<b>BAK LUKKEDE DØRER PÅ FORSVARETS FLYSAMLING:</b> Vi har fått være med innenfor de vanligvis lukkede dørene og sett på restaureringen av gamle fly. Foto: Per Ervland
BAK LUKKEDE DØRER PÅ FORSVARETS FLYSAMLING: Vi har fått være med innenfor de vanligvis lukkede dørene og sett på restaureringen av gamle fly. Foto: Per ErvlandVis mer

Forsvarets flysamling Gardermoen

- Dette er Forsvarets best bevarte hemmelighet, ler Bjørn Olsen og Kjell Enger ved Forsvarets flysamling Gardermoen.

Ikke hørt om Forsvarets flysamling, sa du? Den ligger like ved OSL Gardermoen.

Vi er på besøk på Forsvarets flysamling Gardermoen. Her kan du se og høre historier om de 36 flyene som finnes i samlingen, fra starten med Norges første fly fra 1912 og til F-5 jagere som ble tatt ut av tjeneste for kun få år tilbake.

Vi får ekstraservice med omvisning inne på verkstedet, hvor de driver med restaurering av fly.

Verkstedhallen

Akkurat nå jobber de frivillige flymekanikerne med restaurering av en Junkers Ju 88 A-1, som ble hevet fra Jonsvatnet ved Trondheim i 2004. Da hadde det ligget i vannet siden 1940.

Restaurering av fly er en møysommelig prosess, alt tas fra hverandre, repareres, og settes sammen igjen. Ofte er det nødvendig å benytte deler fra andre fly av samme type, for å fullføre modellene.

Se hvordan de setter sammen et nytt fly, hos Boeing

– Delvis har man tegninger av det, og delvis handler det om å se hva man gjør når man tar det fra hverandre, sier flyhistoriker Bjørn Olsen ved Forsvarets flysamling Gardermoen til DinSide.

Flyet er ganske godt bevart etter å ha ligget så mange år under vann, vi kan til og med se serienummeret på flyet som er malt på skroget, samt annen tekst.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er enda mye arbeide igjen før flyet er komplett restaurert.

Verkstedhallen er ikke noe som vises fram for vanlige besøkende, men du kan være med en tur innenfor dørene i videoen nedenfor. Da kan du også se beviset for og høre Bjørn Olsen fortelle om den tyske soldaten som hadde «en dårlig dag på jobben».


Video fra verkstedhallen:


Utstillingen

På Forsvarets flysamling Gardermoen kan du altså ta rundt 30 fly i nærmere øyensyn. De eldste flyene, som for eksempel Start fra 1912, har plass inne i en spesiell klimasone med 50 prosents luftfuktighet, som bevarer denne typen fly bedre.

I utstillingen er det også flere modeller jetjagere, de nyeste er Northrop F-5, eller Freedom Fighters som de også blir kalt. Det er også mulig for besøkende å ta plass på førerplass i et Viggen jagerfly, for virkelig å få den rette følelsen.

Mange av flyene som du kan se her, er også tyske fly fra krigens dager, for som Bjørn Olsen sier til DinSide:

– Det er en del av vår historie, vi har også fly som har fløyet i alliert tjeneste her. Så vi får vel si at det ikke er alle daler av vår historie som vi liker like godt, men vi må jo ta det med. Det er en del av flyhistorien her i landet, sier flyhistoriker Bjørn Olsen til DinSide.

Og historier er noe det er mange av, på forsvarets flysamling. Nettopp historiene gjør dette til et sted verdt å besøke også for deg som kanskje ikke er altfor interessert i det rent flytekniske - eller deg som er interessert i det flytekniske, men som ønsker å ha med deg noen som kanskje ikke viser veldig interesse akkurat for det området.

– Vi forsøker å drive historieformidling, altså historiefortelling, sier Olsen til DinSide.

– Vi forsøker å sette dette i en sammenheng med den politiske og den militære og tekniske utviklingen som har foregått de siste 110-120 årene, sier Olsen videre.

Her kan du se videoen fra utstillingen, og høre Bjørn Olsen fortelle historien om marineoffiseren Hans Fleischer Dons, mannen bak den første flyturen i Norge med norsk flyger i et norsk fly:


Vi kan skrive under på at det er veldig mange spennende historier knyttet til flyene du kan se på Forsvarets flysamling, som er verdt turen alene.

Flyene i samlingen eies av Forsvaret, mens alt arbeidet som legges ned i form av restaureringsarbeide og drift av samlingen, blir i stor grad utført av ulønnede, frivillige entusiaster. Det nasjonale flymuseet i Norge finner du i Bodø.

Bli med DinSide til Boeings fabrikk i USA

Praktiske opplysninger

Flysamlingen ligger like ved Best Western Hotel og Gardermoen Parkering, på det som kalles Sør-Gardermoen. Det er (veldig sparsommelig) skiltet til Flysamlingen fra hovedveien. Dersom du kommer via OSL, kan du ta shuttlerute S33.

Det er åpent i helgene i vinterhalvåret (lørdag og søndag 12 til 16), og i tillegg tirsdag (onsdag) og torsdag i sommerhalvåret. Du kan selv sjekke åpningstider på flysamlingens nettside: Akershusmus.no/flysamlingen

Kommer du alene, er det ikke guidede omvisninger, men de gjør guidede omvisninger for grupper på 10 personer eller mer, dersom dere bestiller på forhånd. Det kan være et godt tips å gå sammen flere venner eller familier, slik at man får en guidet omvisning, for historiene er virkelig best fortalt av flyentusiastene ved flysamlinga.

Priser: Voksne 75 kroner, barn (fra og med 5 år til 15 år) 50 kroner, familie (2 voksne + 2 barn) 175 kroner. Barn under 5 år går gratis inn.
Grupper: per person (minimum 10 personer) 65 kroner.
Guide: guidetillegg i åpningstiden 400 kroner, guidetillegg utenom åpningstiden 800 kroner