Foto: Øyvind Paulsen
Foto: Øyvind Paulsen Vis mer

Førerapport rett på mobilen

Det har aldri vært enklere.

Publisert
Sist oppdatert

En nydelig desemberdag i 2003 kjørte jeg og tre kompiser til Norefjell for å nyte puddersnøen som hadde lavet ned i ukesvis. Etter to timer bak rattet kom vi fram til en stengt bakke, og måtte snu med tidenes lengste neser. Fire timers biltur endte altså med en skitur i Tryvannskleiva, en bakke som ligger cirka 15 minutter unna der vi bor.

Vel folkens, slike bomturer slipper du å gjør i dag: Nå kryr det nemlig av ulike føremeldinger enten det er alpint eller langrenn som står ditt hjerte nærmest, og her ser vi på iPhone-applikasjonene.

For langrennsfolket

Skiforeningens iMarka-applikasjon er gratis, og gir deg føre og preppestatus for skiløypene i Oslo-området. Du får også informasjon om lengde, og om løypen er for klassisk langrenn eller tilrettelagt for skøyting. Last ned iMarka her.

Skisporet er også et gratisalternativ for langrennsfolket. Gir deg preppestatus og værmelding for 140 langrennssteder i Norge, dvs. over 2000 skiløyper. Preppestatusen oppdateres fortløpende via mobil og GPS fra landets løypemaskiner.

Skisporet er gratis nå, men kun fram til 9. desember. Da vil den koste 17 kroner. PS:

PS: Android-versjon er på vei, og vil komme i løpet av desember.

I bildespesialen ser du hvordan alle applikasjonene ser ut på iPhonen:

Alpinanlegg: Norske og utenlandske

Skiinfos app koster 11 kroner.

Ser likevel ut til å være populær blant dem som har kjøpt den: Får blant annet skryt for å være brukervennlig. Den har også webkamerafunksjon fra de ulike alpinanleggene, og gir deg mulighet til å laste opp brukerbilder.

Foreløpig mangler den pudderalarm og langtidsvarsel.

Rei Snow and Ski Report Denne ser ut til ha et stort potensiale. Gir deg også internasjonale alpinanlegg, og lokker i tillegg med oversikt over nesten 70 norske alpinanlegg.

Gratis nedlasting her.

Rei gir deg pudderalarm og kan knyttes mot Facebook og Twitter. Det er også enkelt å skifte til celsius og cm i innstillingsmenyen. Hvorvidt den er oppdatert er ikke så lett å si så tidlig i sesongen. Trysil står i dag med en heis åpen, men siste oppdatering var for 27 dager siden, og Hemsedal er f.eks ikke oppdatert på to måneder.

Likevel: Den er gratis, og vel verdt å prøve.

Navionics Ski Europa Ser bra ut på papiret med 19 norske alpinanlegg inne, og selve programmet er gratis å laste ned.

Ulempen er at du må betale 17 kroner for mer informasjon om hvert enkelt alpinanlegg, alternativt, 45 kroner for å få tilgang til alle.

iTrailMap. Også her er det gratis nedlasting, og med fullt løypekart over 750 populære alpinsteder ser det bra ut.

Dessverre er den svært lite aktuell for årets norgesferie. De har kun kart over Trysil...

Har du erfaringer med disse - eller andre - applikasjonenen? Del det med oss i debatten!

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer