Foto: MOBA
Foto: MOBAVis mer

Fra dårlig kunst til peniser

Museet for dårlig kunst

Denne knakende gode ideen ble unnfanget da grunnlegger Scott Wilson fant bildet til høyre i en søppelkasse i Boston. "The Museum Of Bad Art (MOBA) er verdens eneste museum dedikert til samlingen, preserveringen, utstillingen og feiringen av dårlig kunst i alle sine former." Står det på museets egen webside, der du kan se noen av kunstverkene. Hvert kunstverk er nøye beskrevet og anmledt. Dette er fornøyelig! Tipper det er en del av kunsteliten i Norge som gjerne skulle sendt et bidrag signert Marianne Aulie.
Hvor: Litt sør for Boston, USA
På nett: The Museum Of Bad Art

En Flymo fra 70-tallet. Foto: British Lawnmower Museum
En Flymo fra 70-tallet. Foto: British Lawnmower Museum Vis mer


Gressklippermuseum

Ingen bombe at dette museet ligger i Storbritannia. Britene er ekstremt opptatt av hagestell, og på British Lawnmower Museum kan du se over 250 gressklippere. Noen er klenodier, andre har tilhørt kjendiser som Brian May fra popgruppa Queen. På museet kan du også lære mer om gressklipperracene (!) som har blitt arrangert i landet siden noen karer på en pub kom på den gresselig gode (beklager) ideen i 1973. Museets motto er forøvrig "Its mower interesting". Say no mower.
Hvor: Southport, Lancashire, Storbritannia
På nett: British Lawnmower Museum

"Kunst" av piggtråd. Foto: Devil's Rope Museum
"Kunst" av piggtråd. Foto: Devil's Rope Museum Vis mer


Piggtrådmuseum

I Devil's Rope Museum kan du boltre deg i piggtråd av alle slag. Museet huser 6.000 gjenstander - både forskjellige typer piggtråd (noen er svært skjeldne, må vite!), verktøy og gjerdestolper. Det er ikke uten grunn at museet ligger i Texas. Det var cowboyene i det ville vesten som virkelig brukte piggtråd. "Piggtråd ga oss kontroll over landet", heter det på websiden til museet. Ved å stenge indianerne ute?
Hvor: McLean, Texas, USA
På nett: Devil's Rope Museum

Artikkelen fortsetter under annonsen

Neste år åpner karripølsemuseet i Berlin. Gled eder! Foto: Deutche Currywurst Museum
Neste år åpner karripølsemuseet i Berlin. Gled eder! Foto: Deutche Currywurst Museum Vis mer


Karripølsemuseum

Hvor ellers enn i Tyskland? Nå er faktisk ikke dette museet ferdig ennå, men det skal åpnes tidlig i 2007. Museet skal ligge i Berlin, hvor det hevdes at karripølsen er et like viktig symbol som Brandenburger Tor. Vi visste jo at tyskerne er glade i sine würste, men ikke at berlinere har et sterkt forhold til karripølsen. Supermodell Claudia Schiffer skal være en stor tilhenger. Dette bli et moderne og interaktivt museum på 1.500 kvm, der besøkende får vite alt fra karripølsens historie, til hvordan de lages (men det vil man kanskje ikke vite).
Hvor: Berlin, Tyskland
På nett: Deutches Currywurst Museum

Pissoar i særklasse. Foto: Toalettmuseet
Pissoar i særklasse. Foto: Toalettmuseet Vis mer


Toalettmuseum

Doktor Bindeshwar Pathak er fascinert av toaletter. Såpass fascinert, at han viser frem sin kolleksjon av toaletter i New Delhi, India. Og det er ikke grenser for hva slags finurlige, avanserte og dekorerte toaletter Pathak har i samlingen sin. Her er dritlekre toaletter fra 60 forskjellige land. Det gjeveste er kanskje Louis XIIIs tronetoalett, der han gjerne satt og trykket mens folk kom på audiens. På museets webside skriver Pathak at "Toalettet er en del av historien om menneskets hygiene, som er et viktig kapittel i sivilisasjonens utvikling". Stemmer nok, det.
Hvor: New Delhi, India
På nett: Sulabh International Museum of Toilets

I Ghana bruker de spesielle kister. Foto: National Museum of Funeral History
I Ghana bruker de spesielle kister. Foto: National Museum of Funeral History Vis mer


Begravelsesmuseum

National Museum of Funeral History høres morbid ut, men her finnes det ingen døde mennesker. Begravelsesbiler og kister finnes det derimot mange av, og noen er av den ganske spesielle sorten, som høna til høyre. Lær hvordan de preserverte døde mennesker i tiden rundt den amerikanske borgerkrigen, og se hvordan et kisteverksted så ut på 1900-tallet. Kanskje ikke museet som er mest livat, men er du i Houston, Texas, kan du jo stikke innom.
Hvor: Houston, Texas, USA
På nett: National Museum of Funeral History

Kjekk å ha ved nattbordet. Foto: Det islandske fallosmuseet
Kjekk å ha ved nattbordet. Foto: Det islandske fallosmuseet Vis mer


Penismuseum

Dette spesielle museet har fått mye medieomtale verden over. Ikke så rart når det, i hvert fall så langt, er verdens eneste museum dedikert til penisen. Det islandske fallosmuseet har flere enn 200 peniser i samlingen sin. De stammer fra forskjellige dyrearter som befinner seg på øya, eller i havområdene rundt. Faktisk har museet minst ett eksemplar fra hver eneste dyreart på øya - bortsett fra mennesket, men det skal visst være en 91 år gammel mann som gjerne donerer sin penis til museet når han dør. Den største penisen i museet er 1,7 meter lang og veier 75 kilo. Den har selvsagt tilhørt en spermhval.
Hvor: Husavik, Island
På nett: Det islandske fallosmuseet

Denn skrekkslagne bananen, heter denne, som ble steinhard etter to år i kjøkkenskapet til en amerikansk dame.
Denn skrekkslagne bananen, heter denne, som ble steinhard etter to år i kjøkkenskapet til en amerikansk dame. Vis mer


Bananmuseum

Dette pussige museet tilhører bananentusiasten Ken Bannister, og består av 17.000 (!) gjenstander, som alle har noe med bananer å gjøre. Det gjør The International Banana Club, som museet heter, til verdens største museum som er dedikeret til en frukt. Så det så. Gjenstandene er alt fra pyntegjenstander med banan som tema, til t-skjorter med banantrykk. Go bananas!
Hvor: Hesperia, California, USA
På nett: The International Banana Club

 Foto: Nummernschildmuseum
Foto: Nummernschildmuseum Vis mer


Nummerskiltmuseum

Dette må være et mekka for den som samler på bilnummer. På dette nummerskiltmuseet kan interesserte fråtse i bilskilt. Riktignok dreier det seg mest om tyske bilskilt, hvor de stammer fra så langt tilbake som før 1945, men museet har også en fin samling av amerikanske nummerskilt. Nummernschildmuseum forteller om tyske nummerskilts historie, og har også en samling gamle bilskilt, gamle trafikkskilt og førerkort fra hele verden. Kanskje ikke noe "må se", men Ok hvis det regner.
Hvor: Litt sør for Dresden, Tyskland
På nett: Nummernschildmuseum

Skrekkens museum i Cartagena. Foto: Palacio de la Inquisicion
Skrekkens museum i Cartagena. Foto: Palacio de la Inquisicion Vis mer


Torturmuseum

Skrekk og gru. I Cartagena i Colombia ligger Palacio de la Inquisición, Inkvisisjonspalasset. Det sies at opptil 800 mennesker ble torturert og drept her, anklaget for å være hekser og trollmenn. Inne ser du ulike torturinstrument som ble brukt for å tvinge frem tilståelser fra de stakkars ofrene. Museet er en del av Museo Histórico de Cartagena, som viser byens historie. Museet ble pusset opp for ikke lenge siden, og da ble en del av samlingen stjålet. Forhåpentligvis av en samler, og ikke en som har tenkt å bruke instrumentene ...
Hvor: Cartagena, Colombia
På nett: Palacio de la Inquisición

Fra dårlig kunst til peniser


Skjellhage

Ikke vet vi hvordan det startet. Ble grunnlegger Colin Soudain lei av å luke og klippe gresset, kanskje? Uansett, i dag er denne pussige skjellhagen på Jersey åpen for besøkende. Millioner av skjell er brukt i dekorasjonene, som ble påbegynt i 1957. Det ligger sågar et par kjæledyr begravet i hagen, i fint dekorerte graver med skjellkors.
Hvor: Jersey
På nett: The Shell Garden

Pezmuseet

 Foto: Burlingame
Foto: Burlingame Vis merDette klassiske godteriet oppstod som et peppermyntedrops i 1927, som et alternativ til røyking. Navnet er en forkortelse av det tyske ordet "pfefferminz". I 1952 ville PEZ erobre det amerikanske markedet, ved å putte morsomme hoder på dispenserne, og rette seg mot barn. Burlingame Museum of PEZ Memorabilia har en stor samling forskjellige PEZ-dispensere. Alt fra Asterix og Obelix, til Snoopy, til Donald og Mikke Mus. Synet av disse er nok til å sende enhver tilbake i barndommen.
Hvor: Litt sør for San Fransisco, USA
På nett: Burlingame Museum of PEZ Memorabilia

En fotdrevet brystforstørrer som ble kjøpt i hopetall av amerikanske kvinner da den kom på 70-tallet. Foto: Museum of Questionable medical Devices
En fotdrevet brystforstørrer som ble kjøpt i hopetall av amerikanske kvinner da den kom på 70-tallet. Foto: Museum of Questionable medical Devices Vis mer


Museet for tvilsomt medisinsk utsyr

Dette er et artig museum. Her er det samlet en masse rart "medisinsk" utstyr som skal hjelpe mot det ene og det andre. Et eksempel er en vibratorstol fra ca. 1900, som skulle riste rygg og nakke i orden. Et metallinstrument kalt "Natural Eye Normalizer" fra 1930-tallet, skulle plasseres over lukkede øyne. Deretter ble øyelokkene massert av dingsen. Det hjalp selvsagt
ikke mot noe. Museet er en del av The Science Museum of Minnesota.
Hvor: St. Paul, Minnesota, USA
På nett: The Museum of Questionable Medical Devices