Fra hot til helvete

De kulinariske variasjonene i det indiske kjøkken gjenspeiler de religiøse, kulturelle og geografiske forskjellene på dette kontinentet. Bli med å utforske et av verdens mest spennende kjøkken.Frank Hesjedal

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Chicken Tikka … Paprika, tomat, løk og benløs kylling marinert i yoghurtdressing. Tredd på spidd og grillet i den berømte tandoriovnen. Servert med tomatris, raita (en yoghurtdressing) og nanbrød. Og prisen på 25 kroner skremmer ingen.

I Norge er kardemomme nesten bare brukt i bakverk. I India er det et av de viktigste krydderene i all matlaging.
I Norge er kardemomme nesten bare brukt i bakverk. I India er det et av de viktigste krydderene i all matlaging. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Hemmeligheten bak maten er utstrakt bruk av krydderblandinger og alltid ferske råvarer, sier Abraham Kamat på restauranten Marine Palace i Varkala i Kerala. Han er i begynnelsen av 20 årene, men er allerede restaurantens tandorisjef.

Her er fem retter du må få med deg.

Eksotiske krydderblandinger

Indiske kokker er krydderkonger. På det enorme subkontinentet, hvor store deler av befolkningen bare spiser vegetarmat og fattigdommen er enorm, har smakstilsetninger utviklet seg til en kunstart. Hvert krydder har en funksjon; noen krydder kjøler, andre gir farge, noen pynter, andre gjør maten sterk.

Hver matrett og kokk har sin egen spesielle krydderblanding. Krydderblandingen kalles Masala og den sterke grunnblandingen heter Garam Masala. Garam Masala består av kanel, kardemomme, nellik, koriander, spisskummen og pepperkorn. I den nordlige delen av India er maten for det meste basert på kjøtt, mens sør i India er rettene basert på grønnsaker og fisk, og er mye sterkere.

Økt sexlyst med tandorikylling

Ved siden av curry-rettene er tandorikylling kanskje den mest kjente indiske retten i den vestlige verden. Spiser du det i India blir du garantert ikke skuffet. Retten med den dyprøde fargen refererer til leirovnen den blir grillet i. Tandoriovnen er tønneformet med en liten rund åpning på toppen. Spidd med marinerte kjøttbiter senkes i ovnen og grilles over glødende kull.

Denne nord-indiske spesialiteten er laget av unge kyllinger som er marinert flere timer i en blanding av yoghurt, olje, sitron, salt, garam masala, hvitløk, ingefær og chili. Det er en lang prosess å fyre opp tandoriovnen, så maten nytes aldri i ensomhet. Det er et festmåltid og har i flere generasjoner stått på menyen til bryllup, sosiale sammenkomster og bursdagsfeiringer. Menn fra Punjab påstår at tandorikylling øker sexlysten.

- Vi har spist masse tandorikylling flere dager på rad, men har ikke merket noen forandringer i sexlivet, forteller imidlertid Mathias og Agneta fra Berlin.

Curry???

Nanbrød stekes noen sekunder på veggen i tandori-ovnen. Ved siden av grilles kylling tikka.
Nanbrød stekes noen sekunder på veggen i tandori-ovnen. Ved siden av grilles kylling tikka. Vis mer

- Curry eksisterer ikke i India. Det er en engelsk oppfinnelse, sier Abraham.

For resten av verden er curry det samme som all indisk mat. Dette er langt fra sannheten. Vi fikk ikke en curry som var lik en annen på vår fem ukers reise på kontinentet. I sør kan de være så sterke at du tror du skal miste tungen. Men på restauranter som sikter seg inn mot turister er rettene langt mildere. En gjennomsnitts nordmann vil ha store problemer med å spise den curry-retten en inder spiser selv.

Curry varierer fra klare supper til grøtaktige sauser, og kan lages på grønnsaker, yoghurt, kokosnøttmelk, frukt, kjøtt, fisk og reker. Å finne karripulver i India er ikke lett. Kokkene har rundt 25 typer nymalt krydder de blander og morter til en unik blanding, masala.

- Krydderblandingene til curry er som regel spesiell for hver familie. Oppskriftene går i arv fra generasjon til generasjon, sier Abraham mens han trær marinert kyllingkjøtt på jernspidd.

Den indiske husmannskosten

Det vanligste indiske måltid er Thali. Det er opprinnelig en sør-indisk rett, men du finner varianter i hele India. I en liten landsby i fjellene i Tamil Nadu får vi servert en overveldende mengde thali. Kelneren, en ung mann med bart, nekter oss videre reise før vi er flere kilo tyngre. Thali serveres på en metallplate eller bananblad og består av en hovedrett og mange sideretter eller dipper.

I nord har de vanligvis flere typer forskjellige brød til og i sør serveres Thali med en stor bolle ris. Reiser du i India på trangt budsjett er Thali maten du skal spise. En Thali koster deg ikke mer enn 10 kroner, og du får påfyll helt til du er mett.

Ris i dag igjen?

Ris er basisen i indisk mat. Det spises over hele landet, hver dag, til nesten hvert måltid, men er spesielt viktig i sør. Basmati ris som dyrkes ved Himalayas fot i nord er risenes konge.

- Basmati-risen er som en god rødvin, den blir bedre og bedre med årene, og kan lagres opp til 10 år, forteller Abraham.

Nord i India er det vanlige å dyrke korn, og brød erstatter derfor ofte ris. Det vanligste brødet er chapati, en blanding av mel og vann, som stekes direkte på en varm plate. Stekes brødet i tandoriovnen får man naan-brød. Bruk brødet som spiseredskap hvis du ikke har gaffel eller skje.

Maten hos mannen i gaten

Er du tøff, forsøker du maten hos gateselgerne. Du finner dem overalt der de står med sin vogn med gryte, wok eller grill. I Mahatma Ghandi Road i storbyen Bangalore presser vi oss gjennom trengselen av indere og får servert verdens beste grillede maiskolbe med chili –og hvitløksmør.

Men sørg for at maten blir laget mens du venter. Er den laget i god tid på forhånd kan den slå deg ut i flere dager. I sør kan du forsøke en vegetar curry i bananblad eller den berømte maiskolben, og i nord er det et must å prøve grillet lammekjøtt med brød og yoghurt.

Uten drikke, duger helten ikke

Chaien er reddet. Nå skal bare tebladene tørkes før de er klare for koppen.
Chaien er reddet. Nå skal bare tebladene tørkes før de er klare for koppen. Vis mer

I India er det umulig å komme utenom chai, en blanding av melk, te og mye sukker. Indere drikker det hele tiden, noen turister synes det er greit, andre hater det. Blir chai for søtt og melkete for deg så forsøk deg på andre typer te. Sitronte er forfriskende og serveres ofte med sukkeret ved siden av.

Når du går lei Coca Cola er de ferske fruktjuicene en god forfriskelse. I Goa forsøker vi en fersk druejuice som setter en effektiv stopper for videre Cola-konsum. Lassi, en shake av frukt og iskald yoghurt, med eller uten sukker, er også en forfriskelse som må prøves.

Vil du ha deg en pils kan det by på store problemer. Hinduer drikker ikke alkohol og i store deler av India er det derfor ikke mulig å få kjøpt. I Goa er det ikke noe problem. De produserer til og med sitt eget øl. I Varkala i Kerala opplever vi å få øl i tekanner. Prisen for en stor flaske er på 15 kroner.

- Vi serverer kun til turister og ølet har vi i tekanner slik at lokalbefolkningen ikke skal vite hva som foregår, sier Abraham på Marine Palace.

Inderens søte tann

Indere elsker søtsaker. Et måltid er ikke avsluttet før de får noe søtt i munnen og utvalget av desserter og søtsaker er imponerende. Desserten er laget på melk eller ris, og består ofte av nøtter dyppet i søt sirup. Det viser seg fort at vi ikke har like søt tann som inderne, så vi går heller løs på det noe skuffende utvalget av eksotiske frukter. På White Negro i Goa får vi servert en rågod fruktsalat med yoghurt. I nord bør du prøve deg på de berømte jordbærene fra Kashmir.

Ingen gaffel, ingen kniv

Indere benytter sjelden bestikk til måltidene. På spisesteder tilrettelagt for turister får du alltid bestikk med ditt måltid, men på en lokal restaurant eller på hjemmebesøk må du mest sannsynlig benytte deg av høyrehånden. Et godt råd er å ha med sin egen gaffel eller skje. Ikke finn på å bruke venstrehånden til å spise med.

- Vi ser på venstrehånden som den skitne hånden, den vi bruker på toalettet, smiler Abraham.

Du kan lese mer om reise i India her.

Diaré med måltidet

En reise til India er en kulinarisk opptur. Det er uendelige variasjoner og vanligvis brukes bare de ferskeste råvarene. Flere ganger på turen ser vi kokken løpe av gårde for å handle råvarer mens vi venter på maten. Men vær også på vakt. Det er ikke undertegnede i Goa. Han ender opp med en uke i sengen og på toalettet og tre sprøyter antibiotika. Spis kun mat som kommer rett fra grytene og følg den gamle regelen: ”hvis du kan steke det, koke det, eller skrelle det, kan du spise det”.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.