Fra platåsko til navlelo

Museer er langt mer enn støvete modeller og gamle malerier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Det er ikke grenser for hva noen finner på å lage museum av: Brødristere for eksempel - eller gressklippere. For ikke å snakke om peniser og toaletter. Her er en oversikt over noen av verdens snåleste museer, også noen som kun finnes på nett.

 • Skrekk og gru - tortur, medisin og mumier på utstilling.

 • Fra navlelo til brødristere - nettmuseer med humor finner du her.
 • Tilværelsens grimme nødvendigheter

  I en garasje i Texas kan du beundre kunstferdige doseter.
Bilde fra museets nettsider
  I en garasje i Texas kan du beundre kunstferdige doseter.
  Bilde fra museets nettsider Vis mer

  Har du noen gang lurt på hvordan et toalettmuseum vil se ut? Reis til New Dehli i India, så kan du finne det ut. Her ligger Sulabh Internasjonale Toalettmuseum, hvor du kan studere toalettenes historie. Og hvorfor finner vi dette museet i India, av alle land? En pekepinn kan være uttalelsen fra en av grunnleggerne, dr. Bindeshwar Pathak:

  "Selv om utfordringene med å tilby toalettfasiliteter har blitt løst i rike land, er det fortsatt et problem i utviklingsland som India."

 • Sulabh Toalettmuseum på nett
 • Apropos baderomskultur - her er et amerikanske museum laget av en mann som designer toalettseter. Barney Smith har dekorert toalettseter i mer enn 30 år, og har ifølge nettsidene over 600 forskjellige toalettseter på samvittigheten. Museet med Barney Smith's toalettsetekunst ligger i en diger garasje i Alamo Heights i Texas.

 • Toalettsetekunst på nett
 • Det hadde du ikke trodd ...

  Et langt sprang over i en annen nødvendighet - i alle fall for hageeieren. I gressplenenes hjemland på De britiske øyer finnes et eget museum for gressklippere. Her finner du hele 200 gamle gressklippere og deler av 400 forskjellige typer. Det ligger i Lancashire og holder åpent hele uken med unntak av søndager, fra 0900 til 1730.

 • Gressklippermuseumet på nett
 • I den filippinske skohovedstaden Marikina, kan du beundre en annen merkelig samling. Her presenterer det lokale skomuseet nemlig nesten 1.000 par av berømte og beryktede Imelda Marcos' sko, blant annet sko med gullkanter og edelstener. Museet åpnet for et år siden.

  "De gikk inn i skapene mine på jakt etter skjelletter, men takk gud - alt de fant var sko, vakre sko", skal den tidligere filippinske førstedamen ha sagt.

  Elton Johns lekre platåsko fra 1973 finner du på Bata Skomuseum i Toronto.
Bilde fra museets nettsider.
  Elton Johns lekre platåsko fra 1973 finner du på Bata Skomuseum i Toronto.
  Bilde fra museets nettsider. Vis mer

 • Mer informasjon på nettet


 • Også i Canada kan skofetisjistene blant oss finne sitt museum. I Torontos Bata skomuseum vises mer enn 10.000 sko og skorelaterte gjenstander, inkludert fottøy fra Inuitter, samleobjekter fra tidlig skoproduksjon og berømte personers fottøy. For eksempel Marilyn Monroes røde lærpumps og Elton Johns plattformstøvler i sølv og rødt. Museet holder åpent hver dag.

 • Bata skomuseum på nett
 • Det hadde du i hvert fall ikke trodd ...

  Og merkeligere blir det. Ripley's Believe it or not! finner du flere steder i verden. Aller nærmest ligger en avdeling på Rådhusplassen i København. Tro det eller ei sier de, og tar du en tur innenfor dørene finner du helt riktig det utroligste. Gigantiske hårballer fra dyreverdenen, seksfotede kalver, havfruer etc. Museet kaller seg et opplevelsesmuseum der du kan komme tett på noen av verdens merkeligste fenomener. Inngang for 74 DKR for voksne, 54 for junior og 37 for barn. Åpent alle dager.

 • Ripleys på nett
 • Riktig grisete blir det når vi legger veien til Tyskland og Bad Wimpfen. Her finner vi nemlig et museum dedikert til grisen, Schweinemuseum.

 • Mer informasjon om Svinemuseet på nett
 • En av det islandske fallosmuseets mange utstillingsobjekter.
Bilde fra museets nettsider
  En av det islandske fallosmuseets mange utstillingsobjekter.
  Bilde fra museets nettsider Vis mer

  Tro det eller ei sier vi også om Reykjaviks merkeligste museum. Det islandske Fallosmuseet skal være verdens eneste museum viet penisen. Her kan du for eksempel med selvsyn se at blåhvalens edle deler er hele to meter lang. Du kan beundre mer enn 80 peniser og penisdeler fra dyreverdenen, og museet har dessuten blitt lovet menneskelige varianter fra to forskjellige menn som begge har testamentert sine juveler til det gode formål. I tillegg til utstilte kroppsdeler finnes dessuten et 100-talls besynderlige "hjelpemidler" og kunstneriske innslag som omhandler museets valgte tema. Museet holder åpent tirsdag til lørdag.

 • Det islandske fallosmuseet på nett
 • Har du fått med deg museene for skrekk og gru, død og fordervelse? Her er oversikten.

 • Sjekk de snåle nettmuseene også
 • Ut på tur?

  I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk. Du kan også få restplassvarsling til din mobiltelefon.

  Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

  Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!