Forebyggende råd

I USA finnes det nettsider hvor du kan sjekke alle restaurantene for restriksjoner grunnet dårlig mathygiene.

Ikke drikk drinker med isbiter på steder med usikker vannkvalitet.
Ikke drikk drinker med isbiter på steder med usikker vannkvalitet. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dette er unntaket, men selv om det ikke finnes slike registre for hele verden, finnes det visse forhåndsregler du kan ta for å forsøke å unngå den fryktede matforgiftningen.

På restaurant i Norge

I Norge har Statens næringsmiddeltilsyn ansvaret for å sjekke restaurantene og tilse at de følger gjeldende krav for restaurantdrift. Restaurantene skal selv være i stand til å følge regelverket som næringsmiddeltilsynet har lagt til grunn, så det skal være trygt å spise på restaurant i Norge, ifølge Bjørn Gondrosen, rådgiver i Statens næringsmiddeltilsyn.

Hva du bør gjøre dersom du likevel blir forgiftet på en norsk restaurant, kan du lese her.

Gode råd

Dersom du er på utenlandsferie kommer du i alle fall et lite stykke på veien mot god helbred i ferien ved å følge disse tommelfingerreglene:

  • Unngå rått kjøtt
    Bestill den godt stekte varianten.

  • Frukt og grønnsaker
    Spis bare frukt og grønnsaker som du kan skrelle.

  • Håndvask
    Vær nøye med håndvask etter toalettbesøk.

  • Fisk og skalldyr
    Bør være godt stekt eller kokt, og serveres varme.

  • Drikkevannet
    Vær obs på drikkevannet, som kan være dårlig i en del områder. Dersom drikkevannet er dårlig bør du unngå salat, da denne kan være vasket i dette dårlige vannet.

  • Unngå:
    Majones, stuinger, bløtkokt egg, salater, ukokte grønnsaker, iskrem, isbiter i drinken og upasteuriserte melkeprodukter.
  • Lag egen mat

    Dersom du er ute og reiser og bor på steder hvor du lager din egen mat, er det mye du kan gjøre for å forhindre matforgiftninger. Statens næringsmiddeltilsyn har utarbeidet regler for matlaging i eget hjem, som innebærer følgende:

  • Vask hendene

  • Bruk rene redskaper
    Vask kniver og skjærebrett ofte, og hold rent på kjøkkenbenken.

  • God varme – eller rask nedkjøling
    Dersom mat skal holdes varm, må den holde minst 60°C. Alternativet er å kjøle den raskt ned og varme den opp igjen.

  • Temperaturen i kjøleskapet
    bør være 4°C eller lavere.

  • Hold rå og tillaget mat fra hverandreHakk ikke salaten med samme kniv og på samme skjærebrett som du skar kjøttet, uten å vaske redskapene grundig først.

  • Varm mat skal være rykende varmBakteriene drepes ved 70°C. Fjørfekjøtt og oppmalt kjøtt bør gjennomstekes, ved steking av hele kjøttstykker er det nok at overflaten stekes godt, da det er her bakteriene holder til.
  • Artikkelen fortsetter under annonsen

    Her kan du se hva som kan lindre dersom du likevel blir syk.