Fra pyramider til karneval

Selv om du må regne med å vasse i medturister, er det nok å se på Tenerife.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

For den som orker å flytte seg fra bassengkanten og neonlysene langs strandpromenadene, er det severdige steder også i masseturismens høyborg. Vi har allerede beskrevet Teide og området rundt. Her er ti andre tips:

Karneval i februar

Kanariøyene er et av våre aller viktigste vinterreisemål, og hva er vel bedre enn å erstatte kalde vinter-Norge i februar med hete karnevalsrytmer på Tenerife? I øyas hovedstad, Santa Cruz de Tenerife, setter en av Europas største karneval alt på hodet i februar/mars. Med ekstravagante kostymer og latinamerikanske rytmer fyller festen gatene i over en periode på 27 dager. Også ellers på Tenerife vil du garantert merke at det er karnevalstid.

Pinjeskogene

Tåken svever mellom klipper og pinjetrær og lager en magisk stemning.
Tåken svever mellom klipper og pinjetrær og lager en magisk stemning. Vis mer

Lei en bil og ta turen opp i Tenerifes pinjeskoger. For eksempel på veien fra Teide til La Laguna, langs toppen av fjellryggen som går midt over Tenerife. Her kan du nyte svale pinjeskoger og få fantastiske glimt av utsikten innimellom trærne. Vi greide heller ikke å dy oss, men kastet oss over haugene med digre kongler som var falt av trærne. Utmerket julepynt og gratis suvenirer ...

La Laguna

Tenerifes eldste by, og den nest største på øya, ble grunnlagt så tidlig som i 1497. Byen var tidligere øyas hovedstad, og er fortsatt Tenerifes kulturelle og religiøse hovedstad. Her kan du beundre vakker arkitektur, her finner du universitetet og her kan du se den gamle kirken Iglesia de Nuestra Señora de la Concepción, fra 1502. Byen har hele 125.000 innbyggere, og ligger ved det som var bredden av en innsjø som tørket opp på 1800-tallet. Byen ligger inn fra kysten på øyas nord-østre hjørne, like ved hovedstaden Santa Cruz.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Puerto de la Cruz

Puerto de la Cruz ligger på den mest værutsatte siden av øya, med kan tilby badeengler trygge omgivelser i svære bassenger med havvann.
Foto: Star Tour
Puerto de la Cruz ligger på den mest værutsatte siden av øya, med kan tilby badeengler trygge omgivelser i svære bassenger med havvann.
Foto: Star Tour Vis mer


Kanskje den mest sjarmerende av Tenerifes større bosettinger, og Kanariøyenes eldste turiststed. Denne byen ligger vakkert til på Tenerifes fruktbare nordside, og herfra ser du opp mot Teide som ruver sine nesten 4.000 meter over byen. Byen har både sjarm og karakter på grunn av de gamle bygningene som spesielt er konsentrert rundt Plaza del Charco de los Camerones og Puerto Pesquero. Her er det også fantastiske havsbassenger som beskytter badeturistene mot de kraftige bølgene.

Bananer i lange baner

På nordsiden av Tenerife er klimaet langt fuktigere enn på sydsiden, og derfor også langt frodigere. Like utenfor Puerto de la Cruz finner du bananplantasjen Bananera El Guanche. Her kan du foruten bananer se også andre tropiske planter. Du bør også prøve å få smake på de små kanariske bananene fra La Gomera som er spesielt kjent for å være aromatiske. De blir blant annet brukt i fritert tilstand og som tilbehør i kaker.

Dragetreet

Dragetreet i Icod er antakeligvis flere tusen år gammelt.
Dragetreet i Icod er antakeligvis flere tusen år gammelt. Vis mer

Øyene gir ly for mange uvanlige planter, for eksempel i det karrige klimaet rundt Teide. Den merkeligste av dem alle er kanskje dragetreet. En primitiv planteart som ser ut som et tre, men som mest kan sammenlignes med en kaktus med svulmende grener fulle av spisse blader. Det eldste og mest kjente eksemplaret finner du i Icod de los Vinos, en kort kjøretur vest for Puerto de la Cruz. Planten danner ikke årringer, men ut fra lengden på røttene er dette gigantiske eksemplarets alder anslått til omkring 3.000 år!

Sorte pyramider

Det trodde du kanskje ikke, men faktisk finnes det pyramider på Tenerife. Riktignok ikke så imponerende som slektningene i Egypt og Amerika, men likevel. Entusiastene hevder dette er eldgamle byggverk oppført i en eller annen mystisk hensikt av øyenes tidlige innbyggere. Skeptikerne mener rett og slett de er et resultat av bøndenes rydding av mark. Uansett teori, "pyramideparken" og et forskningssenter i tilknytning til disse byggverkene støttes av Thor Heyerdahl, som selv bor på Tenerife, og Fred. Olsen Lines som har store interesser i området. Pyramidene finner du i Güímar.

 • Mer om pyramidene.
 • Utsikten

  Åpninger i pinjeskogen avslører idylliske småbyer og landsbyer.
  Åpninger i pinjeskogen avslører idylliske småbyer og landsbyer. Vis mer

  Det er flere steder med fantastisk utsikt på Tenerife. For eksempel kan du ta taubanen opp på Teide i klarvær for å få et unikt overblikk. Veien fra Teide ned til Puerto de la Cruz byr også på flere fantastiske utsiktspunkter underveis. Med leiebil kommer du deg også greit til utsiktspunktet på Buenavista del Norte, på øyas nord-vestlige spiss.

  Masca

  Vest på Tenerife, ikke langt fra turiststedet Los Gigantes, finner du Masca. Byen ligger på en klippetopp inne imellom Teno-fjellene, og balanserer der som på en knivsegg. Frem til 1960 var byen bare tilgjengelig fra havet og via en muldyrvei. Bilveien er ikke for den engstelige sjåføren, men utsikten og beliggenheten vil gjøre turen verdt den smule angst du opplever underveis.

  La Gomera

  La Gomera er Tenerifes nærmeste nabo, og ligger like vest for øya. Her er terrenget dramatisk med bratte klipper, kløfter og raviner. Her sier historien også at Columbus fylte sine vannforråd før han la ut på sine eventyrlige oppdagelsesferder. Øya er lett tilgjengelig via hydrofoil eller ferge fra Los Christianos, turen tar henholdsvis 40 og 90 minutter. Og her kan du faktisk få norske assosiasjoner. Fergeselskapet er nemlig Fred. Olsen Lines, og brødrene Fred og Petter Olsen eier begge store landområder på La Gomera.

 • Om Fred Olsen Lines på Kanariøyene.
 • Turist-tristesse - dette holder du deg unna.

 • Tilbake til hovedartikkelen.