Forbudt å ha med snus til Island og Malta og Kinderegg til USA

Dette bør du ikke ha med i bagasjen til utlandet.

<b>KONFISKERT:</b> Tar du med snus til Island, vil tollvesenet konfiskere den og gi deg bot etter hvor mange gram du har med. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE
KONFISKERT: Tar du med snus til Island, vil tollvesenet konfiskere den og gi deg bot etter hvor mange gram du har med. Foto: OLE PETTER BAUGERØD STOKKE Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hvor stor kvote du kan ha med deg hjem fra utlandet, kan være vanskelig nok å holde oversikt over. Og at det er ulovlig å ha med seg en del ting i håndbagasjen, er logisk nok.

Men det er også enkelte ting du antakelig ikke hadde tenkt over at du ikke bør pakke med deg hjemmefra. Visste du for eksempel at både Kinderegg og snus kan være forbudt?

Forbudt med Kinderegg i USA

KVELNINGSFARE: At Kinderegg består av både sjokolade og leke, blir sett på som farlig i USA: Dermed er det forbudt å ha med inn i landet. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX
KVELNINGSFARE: At Kinderegg består av både sjokolade og leke, blir sett på som farlig i USA: Dermed er det forbudt å ha med inn i landet. Foto: SHUTTERSTOCK/NTB SCANPIX Vis mer


På taxfreebutikken Heinemanns nettsider, finner du oversikt over hva som er tillatt, og ikke minst, hva som er forbudt, å ta med seg til utlandet.

Deriblant står det, svart på hvitt, at Kinderegg er forbudt å ta med til USA:

De velkjente sjokoladeeggene ble allerede i 1997 vurdert med tanke på faren for at små barn skulle sette de små delene inni eggene, i halsen, ifølge Wikipedia. Det endte med at Consumer Product Safety Commission (CPSC) avgjorde at de ble forbudt å importere.

- Vi anser sjokoladeoverraskelsesegg for å være barneprodukter. Dette betyr at de må oppfylle føderale sikkerhetsstandarder for barneprodukter. Slike egg som inneholder en liten leke innenfor sjokoladen er forbudt, sier presskontakt Nychelle Flemming ved CPSC til Dinside.

Hun sier videre at de har vurdert produktet opp mot gjeldende krav, i tillegg til faren for skade ved bruk av produktet.

Senest i februar fulgte US Food and Drug Administration etter med et importvarsel mot nettopp Kinderegg: «Denne typen egg er ikke tillat å ta med inn i USA siden de fører til kvelningsfare og er ulovlig» skriver de på sine nettsider.

Ifølge nettstedet Ozy.com har det amerikanske tollvesenet uttalt at Kinderegg kan bli konfiskert i tollen og at man også risikerer bot om man forsøker å ta dem med inn i landet.

KVOTE: Hvor mye snus du kan ha med, varierer fra land til land.  Foto: BERIT B. NJARGA
KVOTE: Hvor mye snus du kan ha med, varierer fra land til land. Foto: BERIT B. NJARGA Vis mer


Snusforbud i Island

Det er to land som ikke tillater innførsel av snus: Island og Malta.

Tar du med snus til Island, vil det straffe seg:

- Snus blir konfiskert og man får en bot på 8 islandske kroner per gram, forteller Erna Stefánsdóttir hos det islandske tollvesenet til Dinside.

Er du på vei til Island og kommer på at du ha ren snusboks med deg, oppfordrer Tollvesenet om å gi beskjed om dette i tollen på eget initiativ.

Boten er altså mest symbolsk; 8 islandske kroner utgjør i dag cirka 55 norske øre.

Heller ikke i Malta er snus tillatt. Dessuten er tillatt medbrakt kvote svært varierende fra land til land.

Eksempelvis kan du fylle hele tollkvota på 3.250 danske kroner med snus, mens Estland kun tillater 50 gram tobakk totalt - eller 40 sigaretter.