Fra pass til purser

Hva betyr egentlig reiseuttrykkene? Her kan du teste deg selv og dine kunnskaper om ordene som både brukes og misbrukes i reisebransjen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Kan passasjerene på flight SK 151 vennligst gå til gaten?

Flight, time, gate, destination, gate closed, gate closing, go to gate, SK, BU, BA ... Engelske ord og forkortelser som er greie å kjenne til når du skal på tur.
Flight, time, gate, destination, gate closed, gate closing, go to gate, SK, BU, BA ... Engelske ord og forkortelser som er greie å kjenne til når du skal på tur. Vis mer

Reisebransjens terminologi kan være en fordel å kjenne til, også for deg som ikke arbeider der. Når du skal dra på tur er det greit å vite hva en pakkereise er, og hva som skiller slike ferier fra andre reiser. Og på flyplassen er det nyttig å vite hvor du skal ta med deg boarding-kortet*) når du får vite gate-nummeret*) for flighten*). Dessuten lønner det seg å vite hva kvoten*) er før du går bananas i flyplassens taxfree-butikk*) etter et avslappende opphold i loungen*).

Men hva med seat-pitch og grand-lit? Det første er en viktig faktor for mange flyreisende, den andre er en betegnelse på en sengetype som charterselskapene opererer med. Men vet du egentlig hva du bør legge i ordene? Ta vår minitest for å se hvordan det står til med ditt reisende ordforråd.

Beklager – dette element er ikke lenger tilgjengelig.


*) Og dette betyr ordene ovenfor som ikke er med i testen:

Boarding-kortet er billettbeviset du får etter innsjekking. Gaten er stedet du går ombord i flyet. Flighten er flyavgangen. Kvoten er den mengden varer du kan ta med deg uten å betale toll ved ankomst til Norge fra utlandet. Taxfree-butikken selger varer som ikke er pålagt landets skatter og avgifter. Loungen er flyselskapenes oppholdsrom på flyplassen, gjerne beregnet for gode kunder.

Mer om reisespråk og ferie

 • Slik leser du reisekatalogen

 • Fem råd for rett pris på restplassen
 • Test deg selv:

 • Skryt og floskler om Norge

 • Er du en charterekspert?

 • Den store geografitesten

 • Sex on the beach - sydendrinkene

 • Er du en globetrotter - klarer du å oppføre deg riktig i utlandet?
 • Lyst til å diskutere?

  Besøk vårt debattforum!