Fortsatt trygt å reise

Ving avlyser alle reiser til Egypt, Star Tour legger ned Marokko som reisemål i vinter. Men bør folk la være å reise nå? Vi snakker med ekspertene.

Folk frykter de muslimske landene. Ving opplyser om at trafikken til Tyrkia går som normalt. Denne moskeen er foreviget i Tyrkia.<br />
<I>Foto: Dag Yngve Dahle</I>
Folk frykter de muslimske landene. Ving opplyser om at trafikken til Tyrkia går som normalt. Denne moskeen er foreviget i Tyrkia.
Foto: Dag Yngve Dahle Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det er vanskelig å si noe om hvorvidt det er farlig å reise nå i lys av den siste tids hendelser. Det kan være vel så farlig å kjøre bil til flyplassen, sier Morten Bremer Mærli, forsker ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt.

Bremer Mærli vil likevel ikke underslå at Europa er mer utsatt nå enn tidligere.

- Koalisjonen bak USA, NATO og særlig England kan bli terrormål. I forhold til miltbrann-spredningen er det ikke bevist at dette kan knyttes til bin Laden og hans nettverk. Det kan være hvem som helst som ser sitt snitt til å spre frykt, sier NUPI-forskeren til DinSide Reise.

Luftfartsverket er av den oppfatning at det er trygt å reise nå:

- Sikkerheten er skjerpet og det har vel aldri vært så strengt som nå. Det er klart at man ikke kan gardere seg mot folk som er villige til å satse livet sitt i forskjellige aksjoner. Selv reiser jeg til Tunisia på ferie om to uker, sier Luftfartsverkets informasjonssjef Anne Marit Solbakken til DinSide Reise.

Skjerpet sikkerhet

Rundt 50 prosent av befolkningen er redde for å fly. 20 prosent er veldig redde og vel fem prosent flyr aldri. Dette forteller psykolog Jens Rolfsen som driver såkalte flyskrekk-kurs i regi av Braathens. Han mener at folk trenger tid til å bearbeide frykten.

- Disse 50 prosentene som er engstelige for å fly sier i disse dager: "Nå tør jeg ikke fly" Denne reaksjonene så vi også etter Gulfkrigen. Etter et halvt etter den krisen fløy folk som normalt igjen.

- Hva er det folk er redde for?

- Folk er redde for å dø. Samtidig har vi en urolig verdenssituasjon som gjør at folk tenker ekstra på familie og venner, og helst ikke vil reise fra dem, sier Rolfsen.

Charterfrykt

Charteroperatøren Ving avlyser nå alle reiser til Egypt. Er det farlig å reise til Egypt?

- Våre kunder anser det som farlig å reise dit etter terroranslaget i New York 11. september og det tar vi til etterretning. Det er markedet som bestemmer om en destinasjon er farlig, og det har kommet mange avbestillinger på reisene til Egypt, sier Vings markedssjef Ivar Nohr til DinSide Reise.

- Synes Ving kundenes reaksjon er overilt?

- Det har vi ingen kommentar til. Vi forholder oss til markedets reaksjoner, sier Nohr.

Nohr opplyser om at Ving nå arbeider med å tilby de rammede turistene nye reiser. Star Tour kansellerer også reiser i vinter, til Egypt og Marokko.

Varsko fra myndighetene

Verken svenske, danske eller norske myndigheter advarer sine respektive borgere mot reisevirksomhet. DinSide Reise skrev den 8. oktober at det norske utenriksdepartementet advarer norske borgere mot å reise til Pakistan. Utenriksdepartementet opplyser om at de har som praksis å ikke gå ut med reiseadvarsler. I etterkant av terroranslaget i New York og aksjonen mot Afghanistan, har det heller ikke kommet flere advarsler fra Utenriksdepartementet.

Svenske myndigheter advarer sine borgere mot å reise til Afghanistan, Pakistan, Vestbanken, Gaza, Jerusalem, Sør-Libanon og Bekaadalen. Øvrige reiser, det være seg til Midtøsten, Nord-Afrika, Europa og USA, mener det svenske utenriksdepartementet er trygt. De oppfordrer likevel sine reisende om å følge med på nyhetsrapporteringen, tilpasse seg den aktuelle situasjonen og utvise sedvanlig forsiktighet. Også Danmarks Utenrigsministerium anbefaler sine borgere å være forsiktige og unngå spente situasjoner i de samme områdene.

DinSide følger USA-katastrofen

Advarer reisende
Reisefrykt – får du avbestille?
Strandet i New York – har man rett til erstatning?
Kommentar: Frykt lammer turistnæringen
Farlig håndbagasje
Frykter copycats
Strengere kontroll på flyplassene
Vanskeligere å reise til USA
USA-reisen: Dette kan du gjøre
Vil Internett aldri bli det samme?
Svindel i kjølvannet av katastrofen

Ut på tur?

Frister et aldri så lite avbrekk i hverdagen? I restplassoversikten finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille charterreiser, får du oversikten her.

Lurer du på om flyet er i rute? Det kan du finne det ut på vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.

Lyst til å diskutere?

Besøk vårt debattforum!