Forbudt på fly

Visste du at det ikke er lov til å ta med ”truende” leketøy om bord på flyet?

Hva har du lov til å putte i bagasjen? En del ting er selvfølgelige, slik som eksplosiver, gift og våpen. Men det er ikke alle som er klar over at lommekniver, sakser, verktøy og til og med leketøy kan være forbudt både i håndbagasje og i lommene. I år kommer sikkerhetspersonell på Oslo Lufthavn til å beslaglegge godt over 10.000 gjenstander i kontroll. Er flypassasjerer lite lovlydige?

Denne må sjekkes inn.
Denne må sjekkes inn. Vis mer

- Nei, først og fremst er det uvitenhet som gjør at passasjerer tar med seg gjenstander som er ulovlige. I tillegg har vel folk flest en litt annen oppfatning av hva som kan være farlig enn vi som jobber med sikkerhet på flyplassen, sier sikkerhetssjef ved Oslo Lufthavn, Roald Johansen.

Leketøy overrasker

Når bagasjen din blir skannet i sikkerhetskontrollen er vaktene på jakt etter gjenstander som kan være potensielt farlige. Det opereres med tre kategorier, klikk på lenkene for å se hva som hører under hvilke.

- Det som overrasker folk mest er at vi beslaglegger leketøyspistoler. Det kan virke rart, men det hjelper ikke at vi vet at leketøyet er ufarlig, når det potensielt kan brukes i en rans- og kidnappingssituasjon, forteller Johansen.

Det som overrasket oss mest var at kruttlapper er oppført under kategorien absolutt forbudt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

[Ugjyldig objekt (NAV)]

- Kruttlapper er forbudt, rett og slett fordi de er brannfarlige. Vi har opplevd tilfeller hvor en pose med kruttlapper ble antent i buken på et fly, forklarer Johansen.

Mest i feriene

I 1999 ble det beslaglagt 12.229 gjenstander på Oslo Lufthavn, tallene for i år tegner til å ende på noe liknende. Luftfartsverket opplyser at antall beslag øker merkbart i ferieperiodene. Jul og sommerferie er verst. Det er da det er flest urutinerte reisende. De fem mest vanlige beslagene hittil i år på Gardermoen er disse:

  1. Kniver
  2. Verktøy
  3. Leketøy, i form av våpen
  4. Brannfarlige gjenstander
  5. Gass, gassrefillere, lightere o.l.

Slapp av, du får de igjen

Dersom du skulle ha med deg en truende lekepistol eller en litt for skarp lommekniv behøver du ikke vinke evig farvel til de kjære eiendelene.

- Så lenge det som blir beslaglagt ikke er ulovlige gjenstander, kan det leveres inn og fraktes til reisemålet som innsjekket bagasje, forteller Johansen.

Det eneste som kreves er at du fyller ut et skjema som identifiserer beslaget og signerer. Skulle du eksempelvis ha kofferten full av lekepistoler gjelder vanlige regler for maksimal vekt og omfang på innsjekket bagasje. Gjenstandene du leverer fra deg i sikkerhetskontrollen kan du hente hos flyselskapets kontorer ved ankomst.

Billig reise?

Er du på jakt etter en billig reise i siste liten? Ta en titt på vår kontinuerlig oppdaterte restplassoversikt. Hvis du er i tvil om hvor reisen bør gå, kan du sjekke lesernes egne anbefalinger og reisebrev i Din Reiseguide. Her kan du også selv gi karakterer på reisemål hvor du har vært. Om flyene går som de skal finner du ut i vårt nye verktøy, Fly i rute?