Forbud mot hestekjerrer innføres i Roma

Snart vil hest og vogn bare være tillatt i helgene.

Nå blir hverdagene bedre for hestene i Roma. Foto: Sue Anna Joe
Nå blir hverdagene bedre for hestene i Roma. Foto: Sue Anna Joe Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I ukedager vil ikke Romas innbyggere eller turister høre hestehover som spankulerer rundt i byen. Det skal bare være lovlig å kjøre med hest og kjerre i helgene fremover, skriver Timesonline.co.uk

De 44 vognene vil ikke lenger kunne kjøre i ukedager. Vognene vil bli erstattet med veteranbiler og vognførerne vil kunne få "doble førerkort" for bil og vogn.

Hestene vil bli benyttet i helgene.

- Hestene blir utsatt for forurensing og fulle gater. Dette har ført til flere skandaler og dødsfall blant flere av hestene, sier Michela Vittoria Brambilla, i departementet for turisme.

Det nye forbudet kommer etter en kampanje satt i gang av italienske dyrevernsorganisasjoner.

Livsfarlig for hestene

For litt siden ble den 17 år gamle drosjehesten Birillo sneiet av en lastebil i stor fart foran Colosseum. Hesten fikk panikk, og gled på den glatte brosteinen og brakk beinet. Han ble liggende med store smerter i hele fire timer før veterinærer kom ham til unnsetning. Sjokkerte turister var vitner til ulykken som endte med at det utmattede dyret ble avlivet.

De satte i gang tiltak for hestene allerede liker etter jul da Birillo skadet seg. Alle hestene som trekker vogner rundt i byen skulle da bære skrittellere som registrerte hvor langt hestene kjørte per skift, og om de fikk sine lovpålagte pauser i løpet av arbeidsdagen.

Vognførerne reagerer

- Vi vil jobbe med hestene våre, ikke med biler, sier Augusto Manzone.

Han skal visstnok behandle sine to hester Amantino og Poppi som om de er hans egne barn.

- Vi er en institusjon i Roma akkurat som gondolene i Venezia, sier han.

Han mener svaret ligger i jevnlige sjekker hos en veterinær. Veterinærene skal passe på at hestene er ved god helse.

Medlem i Italian Society for the Protection of Animals, Claudio Locuratolo, har lenge støttet ideen om å ha veteranbiler i stedet for hest og kjerre.

- Dette er en avgjørelse som er verdig sivilisasjonen i den evige byen Roma, sier han.

Har ikke skrevet under

Claudio Locuratolo, hestene og resten av motstanderne må fortsatt vente til forslaget blir iverksatt før de kan ta fri i ukedagene.

Romas borgermester Gianni Alemanno har nemlig ennå ikke skrevet under på forslaget. Det skal nevnes at han alltid har forsvart vognvirksomheten. Likevel vil han mest sannsynlig måtte gi etter for presset, da Romas turistmyndigheter ønsker forbudet velkommen.

Jobbe under harde forhold

Hestene som trekker turistene rundt i Roma sentrum må jobbe når solen steker mest, og mange av dem blir tatt dårlig hånd om. I tillegg tar vognførerne altfor godt betalt. Noen krever opptil 250 euro (2.220 kr) for en timer tur, sier kritikere.