Førstehjelp til bilferien

Stillestående kø, syke barn, sure barn, bilinnbrudd og parkeringsbøter. Mye kan gå galt langs veien. Her er noen råd som kan avhjelpe de verste problemene på bilferie.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
image: Førstehjelp til bilferien
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Stans et sted hvor barna får løpt av seg den oppsparte energien.
Stans et sted hvor barna får løpt av seg den oppsparte energien. Vis mer

Papirer, leker, informasjon og kjøreplan. Det er mye som skal planlegges før avreise, og mye som kan gå galt underveis. Vet du for eksempel i hvilke land du kan snakke i håndholdt mobiltelefon uten fare for bøtelegging, og hvor du bør holde deg langt unna den lille mobile?

Før avreise

Dersom du har tenkt deg på bilferie til Russland, Latvia, Litauen, Albania eller Bulgaria, må du huske på å skaffe deg internasjonalt førerkort før avreise. Dette er kun en oversettelse av det norske førerkortet, så du må ha med det originale førerkortet i tillegg. Du får kjøp en slik oversettelse for eksempel hos NAF eller KNA – det koster rundt 100 kroner dersom du ikke er medlem, billigere dersom du har medlemskap i bilinteresseorganisasjonene. Selv om det ikke er påkrevd, så anbefales det at du også anskaffer et internasjonalt førerkort dersom du skal kjøre bil i Øst-Europa, Liechtenstein, Tyrkia og land utenfor EU.

Dersom du skal ferdes i EU-land, trenger du altså ikke bekymre deg mye over papirer. Dersom du beveger deg mot østeuropeiske land, må du i tillegg til internasjonalt førerkort, også huske grønt forsikringsbevis. Trafikkforsikringsforeningen har en fullstendig oversikt over land hvor dette er absolutt nødvendig; vi kan nevne Polen, Bulgaria, Romania, Estland, Latvia og Jugoslavia.

Planlegging

Bilferie med barn kan være en utfordring. De små kan fort bli lei av å sitte stille bilen. Det første du kan gjøre for å forebygge leie barn, er å ta dem med i planleggingen av turen. Hvor skal dere reise, hvor skal dere stanse, hva skal dere oppleve – og hvor skal dere bade. Da kan man snakke om hvor man er på vei og hva man skal oppleve, underveis i bilen - og selve bilturen blir mer spennende.

Det kan også være lurt å planlegge en ”belønningsstrategi” for bilturen; Med spennende leker og diverse snacks, som deles ut når poden begynner å vri seg vel mye i baksetet, kan dere fortsette enda litt før stopp er påkrevd.

 • Les mer om råd til biltur med barn her.
 • Kø og helligdager

  Før detaljplanlegging av reisedager og kjørestrekninger, kan det være smart å oppdatere seg på køprognoser i utlandet. Å bli sittende i kø på tyske motorveier i timevis, er ingen hyggelig feriesyssel. Det tyske bilforbundet ADAC, ber deg ligge unna tyske motorveier følgende helger hvis du ønsker å unngå kø: 5.-7. juli, 12.-14. juli, 19.-21. juli, 26.-28. juli, 3.-5. august, 9.-10. august og 16.-17. august. Dette er store utfartshelger i Tyskland, og sammen med at andre europeiske feriereisende beveger seg nedover kontinentet, er det fare for svært saktegående kø. Råtipset er å ta de lengste motorvei-etappene tirsdager og onsdager; da er det minst trafikk.

  Underveis

  Mange barn er plaget av bilsyke. Dette skyldes ujevne bevegelser som påvirker likevektsapparatet i det indre øret. Det forsterkes altså ved mye svinger og brå gass og brems. Når det er sagt, har du også fått noen råd til hva du kan gjøre for å forebygge bilsyke. Dersom du vet at barnet blir syk, kan tabletter eller plaster hjelpe – dosering av dette må du imidlertid huske å iverksette i foreskrevet tid før avreise. Søtsaker, kullsyre og kraftige måltider bør unngås. God utsikt , slik at barnet kan følge med på landskapet, virker forebyggende. Mange av dagens biler har tatt hensyn til nettopp dette, og barnet har godt utsyn fra baksetet. En sittepute kan også være til hjelp.

 • Gode råd mot bilsyke finner du her.
 • Pauser

  Både for barn og voksne er det viktig med gode og relativt hyppige pauser. På langtur rådes du til å stoppe fem minutter etter to timer, så ti minutter etter 3,5 timer, tyve minutters matpause etter fem timer, en times middag og lekepause etter syv timer og fem minutters luftetur etter ni timer. NAF anbefaler at du ikke er på veien i mer enn ti timer, før du legger inn hjulene for dagen.

  For de voksne er pausene viktige for å forhindre trøtthet – som kommer ekstra lett på varme dager og ved ferdsel på rette strekninger, som på motorveien nedover Europa. Husk å drikk rikelig med vann, og spis frukt. Du kan også gjøre noen enkle øvelser mens du kjører for å få i gang blodomløp og forebygge stivhet. Slike øvelser er også med på å holde deg mer opplagt.

 • Her kan du lese mer om øvelser underveis.
 • Når du tar pause, er det en fordel å stanse på et sted hvor barna kan løpe og herje fra seg oppbygget energi. Da er valget av rasteplass viktig.

 • Hvilke europeiske rasteplasser du bør velge – og hvilke du bør ligge unna, kan du se her.
 • Når du parkerer

  Verdisaker eller ting som kan se ut som verdisaker, som ligger skjødesløst og slenger i bilen lett synlig for forbipasserende, tiltrekker seg uønskede elementer i like stor grad som FrP tiltrekker seg trøbbel. Derfor: Tøm kupeen i bilen for bager, kofferter, jakker og annet som kan være en fristelse for innbruddstyver. Du som har stasjonsvogn: Husk å dekke til lasterommet med en bagasjeduk, eventuelt tømme det dersom ting er synlige. Et tips for å ”lure” tyver til å tro at bilen er tom for verdisaker, er å la hanskerommet stå åpent – og selvsagt tomt.

 • Mer om hvordan du beskytter bilen mot langfingrede tjuver kan du lese her.
 • Når du parkerer – så parker lovlig. En parkeringsbot kan forsure ferien ganske betraktelig. For hva kunne du ikke brukt pengene på, i stedet for på en idiotisk bot?

 • Her kan du se hva parkeringssynden koster deg i andre europeiske land.
 • Mobiltelefon underveis

  Mobiltelefon på reise kan være nyttig, men vær forsiktig med hvor og hvordan du bruker den når du kjører bil. Mens du i Sverige kan holde mobiltelefonen i den ene hånda og rattet i den andre uten å frykte politisirener, bør du bruke Øresundsbroen til å si farvel og legge telefonen fra deg. I Danmark straffes du nemlig med en bot på 500 danske kroner, dersom du blir tatt i å prate i håndholdt mobiltelefon mens du kjører bil.

 • Her kan du se hvilke europeiske land som har forbud mot å snakke i håndholdt mobiltelefon mens du kjører bil – og hva du må regne med å betale dersom du blir knepet i ugjerningen.
 • Det er verdt å merke seg at forbudene kan arte seg noe forskjellig fra land til land; mens det her til lands holder å plugge inn en ørepropp, kreves det fastmonterte løsninger med høyttalere i andre land.

  Relaterte artikler

 • Billigst med bil til Danmark

 • Reiseruteforslag til europaferien

 • Vi viser vei til reiseruteplanleggere på Internett
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.