Fototips for ferien

Sommerferien er kanskje den perioden vi tar flest bilder. Men blir de noe bra? Vi har snakket med tre proff-fotografer, som gir tips til både nybegynnere og viderekommende.

Chiapasjente i Cancun, Mexico. Foto: Nancy Bundt Foto: Nancy Bundt
Chiapasjente i Cancun, Mexico. Foto: Nancy Bundt Foto: Nancy Bundt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den digitale fotorevolusjonen burde ha hjulpet oss alle til å bli superfotografer. Nå er det bare å knipse i vei, og så fremkaller du blinkskuddene, og sletter resten. Men...

...hvor blir det av blinkskuddene? Får du ikke helt dreisen på knipsingen, selv om du kan se resultatet av innsatsen på skjermbildet med en gang?

Nei, det er ikke så lett å ta skikkelig gode bilder. Men med litt innsats og kreativ tenkning kan alle lære det. Vi har snakket med tre eksperter for å få deres råd.

Knut Førsund som tidligere satt i bransjeforeningen Fotorådet, har også gitt oss tips og råd om fotografering. Han forteller hvilke typiske feil feriefotografen gjør:

- Den største feilen er å ha med for mye i bildet, i stedet for å ta en serie med bilder og få med seg alle detaljene. Den andre er at du ikke tar nok bilder. Du tar vanligvis bilder av folk, og gjerne barn, og da bør du gjøre som pressefotografene - ta mange bilder. Da har du kanskje fire fine bilder å velge mellom. Og med digitalkameraet er det bare å knipse i vei.

Vil du prøve deg? Her kan du bli med i konkurransen om det festligste feriebildet - knips ivei og du kan delta i konkurransen om nye, fine kameraer.

- Snakk med dem

Nancy Bundt jobber som profesjonell fotograf og har tatt bilder for blant annet TIME, Rolling Stone, HENNE og KK. Hun holder fotokurs, og har gjort mange oppdrag for store bedrifter. Hun mener vi som fotografer ofte er for sjenerte.

- Når du tar bilde av mennesker, er det viktig at du snakker med dem. Si for eksempel: "Lat som om du er en konge", eller "Tenk deg at du akkurat har vunnet en Porsche", eller bare "Tenk på barna dine". Da får du frem glimtet i øyet, og det gjør det morsommere å bli tatt bilde av.

Fotograf Per Ervland, som blant annet tar bilder for DinSide, slår et slag for øyeblikksbildene.

- Ikke ta så mange poseringsbilder. Det fungerer spesielt dårlig med barn. Ta heller øyeblikksbilder der noe skjer. Det er de som bringer frem minnene.

>>Les tipsene for amatører
>>Les tipsene for viderekommende
>>Se bildeeksemplene her

Mer om fotografering:
DinSide Datas fotoguide

Eksterne lenker:
Fotorådet gir deg tips om hvordan du tar bilder, og har også informasjon om forskjellige kameraer.

Nancy Bundt har en egen hjemmeside der du kan se flere av bildene hennes.

Foto.no gir deg tips og gode råd for fotografering. De har et leksikon der fototekniske begrep blir forklart.

Denne saken er oppdatert i juli 2009, men ble første gang publisert i juli 2005

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer