Forbrukerombudet er en av aktørene som aksjonerer på Gardermoen i dag. Foto: Lars Grøndal
Forbrukerombudet er en av aktørene som aksjonerer på Gardermoen i dag. Foto: Lars Grøndal Vis mer

Forbrukerombudet aksjonerer på Gardermoen

Ikke gå i fella - ligg unna ferieklubber.

Publisert
Sist oppdatert
- Vi fraråder sterkt å kjøpe time-share eller medlemskap i en ferieklubb når du er ute og reiser.


EU har nettopp vedtatt nye og strengere regler for å temme frekke ferieklubb-selgere. Men mange lokkes fortsatt under feriesola.

På Gardermoen er det derfor i dag en aksjon mot salg av ferieklubber. Her står Forbrukerrådet, Forbruker Europa og Forbrukerombudet og informerer turister på vei til Kanariøyene om de fallgruvene selgerne legger opp for dem på feriemålet.

- Hold deg langt unna ferieklubber, oppfordrer Lars Grøndal i Forbrukerombudet.

Han står onsdag formiddag ute på Gardermoen for å informere reisende.

- Hvordan reagerer folk?

- Du kan si at det er to grupper - de som sier at de aldri ville gått inn i slike avtaler, og de som allerede har gjort det. De skjønner fort at de har kjøpt katta i sekken når vi prater med dem, sier Grøndal.

Dette er den beste Kanariøyen...

Går på eldre mennesker

Elise Marie Korsvik er seniorrådgiver i Forbrukerrådet. Hun fraråder sterk alle som måtte tenke på å kjøpe seg inn i enten en ferieklubb eller time-share, til å gjøre akkurat dette.

- Selgerne går typisk frem på gaten eller stranden og lover skrapelodd og premier til tilfeldige mennesker for oppmerksomhet. De foretrekker ofte eldre mennesker på grunn av den gode økonomien de gjerne har.

- For å få disse premiene må du imdlertid være med på et salgsmøte. På disse møtene blir utspekulerte metoder og mye psykologi brukt for å få deg til å signere avtaler som ofte ikke er noe mer enn et luftsalg, sier Korsvik.

Dette er timeshare/ferieklubb:

Timeshare er retten til å bo i samme leilighet til samme tid hvert år i minst tre år. Ferieklubber tilbyr kortere medlemskap, med rett til ferier med rabatt. Det nye EU-direktivet omfatter ferieklubber, videresalg og re-salg av timeshare, bytte av timeshare og medlemskap i bytteklubber.


Kanariøyene verst

Det er på Kanariøyene, Rhodos, Kreta og noen steder på fastlandet i Spania, at de suspekte selgerne er mest aktive. Vår vinter er deres høytid.

- Problemet svinger med årstidene, men det er vinterhalvåret som er det værste med tanke på klager som kommer inn til oss. Klager på time-share har gått litt ned, og er først og fremst resultat av re-salg i markedet. Problemet med såkalte ferieklubber er derimot økende, sier Korsvik.

20 ting du skal holde deg unna om du kjøper bolig i utlandet...

Ifølge Grøndal i Forbrukerombudet, kommer det hvert år inn 100-200 klager på ferieklubber.

- Dette er bare toppen av isfjellet, det er mange som ikke legger inn en klage. Og det er snakk om mye penger - faktisk opp mot 200.000 kroner, sier Grøndal.

Nye rettigheter til forbrukeren

Etter at vi fikk nye regler og rettigheter i Europa i samband med time-share i 1994, fant smarte hoder ut at de kunne omgås reglene. EU-parlamentet har derfor vedtatt et nytt direktiv om timeshare/ferieklubber, der angrerett, forbud mot forskuddsbetaling og krav til opplysninger fra selgere av ferieklubber og timeshare står sentralt.

- De nye reglene vil sikre at forbrukerne er beskyttet så godt som mulig på det moderne feriemarkedet, og at selgere, som beveger seg på kant med loven, ikke lenger kan utnytte smutthull i reglene, sier seniorrådgiver Korsvik.

- Om du har havnet i fella og kjøpt luft, vil disse nye reglene kunne hjelpe deg da?

- Nei, klagen og loven rettes mot selskapet som har solgt et eventuellt medlemskap til kunden. Viser deg å være forfalskninger og ingenting å hente ut fra salgspersonen eller selskapet, får du ingenting igjen, sier Korsvik

På Gadermoen blir det i dag delt ut løpesedler hvor det blir advart mot juksemakerne. De reisende er potensielle ofre for utspekulerte selgere: Forbrukerrådet har registrert at ferieklubb- og timeshare selskapene stadig finner nye metoder for å svindle deg for penger. Før den ferierende aner det, er reisekassa tom.

Også på reisselskapenes hjemmesider, på feriefly og i informasjonsmøter og foldere på hotellene blir turistene nå i vinter advart mot pågående selgere av ferieklubber på feriemål i Spania og Hellas.

Vi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer