<b>TAXFREE-VARER SKAL KOMME UTENOM HÅNDBAGASJEREGELEN:</b> Ryanair har satt en 10-kilos grense på håndbagasje som er inkludert taxfree-varer. Det reagerer forbrukerorganisasjon FACUA på.  Foto: Per Ervland
TAXFREE-VARER SKAL KOMME UTENOM HÅNDBAGASJEREGELEN: Ryanair har satt en 10-kilos grense på håndbagasje som er inkludert taxfree-varer. Det reagerer forbrukerorganisasjon FACUA på. Foto: Per ErvlandVis mer

Forbudt å ta ekstra betalt for taxfree-varer

Flyselskap har ikke lov til å ta ekstra gebyr for passasjerer som handler taxfree.

At Ryanair har mange rare ekstraavgifter er ikke noe nytt. Men visste du at du ikke kan ha med deg taxfree-poser i tillegg til håndbagasjen?

«Hver passasjer kan kun ha ett kolli håndbagasje (ingen for spedbarn) som veier maks 10 kilo og ikke er større enn 55x40x20 centimeter. Spedbarn kan ikke medbringe egen håndbagasje. Håndveske, stresskoffert, varer fra flyplassbutikker, kamera og lignende må få plass i det ene kolliet med håndbagasje,» informerer flyselskapet om på nettsiden.

Flyselskapet krever 50 euro ekstra hvis du har med deg ting som du ikke får plass til i håndbagasjen.

Men nå blir Ryanair beskyldt for å bryte loven av den spanske forbrukerorganisasjon FACUA, ifølge spaniaavisen.no.

Se en oversikt over alle Ryanairs avgifter her

Kjøp på flyplassen telles ikke

Internasjonale lover sier nemlig at transportøren ikke skal kunne ta betalt for det man tar med som håndbagasje, og dette inkluderer altså kjøp som er gjort på flyplassene.

Unntakene er gjenstander som av sikkerhetsmessige årsaker ikke kan tas med om bord eller gjenstanders om er for store og for tunge, opplyser avisen.

FACUA har derfor sendt en klage på Ryanair, hvor de mener at de handler i strid med reglene og ønsker at myndigheter skal vurdere dette. De spanske luftmyndighetene, Aena, skal også ha sendt ut en presisering til flyselskapene hvor de påpeker at man ikke kan ta ekstra betalt for taxfree-posen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge avisen nevner ikke Aena noen selskaper, men minner om at loven gjør at passasjerene kan ta med seg produkter kjøpt på flyplassene som er korrekt pakket og at denne retten er inkludert i flybilletten.

Aena oppfordrer også de passasjerer som må betale ekstra for å ta med seg taxfree-varene sin på flyet om å klage.

Hvis du er usikker, kan det lønne seg å kjøpe taxfree-varene på ankomst, så slipper du å bekymre deg for eventuelle ekstra gebyrer på flyet.

Les også: Hvordan unngå Ryanairs avgifter? Sjekk her!

Ulike håndbagasjeregler

Regler på håndbagasje varierer fra flyselskap til flyselskap.

Flyr du SAS-rutefly kan du alltid ta med ett stykk håndbagasje om bord. Håndbagasjen kan maksimalt veie åtte kilo og skal få plass under stolen foran deg eller i hattehyllen. I tillegg til dette kan du ta med deg en liten damehåndveske eller en veske til din bærbare PC, opplyser SAS på sin nettside.

Norwegian tillater ett stykk håndbagasje per passasjer, i tillegg til en liten personlig gjenstand, som kan være en liten PC-veske eller en liten håndveske. Maksimum vekt for håndbagasjen er 10 kilo, mens på reiser til/fra Dubai er maksimal vekt for håndbagasje åtte kilo. Den personlige gjenstanden må enkelt kunne plasseres trygt under setet foran deg, ifølge Norwegians håndbagasjeregler