Forbud mot fjelltur i nettoen

En liten alpelandsby i Sveits har innført forbud mot nakenvandring i fjellet.

Trallallaa og bjelleklang i fjellheimen. Foto: Richinud
Trallallaa og bjelleklang i fjellheimen. Foto: Richinud Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Innbyggerne er lei av å se edle deler i fritt fall i sin vakre natur. Dermed er det blitt forbudt å vandre naken rundt i området. Overtredelse medfører bøter på opptil 1.000 kr.

Appenzell har opplevd en stadig tilstrømning av tyske naturister som gjerne vil traske i fjellet mens frisk fjelluft røsker tak i baller og bryst. Det toppet seg da et naturist-reisebyrå begynte å tilby nakenvandringer i fjellene rundt landsbyen, skriver britiske Daily Mail.

Ingen av innbyggerne i Appenzell syntes det var spesielt morsomt å stadig vekk treffe på tyskere kun iført fjellstøvler og ryggsekk.

International Naturist Foundation synes det er synd at forbudet har kommet, og håper Sveits kan lage egne naturiststier i sine fjellområder.

Det gjelder å ikke gå rett bak hverandre i oppoverbakkene... Foto: Gilbau
Det gjelder å ikke gå rett bak hverandre i oppoverbakkene... Foto: Gilbau Vis mer

Nakne fjellvandrere

Hva hadde du syntes dersom nakne vandrere dukket opp i norske fjell? (Avsluttet)
Greit for meg, men jeg vil helst ikke gå bak en av dem opp Besseggen...(36%)
Uanstendig og tullete. Jeg ville bedt dem få på seg klærne.(33%)
Flott, jeg hadde skrellet av meg klærne selv.(31%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Nakenvandring er ikke noe nytt fenomen. Tyskerne har vært opptatt av naturisme siden begynnelsen av 1800-tallet.

Britisk nakenaktivist

Det er heller ikke bare tyskere som liker å vandre i naturen uten en tråd på kroppen. Steve Gough, også kalt The Naked Rambler, gikk Storbritannia på langs med alt hengende ute i 2003 og 2004. Han ville fremme folks rett til å være nakne i offentligheten. Han ble arrestert flere ganger, men slapp alltid raskt ut igjen. Det var først da han møtte opp kliss naken i sin egen rettsak i Skottland at han fikk en fengselsstraff på tre måneder. Han fortsatte imidlertid med nakenstuntsene sine da han slapp ut, og kledde blant annet av seg på en innenriksflyvning. I desember 2008 ble han igjen fengslet for ordensforstyrrelser - denne gangen i 12 måneder.

Uvanlig i Norge

Her i Norge er det mange som flekker av seg klær når de går i fjellet en fin sommerdag. Bar overkropp eller en sliten sportbh er et vanlig syn, og det er ingen som reagerer så veldig på dette. Men kliss nakne fjellvandrere er et mer sjeldent syn - enn så lenge. For hvor vil nakenvandrerne reise nå?