet både geografisk og når det gjelder å ha de rette forholdene for mange typer ekstrem og ikke fullt så ekstrem sport.

Tidligere i uken skrev vi om verdens villeste basehopp, som befinner seg i Norge. Det er nok ikke noe som fenger den gjennomsnittlige kontorrotta, men i internasjonale miljøer er vi også kjent for å ha veldig gode forhold for blant annet toppturer på ski, bølgesurfing og vindsport langs kysten og på fjellet.

Disse tingene finner du gode forhold for mange steder i verden, men det som gjør det hele så unikt i Norge, er hvor mange av disse tingene du klarer å samle på noen kvadratkilometer.

- Det er jo en utrolig god kombinasjon for å drive mulitisport som dette i Norge. Spesielt på Vestlandet. Reiser du til Stranda eller i Stryn, så har du havet på Stadtlandet og fjellene rett ved. Og ikke minst i Lofoten. Der stuper snøkledde topper ned i havet og du kan kjøre på ski og surfe på mer eller mindre samme stedet, sier Torkel Karoliussen.

Sunnmørsalpene glitrer i det vi kjører mot Godøy. Skulle vi blitt i fjellet..? Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Sunnmørsalpene glitrer i det vi kjører mot Godøy. Skulle vi blitt i fjellet..? Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Som profesjonell skikjører og aktiv surfer, har han mange runder opp og ned norskekysten med mer enn en type utstyr i bagasjen.

DinSide tok han på ordet, troppet sammen et mannskap og reiste til Stranda for å se hvor mye vi klarte å skvise inn på en dag. Vi imponerte oss selv...

Ikke for B-laget

Litt galskap er det, men skal du rekke mer enn frokost før lunsj, må du stå opp tidlig. Type før solen sjøsetter seg på Vestlandskysten, kristen tid slår inn og morgenstund er langt fra gull i munn.

Så med kaffegrut i munnvikene, setter vi av gårde fra den innleide hytta vår på Strandafjellet. Vi skal teste hvor mange aktiviteter vi klarer å klemme inn på en dag i vill norsk natur. Da nytter det ikke å være b-menneske.

Forholdene ser ut til å ligge til rette for en multisportopplevelse i det solen blotter seg over Sunnmørsalpene og bilen snirkler seg nedover riksveien fra Stranda til Ålesund. Målet er Godøy og stranden ved Alnes Fyrhus. En liten bukt som fanger opp bølger fra stormer ute i Atlanterhavet. Vi har sjekket bølgevarselet, og forholdene ser lovende ut.

Se store bilder fra dagen under:Det er likevel med bange anelser vi forlater skisentret denne morgenen. 10 centimeter pudder har glasert toppene på Sunnmørsalpene natten i forveien, men bekymringene skal snart snu. Etter en snau time med effektiv kjøring, er vi fremme.

Bølgene klaffer

I det vi runder ut på neset med det karakteristiske røde og hvite fyrhuset, ser vi at vi ikke har bommet. Bølgene er ikke store, men med skulderhøyde og fin formasjon, rekker de i massevis til noen gode morgentimer i vannet.

Bølgene er bra på Godøy, verdt å stå opp før kristentid for... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Bølgene er bra på Godøy, verdt å stå opp før kristentid for... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


- Stranden fanger ikke like mange bølger som Hoddevik på Stadtlandet, men det er fortsatt ganske stabile forhold her året rundt, sier den ene av to lokale surfere vi treffer i det han kommer ut av vannet.

Noen stod altså opp tidligere enn oss likevel.

Vi er heldige og får inn noen gode bølger på Godøy... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Vi er heldige og får inn noen gode bølger på Godøy... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Men du trenger i hvert fall ikke stå i kø for litt god vanntid her konkluderer vi, før vi river av oss våtdraktene og kaster oss inn i bilen igjen. Det er tid for frokost, og den må konsumeres på veien.

Vi sikter oss inn på den lokale kolonialen som feite unger på vei til kakebordet.
Etter å ha tømt hyllene for kjappe karbohydrater, går turen tilbake til Stranda enda mer effektivt enn veien bort. Vi er tilbake i det de første t-krokene spinner ut på vairene oppover i skisentret.

- Perfekt timing, korer vi i det vi hopper inn i skidressen og pakker nytt utstyr. Nå skal vi ut og fly. For skal man først fra sjø til snø, er det like greit å ta en tur til himmels også.

Vestlandet for sine føtter

Med alt utstyret vi drasser på, ser vi antakeligvis ut som en forvillet ørkenkaravane med pakkameler når vi tar T-kroken opp til toppen av skisenteret. For mange tilskuere kommer til i det vi pakker ut skjermen og vår flygende baron og kamerat Roger gjør seg klar til avgang.

- Hiiihaaaaaaa....

I det han tar av og Stranda sentrum ligger for hans føtter, høres heiarop fra heisen. Kanskje ikke så normalt med slik tilskuerentusiasme, men skydekket ligger langt borte i horisonten og været kunne ikke vært bedre for en flygetur med paraglider. Baronen forsvinner utover fjorden i grasiøs stil, og setter et utrykk på tilskuernes fjes som minner om små hvalper (eller store gutter) når de ikke får noe de har veldig lyst på.

Roger Kristensen kaster seg ut på en perfekt flygetur fra toppen av Stranda Skisenter.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Roger Kristensen kaster seg ut på en perfekt flygetur fra toppen av Stranda Skisenter. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Dagen har vært perfekt så langt, og den kunne ikke ha blitt bedre, når skydekket som i løpet av formiddagen har begynt å rulle innover alpene, kommer nærmere skisenteret.

- Vinden brygger, det lover godt til i kveld, sier Michael Helgestad og Tormod Eriksen.

De to snøkiterene har ventet i noen dager på god vind nå, og at den skulle komme etter en så fin morgen var ikke helt etter notene, men halvveis spådd av værmakerne hos windguru.com.

Tid til å vente på det usikre er det imidlertid ikke, så etter en kjapp matpakke, spenner vi ski og brett på ryggen og setter ut på en mikrotopptur opp på Roaldshorn (1230 m.o.h). Det ligger tross alt nysnø på toppene. Etter en snau times gange fra toppheisen, står vi med ukjørte linjer ned mot stranda sentrum og hvitevarer opp til kanten på støvelskaftet.

Etter noen lange puddesvinger i skyggesiden som ender i is og så et jorde fullt av kumøkk, er det med tvil taxien tar oss med opp til skisenteret igjen. Moralen i troppene begynner også å synke. Det er snakk om øl, damer på hotellet og den innleide kokken i det vi hopper av i bunn av skisenteret.

Første sving på vei ned baksiden av Strandafjellet.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Første sving på vei ned baksiden av Strandafjellet. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Siste krampetrekninger

Noen gode soldater lar seg heldigvis ikke affisere av umoralen. Norsk natur skal testes til sitt ytterste og vinden har brygget opp som bestilt rundt Langedalsegga. Vi rekker siste tur med heisen opp, og riggingen av kiter begynner.

- Ikke den beste vinden eller terrenget jeg har kitet i, men vi skal fortsatt få noen gode løft, sier Michael i det han svinger utover fjellsiden med de idylliske fjordarmene i bakgrunnen.

Ikke lenge etter er drage nummer to i luften. Sving, vend, løft og tilbake i zenit - i cirka halvannen times tid, så begynner kroppen å få det.

De bratte fjellsidene og mangel på store vidder ødelegger en del for vinden i fjellene på Sunnmøre, men de to ser fortsatt ut til å kose seg greit der de henger som overmodne hardangerepler over fjord og fjell.

- Det var fett, sier de med slitne smil når skjermene pakkes ved solnedgang.

Michael Helgestad flyr høyt over Sunnmørsalpene, til tross for middels gode forhold.  Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
Michael Helgestad flyr høyt over Sunnmørsalpene, til tross for middels gode forhold. Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Mettende konklusjon


Nede i hytta har moralen steget betraktelig når vi kommer inn. Badstue, øl, dagens forhold og strabaser blir diskutert, før kokken banker på døra. Det er viktig å få i seg et skikkelig lokalt måltid etter en lang dag fra sjø til snø.

En skikkelig pølsefest i badstua kan være greit etter en strabasiøs dag. Sørg for å ha nok øl på hytta... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen
En skikkelig pølsefest i badstua kan være greit etter en strabasiøs dag. Sørg for å ha nok øl på hytta... Foto: Hans Kristian Krogh-Hanssen Vis mer


Det ville falle seg naturlig å være en Grandiosa, siden vi er i Stranda og venter på et lokalt måltid. Kokken Claus blir litt stiv i blikket når "grandis" blir nevnt, og lang i maska når to og en halv kilo lokal aure i forskjellige varianter er fortært av gjengen rundt bordet. Norsk natur leverer opp til sitt rykte også på matbordet, og det er en verdig avslutning på vår test av norsk natur.

Vi kan krysse av for en grensesprengende, men givende dag for hva Norge kan by på av frilutsopplevelser. Det er ikke mange land som har det samme som oss i rødt hvitt og blått.

Tips:
Er du av typen som liker å oppleve mye på en dag og har muligheten i helga, så sjekk camplofoten.no som pågår frem til 5. april. Her kan du surfe, stå på ski og lære mer om bratt friluftsliv.


Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!