Fra fotballkamp til englebesøk

Neste: Shopping i stor stil

Fotball, fotball, fotball

Fra St. James' Park Stadium. Foto: NUFC/Visit NewcastleGateshead Foto: NUFC/Visit NewcastleGateshead Vis merFor Newcastle United fans er det obligatorisk å få med seg en fotballkamp på St. James' Park, klubbens egen stadion, som ligger midt i sentrum. Stor stemning, sang, øldrikking og baluba gjør både selve kampen og tiden før og etter til en opplevelse. Er det ingen kamp på programmet når du er i byen, bør du i hvert fall ta en tur innom Shearer's Bar, som ligger i selve stadionkomplekset, eller bli med på en guidet tur på stadion. Turene arrangeres ons-søn kl. 12 og 14. Det koster 10 pund (cirka 114 kroner) for voksne, og syv pund (cirka 80 kroner) for barn.

På nett: Newcastle United


Neste: Marked og bruktbutikk

Flust å velge mellom på MetroCentre.
Foto: Visit NewcastleGateshead Foto: Visit NewcastleGateshead Vis mer


Storshopping på MetroCentre

Det er ikke bare i London du kan "shop 'till you drop". Riktignok er Newcastle en knøtteby i forhold til den britiske hovedstaden. Men pulsen stiger hos shoppingfantomene når de får høre om MetroCentre, et gigantisk shoppingsenter som ligger i Gateshead. Senteret har 330 butikker, og skal være Europas største. Her finner du alt av britiske kjedebutikker; fra Marks & Spencer og Debenhams til Topshop og Zara.

På nett: MetroCentre


Neste: Elvelangs

Ferskt kjøtt, pølser og annet godt til salgs hos slakteren i Grainger Market.
Vis mer


Spennende sentrumsshopping

Dersom et shoppingsenter ikke er tingen for deg, bør du legge shoppingturen til Newcastle sentrum. I Grey Street, som er kåret til en av Storbritannias vakreste gater, ligger en rekke butikker, overvåket av statuen av Earl Grey. Like ved ligger Grainger Market, et innendørs market som ble åpnet i 1835. Her står grønnsakshandlerne, bakerne, eller slakterne og byr fram varene sine. Grainger Market er kanskje ikke stedet du kjøper mest mulig, siden det ikke er så greit å få med seg ferske matvarer hjem, men markedet er uansett verdt et besøk.

Flotte hatter og vesker fra Attica. Vis mer


Skattejakt i secondhandbutikker

Blir du lei av kjedebutikkene, bør du ta turen innom Attica. Dette er reneste skattkammeret for deg som liker bruktklær. Her er alt fra gamle dresser til charlestonkjoler, til 60-talls telefoner og lamper, og 80-talls pumps. Prisene er ikke så gale, heller. Her får du forseggjorte perlevesker til 250 kroner, for eksempel. Et annet godt tips er Period Clothing Warehouse, som selger retroklær fra 70- og 80-tallet.

Adresser:
Attica - 2 Old George Yard
Period Clothing Warehouse - 40 Grainger Street


Neste: Gratis kunst

Rusletur langs Newcastle & Gateshead QuaysideDette er Newcastle & Gatesheads svar på Oslos Aker Brygge. På denne strekningen av elva Tyne ligger Gateshead Millennium Bridge, verdens første "veltebro" (broen "velter" når skip skal passere), den moderne konserthallen Sage Gateshead, Baltic Art Gallery (se neste) og en rekke restauranter og barer. Hit burde du ta turen for å beundre miksen av ny og gammel arkitektur, og kanskje ta deg en matbit på en av restaurantene. Langs newcastlebredden er det laget en promenade der byens innbyggere gjerne tar seg en rusletur.


Neste: Englebesøk

Baltic Art Gallery

Foto: Visit NewcastleGateshead Foto: Visit NewcastleGateshead Vis merBaltic Centre for Contemporary Art er, som navnet forteller, et moderne kunstgalleri. Baltic er et av Storbritannias største moderne kunstgallerier, og ligger i en ombygget melmølle ved elven Tyne, på Gatesheads side av Quayside. Det er gratis å besøke galleriet, så hvis du først er nede ved Quayside kan du alltids kikke innom. I øverste etasje ligger en restaurant med fantastisk utsikt over elva og byen.

På nett: Baltic Centre for Contemporary Art


Neste: Tilbake til fortiden

Angel of the North

Foto: Visit NewcastleGateshead Foto: Visit NewcastleGateshead Vis merVi nordmenn kommer som regel sjø- eller luftveien til Newcastle og Gateshead, men de som ankommer byen med bil sørfra, har garantert fått med seg Angel of the North, den gigantiske stålengelen som står rett ved motorveien A1 på vei inn i Gateshead. Engelen er designet av Anthony Gormley, og er laget av 200 tonn stål. Den er 20 meter høy og har et 54 meter bredt vingespenn. Engelen ble reist i 1998, og er plassert ved inngangen til en av de gamle stålgruvene i området. Engelen er blitt et viktig symbol på Nord-England, og det er verdt å ta en kikk på den. På informasjonsskiltene kan du finne ut hvordan engelen ble laget, og hvordan konstruksjonen under bakken ser ut. Det skal litt til for å holde engelen oppreist i vær og vind!


Neste: Ut av byen

Eldgammel historie

Foto: Britain on View Foto: Britain on View Vis merEn mye eldre konstruksjon er Hadrian's Wall, romermuren som strekker seg fra Wallsend i øst og til Bowness-on-Solway ved irskehavet. Hadrian's Wall ble bygget av romerne fra år 122 for å markere grensen til det romerske riket og holde kelterne i nord unna. I dag kan rester av den sees i Wallsend, en liten forstad til Newcastle, eller vest for byen, der muren fortsetter tvers over Nord-England. Dersom du ikke vil reise ut av byen for å kikke på muren, kan du ta en titt på den gamle bymuren som ble bygget for å beskytte byen mot angrep. Restene finner du forskjellige steder i byen, som for eksempel ved kryssene Forth Street/Hanover Street og Broad Chare/City Road.

Det er forresten The New Castle som har gitt byen navnet sitt. Slottet ligger like ved elven i sentrum, og ble bygget av sønnen til Wilhelm Erobreren, Robert Curthose, på slutten av 1000-tallet. Kontrasten mellom det gamle slottet og den moderne byen rundt er slående. Området der slottet ligger heter The Castle Keep, og for rundt 20 kroner kan du klatre til toppen av slottet og nyte utsikten over byen.

På nett: Hadrian's Wall og The Castle Keep

Svipptur til Durham

Foto: Visit North East England Foto: Visit North East England Vis merFrister det med en dag ut av byen, anbefales et besøk til Durham. Durham er en billedskjønn universitetsby med en historisk katedral, middelaldersk gamleby og mange hyggelige serveringssteder. Bruk tiden til å rusle en tur langs elven (det er store sjanser for at du får se universitetets roere ute på trening), eller til å slappe av på en utekafé eller pub.

Durham ligger sør for Newcastle. Togturen tar 10-15 minutter, og det går cirka tre tog i timen.

På nett: Duram City Tourism