Fotballfiesta

BILDESPESIAL: Ronaldhiños, harde baller og action. Flørting, shopping og show off. Se bildene fra verdens største fotballturnering.>> SE BILDENE: Norway Cup

Fotballfiesta

  1. Norway Cup 2006


- Vi har vunnet alle tre kampene vi har vunnet. Jeg tror vi kommer de vinne de neste også, sier Emil (12), keeper på Vålerenga Aliens kjekt på bane 10 E, en av 65 Norway Cup-baner. - Det blir kanskje tøff konkurranse, men jeg tror på seier.

Vålerengas 1994-lag av jenter har det imidlertid tøffere. De sliter mot Bøler som spiller fletta av ungjentene. Jentene som venter på sidelinja ser ikke blide ut.

- Vi taper, sier en av spillerne. - Det er dårlig.

Robin Mankowitz fra VIF Aliens i kamp mot Stange. Den kampen kom VIF-gutta seirende ut av. Foto: Inga Holst
Robin Mankowitz fra VIF Aliens i kamp mot Stange. Den kampen kom VIF-gutta seirende ut av. Foto: Inga Holst Vis mer


Kardemomme-arrangement

Norway Cup er verdens største fotballturnering for barn og unge. Utrolige 30.000 spillere kjemper på vidstrakte Ekebergsletta. Til tross for tøffe taklinger og et og annet triks, så er det fredlig.

- Det er reneste Kardemomme by, sier politifolkene. - Bortsett fra en og annen forsvunnet lommebok og mobiltelefon, så er det veldig fredelig.

Hos Norsk Folkehjelp er det derimot travelt.

- Hittil i dag har vi hatt 20 skader. Det er bie- og vepsestikk, skrubbsår og forstuede ankler. For det meste er vi psykisk støtte og så bærer det ut på banen igjen, sier Camilla Schei.

Hun har bidratt på Norway Cup i sju år.

- Det er veldig, veldig morsomt å være her. Dette er Norges største sanitærpost og vi er 400 folk fra hele landet som hjelper til.

Livet på sidelinja

Tim Tvedt og Camilla Schei fikser på forstuede ankler. Foto: Inga Holst
Tim Tvedt og Camilla Schei fikser på forstuede ankler. Foto: Inga Holst Vis mer


Norway Cup har de siste årene møtt kritikk for de veldige komersielle aktivitetene under arrangementet. Telenor, Coca Cola, G-sport og Bik Bok er bare noen av merkenavnene som er tilstede for både for å tilby aktiviteter og for å promotere seg. Både Forbrukerombudet, Barneombudet og Fremtiden i våre hender har de siste årene stilt seg kritiske til de store merkevarenes tilstedeværelse under turneringen. Likevel går kassamaskinene seg varme: shopping av sko, kjoler (!) og andre moteremedier bæres ut av store G-Sport-sponsede hallen i store poser.

Og det er kanskje slik det må være når ungdommen møtes på martna? For noen er nemlig ikke der for å spille fotball.

- Vi er her (kniiis) for å se på alt. Litt på fotball, litt på guttene. Det er kjempemorsomt, sier Nina og Martine (begge 15 år) fra henholdsvis Nordstrand og Mortensrud i Oslo, til DinSide. Og fniser litt til. De har tatt på noen freshe solbriller med Dolce & Gabbana-logo i "diamanter." - Vi har vært her og sett før også, sier de to.

Show off

Idol-Tone er en av mange artister som i år vil besøke Norway Cup. Foto: Inga Holst
Idol-Tone er en av mange artister som i år vil besøke Norway Cup. Foto: Inga Holst Vis mer


Det er ikke bare fotballspillerne som briljerer under Norway Cup. De mange kjendisene forsøker å stjele litt av glansen fra spillerne - og klarer det nesten, i noen få sekunder. Idol-Tone, Mini, Tufte IL og fotballspilleren Patrick Vieira fra Juventus er bare noen av dem som vist seg frem til fryd for alle. Og spillerne selv vet et og annet om hvordan få oppmerksomhet. Babyene veiver henrykt i klubbdrakter, jentene har malt klubbnavnet sitt i panna og Tanzania stjeler alles blikk der de trommer over sletta og serverer sine fineste smil til kameralinsene.

Fredspris til Norway Cup?

Norway Cup ble til etter et initiativ fra Bækkelagets sjef Fred Johnny Osther, Dagbladets sportsredaktør og Pepsi Cola. Det året var det 430 lag som deltok. I dag deltar utrolige 30.000 spillere fordelt på 1.530 lag fra 45 nasjoner. I 1980-tallet kom det første bistandsprosjektet i gang: da ble det startet opp handikaparbeid i Tanzania. Det har vært lagt særlig vekt på internasjonalt arbeid og antirasisme i turneringen. I etterkant av Oslo-avtalen mellom Palestina og Israel ble det arrangert fotballkamp mellom de to landene. Den nå avdøde president Yasir Arafat avbrøt forhandlingene for å vinke adjø til sitt lag.

- Jeg mener Nobels fredspris burde gå til Norway Cup, mener en av tilskuerne på Ekebergsletta, Sven Ekholt.

Om det ikke blir Nobels fredspris, så kåres her i hvertfall en turneringsvinner. Og hvem som får den slåss det om over hele Ekebergsletta nå.

På nett:
Norway Cup

>> SE BILDENE: Norway Cup-festen