Forbuden slange

Slangeskinnsvesker, krokodilleskinnsbelter og tigertenner. Fristelsene kan være mange for en nordboer på utenlandsferie, men ofte ender de attråverdige produktene kjelleren hos Direktoratet for naturforvaltning i Trondheim.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
Kobraslange i flasken til venstre, salamander i flasken til høyre.
Kobraslange i flasken til venstre, salamander i flasken til høyre. Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]

Se nøye på bildet til høyre. I flasken til venstre ligger en sammenkrøllet kobraslange, og i flasken til høyre en salamander. Ordlyden på flasken med kobraslangen er ganske underholdende:

”Real speciality of Vietnam. Snake Wine Usage: Rheumatism, Lumbago, Sweat of Limbs. Dosage: Twice a day, each a small cup before meal”

Se stort bilde her.

Slangevin på utstilling

Bak lukkede dører på Kontrollkontoret Gardermoen, Oslo og Akershus Tolldistrikt, står en utstillingsmonter med beslaglagte varer som er forsøkt forbudt innført til Norge. Slangevinen med smak av kobra er forbudt fordi kobraen er utrydningstruet. Også andre utrydningstruede arter er representert i monteren: En papegøye, koraller, slangeskinn, elfenbensfigur, og en utstoppet kobra.

CITES beskytter utrydningstruete arter

De ovenfor nevnte utrydningstruede artene er beskyttet av Washingtonkonvensjonen – også kjent som CITES (The Convention om International Trade in Endangered Species). Avtalen kom i stand for å regulere handel og transport av truete plante- og dyrearter over landegrensene.

CITES lister alle plante- og dyrearter som er utrydningstruet, både de som er truet i dag og de som ikke er i umiddelbar fare, men som vil bli utrydningstruet dersom handelen ikke reguleres. En tredje gruppe som reguleres av CITES, og som derfor er ulovlig å ta med over landegrensene uten videre, er arter som det enkelte land ser seg nødt til å regulere handelen med.

Forbudt – levende og døde

Felles for artene på denne listen, er at det er ulovlig å ta med både levende og døde eksemplarer – og heller ikke produkter av disse artene er tillatt fraktet over landegrensene. Slangeskinnsvesker og -belter, gjenstander av krokodilleskinn og smykker og pyntegjenstander av elfenben er altså ting du likegodt kan la være å kjøpe. I fjor beslagla tollvesenet 630 gjenstander som er beskyttet av Washingtonkonvensjonen, fordelt på 18 ulike beslag.

Alle CITES-produkter som Tollvesenet beslaglegger sendes til Direktoratet for naturforvaltning, hvor de fleste blir oppbevart. Dersom det er snakk om store antall, blir gjenstandene destruert.

Det finnes imidlertid lovlige måter å innføre truete dyrearter til Norge - dette kan du lese mer om her. Hva slags produkter folk tar med seg, og hvordan de forsøker å smugle dyrene og produktene inn, kan du lese mer om her.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.