Fra landkrabbe til sjøulk

DRØM: Med vind i seilene over de sju hav. Her er tipsene som får deg ut på havet.>>> Fra landkrabbe til sjøulk

Fra landkrabbe til sjøulk

  1. Slik blir du seiler


- Det er fullt mulig å komme seg ut i egen båt etter endt kurs, sier Gunnar M. Haldorsen, instruktør ved Oslo Seilskole til DinSide. - Det kommer riktig nok an på hvor lett en har for lære, men vi har folk som går rett ut.

Selveste drømmen for mange.

Foto: Arjan Yspeert Foto: Arjan Yspeert/Stock Exchng Vis mer


Landkrabbekurs

Mange landkrabber drømmer om jordomseilinger eller Middelhavs-ferd i hvit seilbåt, andre vil bare lære seg noe nytt. Det er i dag flere kurs for folk som aldri har satt sin ben ombord i en båt, men som gjerne vil det.

- Vi har egne introduksjonskurs for landkrabber. Der lærer en det grunnleggende, sier Haldorsen.

- Er det et fryktelig snobbete miljø?

- Nei. Det er alle mulige typer folk her, men det er klart at det å ha egen båt er dyrt og dermed har vi som regel godt etablerte folk på kursene våre. Snittalderen er på 33-35 år.

Kan jenter bli sjøulker?

- Vi hadde i fjor en overvekt av jenter på våre kurs, sier Haldorsen.

At folk trenger kursing kommer frem av Sjøfartsdirektoratets ulykkesstatistikk: 34 mennesker døde i fritidsbåtulykker. 32 av de omkomne er menn.

Seilkurs utenlands

De nødvendige seilferdighetene lærer du like så godt utenlands. Inpiratour Leirskole for voksne arrangerer seilkurs i Kroatia. Kursene går over en uke og en lærer å utføre nødvendige oppgaver ombord i båten. Et søk i Google gir også mange gode treff: Trafalgar Sailing tilbyr kurs på nybegynnernivå.

Eie, leie?

En båt er dyr i innkjøp, i tillegg krever en seilbåt mye vedlikehold, som også er kostbart. En skal seile mye for at en båt skal svare seg. Noen velger derfor å gå sammen om eie båt og dele på utgiftene. Det inngås avtaler som fordeler brukstid og utgifter mellom andelseierne. Det finnes også firmaer som påtar seg å administrere båtsameier, slik som for eksempel Oslo Seilskole.

>>> Slik blir du seiler

RELATERTE ARTIKLER

Beste marinaer

Foto: Fragallo Vis mer


BÅTLIV: Godt med sol, en hjelpende hånd og finfine badeforhold er viktig når man går i land. Her er Norges beste båthavner.

Les mer

Karibisk eventyr

Foto: http://www.home.no/seiltur/ - ikke til gjenbruk Vis mer


GUIDE: Med hele familien i seilbåt til Cuba, Jamaica, Saint Lucia og Panama. Finn ut hvordan du kan realisere reiseeventyret.

Les mer