Fra edderkopper til elefanter

Farlige dyr gir opphav til mange saftige historier. Likevel er det langt flere som dør i trafikken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Løven tar 300-500 mennesker årlig.
Løven tar 300-500 mennesker årlig. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

- De fleste ulykker i forbindelse med sammentreff med dyr skjer som følge av dumhet, sier Gunnar Hasle, lege med reisemedisin som spesialfelt til DinSide Reise.
- Stikk og bitt av slanger, insekter og andre småkryp unngår du ved å kle deg riktig, være forsiktig, holde deg unna og ved å lytte til folk som kjenner forholdene. Respekter også dyrenes signaler, oppfordrer legen.

Løver og andre kattedyr

- Det er klart lokalbefolkningen som er mest utsatt for løver, sier Gunnar Hasle, og trekker frem barn som henter ved som eksempel.

300-500 mennesker dør etter sammenstøt med løver hvert år, alle i Afrika. Leoparder dreper 300-500 mennesker, mens tigre tar 600-800 menneskeliv årlig. Løver og leoparder har forskjellig adferd ved angrep på mennesker: Løver går inn for å kverke et utvalgt bytte, mens leoparden helst tar flest mulig.

Amerikansk puma og jaguar dreper sjelden mennesker.

Slanger

60.000 mennesker dør årlig av slangebitt, de fleste av dem er ifølge lege Gunnar Hasle og WHO, bønder og fiskere i Sørøst-Asia. 50 av vel 2.400 slangearter regnes som farlige for mennesker.

- Det er sjelden turister dør av slangebitt, men som reisemedisinere får vi ofte spørsmål om det, sier Hasle lakonisk.

Slangebitt forhindres ved bruke dekkende klær og støvler. Møter du på en slange trekker du deg rolig tilbake. Blir du mot formodning angrepet skal du ikke forsøke på å suge ut giften. Noe entydig førstehjelpsråd er vanskelig å gi, men en bør oppsøke legehjelp og holde seg i ro. Norske turister blir ikke utstyrt med antisera (motgift).

Elefanter

-Elefanter sier tydelig fra når ditt nærvær er uønsket, og det bør en respektere, sier Gunnar Hasle.
Foto: Siw Amundsen Foto: Siw Amundsen
-Elefanter sier tydelig fra når ditt nærvær er uønsket, og det bør en respektere, sier Gunnar Hasle.
Foto: Siw Amundsen Foto: Siw Amundsen Vis mer

Elefanter tar livet av 400-500 mennesker årlig. Den sier klart i fra når den ikke vil ha selskap, og ekspertene oppfordrer folk til å respektere signalene og trekke seg tilbake.

Bjørn

Hvem har ikke hørt at man skal spille død om man treffer på bjørn? Dette stemmer ikke; Bjørnen er nemlig åtseleter. Gunnar Hasle referer i en artikkel, Farlige dyr i Tidsskrift for den norske lægeforening, til boken Attacked! av J. Long;

- Det er størst sjanse for å overleve sammenstøt med bjørn om en setter seg til motverge, eller prøver å rømme.

Binne med unger står for 80 prosent av skadene på mennesker.

Hyener

Det er svært sjelden ulv dreper mennesker, men slektningen hyenen tar 20-100 mennesker årlig. Alminnelige hunder derimot, står for 20-30 dødelige angrep på mennesker hvert eneste år.

Fugler

Struts og andre strutselignende arter kan hakke og sparke mennesker i hjel. Ett til to mennesker møter denne skjebnen årlig på det afrikanske kontinentet.

Det finnes ingen verifiserte eksempler på at rovfugl har tatt folk.

Skorpioner:

Smerte og frykt er de største symptomene etter stikk fra skorpioner, men det finnes også langt verre effekter: Hjerterytmeforstyrrelser, lammelser, abnorm overoppheting, lungeødem og spasmer er bare noe av fordervelsene skorpioner klarer å påføre mennesker med fluidumet sitt. Australia har ingen særlig giftige arter, mens Nord- og Mellom- og Sør-Amerika, det sørlige Afrika og Asia, kan skilte med flere.

Edderkopper

Bare 20-30 arter av verdens 35.000 edderkopparter er giftige. Ofte gjemmer de seg i sko og i sprekker. 
Foto: Kristin Sørdal
Bare 20-30 arter av verdens 35.000 edderkopparter er giftige. Ofte gjemmer de seg i sko og i sprekker.
Foto: Kristin Sørdal Vis mer

Ifølge Thomas Bobergs reiseskildring Americas fra 1999, hopper enkelte søramerikanske edderkoppene som frosker. Men selv små, kjedelige vevkjerringer kan skremme vannet av mange.

Kun 20-30 arter av de vel 35.000 edderkoppartene er farlige for mennesker. Edderkoppgiften er ment å skulle lamme og fordøye. Bitt fra edderkopper kan forårsake lungestans, hjertestans, bevissthetstap, kramper m.m. alt ettersom hvilken type edderkopp en har råkt utfor. Det er særlig den nordamerikanske varianten av sort enke, Latrodectus Mactans, som er fryktet.

Edderkopper gjemmer seg ofte i mørke sprekker. Følg med på sko, toalettseter og andre passende krypinn for åttebente smådjevler.

Insekter og andre småkryp

Enkelte sommerfugllarver har hår som kan gi irritasjoner. Fargerike og hårete larver bør du ikke røre. Enkelte veps, bier og maur har giftbrodd i baken, som kan gi allergiske reaksjoner. Såkalte killer bees, afrikanske honningbier krysset med brasilianske honningbier, har angrepet i flokk. Svermer av disse biene står for cirka 60 dødsfall årlig i USA. 500 stikk regnes som dødelig.

Midd og flått

Australsk midd og flått gir lammelser og av og til dødsfall. Det er hovedsaklig nordamerikanske og australske flått som har utmerket seg med å gi høye dødsrater blant mennesker som blir bitt.

  • Vannskrekk: Hissig hai og dødelige tentakler

  • Kroppen din: De verste reisesykdommene

  • Tilbake til introartikkel
  • Kilder: Gunnar Hasles artikkel ”Farlige dyr” i Tidsskrift for Den norske lægeforening og opplysninger hentet fra Reiseklinikken.no.

    Lyst til å diskutere?

    Besøk vårt debattforum!