Fra 10 til 1: Verdens deiligste øyer

Listen er hentet fra reisemagasinet Travel + Leisure10: Mount Desert Island, Maine

Mount Desert-øya ligger på Maine-kysten nord for Boston, som er på USAs østkyst. Dette er et populært utfluktsmål for amerikanske familier, og Acadia nasjonalpark som ligger på øya, er en av de mest besøkte i USA, med tre millioner besøkende årlig. Bar Harbor er byen der du bor, mens du utforsker nasjonalparken fra flere angrepsvinkler; hvalkikking, kajakkpadling, sykling, vandring mm.

Må se: Nasjonalparken. Og spis hummer!

På nett: Det lokale turistkontorets hjemmeside

Foto: Bar Harbor Chamber of Commerce Vis mer


9: Hawaii

Hawaii er både en stat og en øy. Staten Hawaii er den 50. staten i USA, og består av 19 øyer og atoller. Øya Hawaii er den sydligste av de største øyene i øyriket, og dette er også den største av øyene - og den fortsetter å vokse så lenge det velter lavastein ut av vulkanen Kïlauea. Dette er den mest aktive vulkanen i verden, og den har vært i konstant vigør siden 1983.

Det er 2.400 kilometer fra nordligste til sydligste punkt i staten. Her snakker man hawaii og engelsk, men også tagalog (som de snakker i Filippinene), og japansk! Hovedstaden Honolulu ligger på øya Oahu, og er med sine 380.000 innbyggere øyrikets største by.

Hawaii har en mangfoldig natur; her finner du alt fra ørkenlandskap til regnskog og snøkledte fjell. Her ligger gjennomsnittstemperaturen på mellom 22 og 25 grader, og minimumstemperaturen er 14 til 17 grader. Det er forskjellig grad av nedbør på de forskjellige delene av øya, som er med på å skape den mangfoldige naturen.

Turistaktiviteter er havfisking, nasjonalparker, vandreturer, dykking, hesteridning, tennis, golf og seiling. Det er rundt 1,2 millioner innbyggere i Hawaii, og regner man med turister og militære, er man oppe i 1,3 millioner.

Aloha betyr både hallo, farvel og kjærlighet, så her kommer du langt med kun få gloser!

Må se: Vulkan-nasjonalparken og vannfallet Akaka Falls på 135 meter.

Les mer: DinSide Reise på Maui

På nett: Turistkontorets hjemmeside

Foto: Big Island Visitors Bureau / Robert J. Abraham Vis mer


8: Sicilia

Vi holder oss til vulkaner. Sicilia har ord på seg for å være mafiaøya med stor M, og selv om det sikkert lurer endel Al Capone-skikkelser i skyggene på den italienske øya, er det vel ganske usannsynlig at du skal bli sjenert av denne forretningsvirksomheten som turist. Dette er den største øya i Middelhavet, med sine 25.700 kvadratkilometer, og det bor fem millioner mennesker på øya - 1/2 million mer enn i Norge, altså.

Palermo er hovedstaden med 720.000 innbyggere, men det finnes en rekke mindre, og sjarmerende badebyer. Du kan kjøpe charterreise til Cefalú, Giardini-Naxos og Taormina med Star Tour.

Etna er den høyeste vulkanen i Europa, med sine 3.320 meter. Dette er også en av de mest aktive vulkanene i verden, siste aktivitet var en serie med utbrudd i 2002-2003, da aske herfra falt så langt unna som Libya.

Må se: Etna.

Les mer: DinSide Reise besøkte Taormina, Sicilia

På nett: Det italienske turistkontoret og Palermos turistkontor

7: Kykladene, Hellas

Kykladene består av rundt 220 øyer, så her er det mange muligheter. Vi skal ikke nevne alle 220, men de mest kjente og lettest tilgjengelige fra Norge via charterselskapene, er øyer som Ios, Mykonos, Naxos, Paros, Santorini og Syros. Naxos er den største øya i Kykladene, på rundt 428 kvadratkilometer. Her finner du frodige daler, høye fjell og flotte sandstrender. Santorini er den mest spektakulære i samlingen, og denne er også rangert høyere oppe på listen!

Må se: Santorini.

Les mer: Guide til charter-Hellas

På nett: Det greske turistkontoret

6: Vancouver

Denne øya (ikke byen, altså) befinner seg på Canadas Stillehavskyst, i Britisk Columbia. Det er den største øya på vestkysten av Amerika, med sine 32.134 kvadratkilometer. Øya er ganske tynt befolket, og de største massene (300.000) holder seg i Victoria. Her finner du det mildeste klimaet i Canada, og om sommeren kan temperaturene komme opp i et gjennomsnittlig maksimum på 22 grader. Om vinteren ligger temperaturene på rett under 0 grader.

Kanskje er Vancouver fattig på folk, men den er til gjengjeld rik på natur og dyreliv. Her er temperert regnskog, enger, strender, fjell, innsjøer og elver, og her er det gode forhold for hvalsafari, fuglekikking og laks- og ørretfiske. Fra desember til april kan du står på ski på Mount Washington, med 360 graders utsikt til havet fra toppen. Det er 60 nedfarter og ti heiser.

Må se: Naturopplevelser og utendørsaktiviteter. Få også med deg Della Falls, Canadas høyeste foss på 440 meter.

På nett: Britisk Colombias turistinformasjon og Vancouver island

På tur i regnskogen, Vancouver Island.
Foto: Tourism BC / Tom Ryan Foto: Tourism BC / Tom Ryan Vis mer
Foto: Tourism BC Foto: Tourism BC Vis mer
5: Great Barrier Reef-øyene

Det store barriererevet langs nordøstkysten av Australia er nasjonalpark og innskrevet i Unescos liste over verdens naturarv. Revet er over 2.000 kilometer langt, som gjør det til verdens lengste korallrev, og her finnes over 300 forskjellige arter koraller.

Du kan faktisk campe på flere av øyene på revet, men det er strenge regler til opptreden og bruk av områdene, men du bør være temmelig selvhjulpen, for her er det sparsomt med fasiliteter. I tillegg til dykking og snorklling ved korallrevet, er det også mulig å ta en kikk på korallene for deg som helst bruker sko og ikke svømmeføtter: Rev-vandring. Husk bare å sjekke tidevannstabellen før du legger ut på vandring, og ikke rør eller tråkk på marine skapninger; de kan meget vel injisere deg med giftige stoffer som i verste fall kan ta livet av deg.

Må se: Korallene, selvsagt. Snorkling/dykking anbefales!

På nett: Barriererevet marinepark

Foto: Tourism Queensland Vis mer


4: Kauai, Hawaii

Også kjent som The Garden Island, og medvirkende i mer enn 60 spillefilmer - blant annet South Pacific og Blue Hawaii med Elvis Presley, Jurassic Park III, Lilo & Stich og To End All Wars.

Dette er den eldste og den fjerde største av de hawaiiske øyene. Høyeste punkt er Kawaikini, med 1.598 meters høyde. På østsiden av Mount Wai‘ale‘ale finner du også det våteste stedet på jorden, med et årlig regnfall på 11.700 millimeter - så akkurat dette er kanskje ikke stedet å plassere solstolen. På grunn av det høye regnfallet, som har gravd ut dype kløfter i fjellet, har det skapt terreng og muligheter for en rekke flotte vannfall. For øvrig finnes det 43 hvite sandstrender, og selv om det regner på toppene, er det varme vinder og solfylt himmel ellers på øya.

Må se: Den 1.087 meter dype, 22,5 kilometer lange Waimea Canyon. Også kalt Stillehavets Grand Canyon

På nett: Hawaii turistinformasjon og Kauai turistinformasjon

Opaeka`a Falls Wailua, Kauai. Foto: KVB/David Boynton Vis mer


3: Maui, Hawaii

Jungel, vannfall, vindsurfing. Maui er kjent for sine flotte strender og noen av verdens beste steder for vindsurfing og surfing. I den forbindelse er Hookipa Beach stedet å sjekke ut; dette skal være Hawaiis beste vindsurfingstrand. Er du blant de som ikke ser på, men som helst våger deg ut i vannet med et brett under plattføttene selv, så husk den uskrevne regelen: surfere drar ut om morgenen og vindsurfere om ettermiddagen.

Sjekk også ut Hana Highway, som skal være den mest spektakulære turistvegen i Hawaii, men er du disponert for reisesyke bør du ta dine forholdsregler før du legger i vei: 600 svinger kan være nok til å røske i likevekten på ethvert balanseorgan.

Må se: Hookipa Beach med surfere i aksjon.

Les mer: DinSide Reise på Maui

På nett: Turistkontorets hjemmeside

Foto: Hawaii Tourism Japan Vis mer


2: Santorini

Selv om Santorini er en del av de greske Kykladene, er den fotogene øya funnet verdig en separat plassering - og det er kanskje ikke så rart. De hvitkalkede husene som stiger oppover de steile fjellsidene må være det mest fotograferte motivet i Hellas. De steile gatene og terasserte husene kan ta seg bra ut på bilder, men dette er kanskje ikke øya du drar med om du har tvillingvogn og vonde knær!

Øya er beskjedne 75 kvadratkilometer stor, og har kun 10.000 fastboende, hovedstaden har kun 600, så her er det snakk om småbysjarm - i alle fall utenom sesongen! Øya ble formet av et vulkanutbrudd for 3.500 år siden, og her bader du ikke på hvit sandstrand, men fra bratte klipper eller svart lavasand. Her er det en gjennomsnittstemperatur på 30 grader sommerstid, og 12 grader vinterstid.

Må se: Solnedgangen fra landsbyen Oia.

På nett: Santorini turistinformasjon

Foto: Tor Tjeransen Foto: Tor Tjeransen Vis mer


1: Bali

Vulkaner, rismarker, kokospalmer, orkideer, strender og blått hav. Bali er den vestligste av de små Sundaøyene, mellom Java og Lombok i Indonesia. Øya er ganske beskjeden i areal, 5.632 kvadratkilometer, men har imponerende tre millioner innbyggere. Hovedstaden Denpasar har rundt 510.000 innbyggere, som er omtrent på størrelse med Oslo. Turismen er en viktig næring på øya, som har blitt rammet av terrorhandlinger senest i høst, og også i 2002.

Bali har tropisk klima året rundt , men med tørr sesong fra april til oktober og våt sesong fra november til mars. Her er gjennomsnittstemperaturen 30 grader året rundt!

Dykking, vandringer, strikkhopping - eller rett og slett solbading under palmene på en strand eller ved bassengkanten på et av luksushotellene.

Må se: Strendene, og orkideene i Bali orkidéhage.

Les mer: Flere artikler fra Bali

På nett: Balis turistinformasjon

Foto: Dimas Ardian/Gety Images og All Over Press Vis mer
Foto: Jason Childs/Getty Images og All Over Press Vis mer