For moderne urbanister

Våre tips for deg som vil oppleve det ypperste av moderne kultur og det urbane liv.

Opprinnelig et utskjelt tårn som nå er verdens turisthovedstads fremste kjennemerke.
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor Vis mer
[Ugjyldig objekt (NAV)]
Verdens mest fotograferte operahus ligger i Sydney.
Foto: Kirsti van Hoegee Foto: Kirsti van Hoegee Vis mer
Guggenheims museum i Bilbao har satt byen på kartet.
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor Vis mer
Hotell med rekorder i fleng - Burj Al Arab. Vis mer
Det store eplet - en by å få med seg.
Foto: Jorge Tutor Foto: Jorge Tutor Vis mer

Naturfenomener og gamle kulturskatter er vel og bra. Men vi har også tips for deg som heller lar deg friste av moderne byliv og spennende arkitektur i betong, stål og glass.

Spektakulære bygninger …

Fire fantastiske byggverk som oser av modernitet, lekende arkitektur og severdighet – bygget i det som kan kalles moderne tid:

 • Eiffeltårnet i Paris

 • Verdens mest berømte tårn ble bygget så tidlig som i 1889 i forbindelse med verdensutstillingen i Paris. Hardt kritisert i sin samtid, men nå en av de aller ypperste av verdens mest besøkte turistlands attraksjoner. Tårnet er 320 meter høyt og påføres 40 tonn maling hvert fjerde år for vedlikehold. Få med deg Eiffels berømte jernkonstruksjon, verdens høyeste byggverk frem til 1931. Vårt tips er å legge turen utenom de mest hektiske sommermånedene om du vil unngå heiskø.

 • Operahuset i Sydney

 • Mer kjent enn både kenguru og koala. Danske Jørn Utzons berømte operahus er blitt Australia og Sydneys kanskje aller fremste symbol. Den berømte bygningen i Sydneys havn stod ferdig i 1973, 16 år etter arkitektkonkurransen som danske Jørn Utzon gikk seirende ut av. Selve bygningen står på en 15 meter høy sokkel, og de vakre takhvelvingene er dekket med millioner av fliser fra svenske Höganäs. Som det mest avanserte byggverket i sin tid er Sydneyoperaen et slående syn, og et av verdens aller mest kjente og fotograferte bygninger.

 • Guggenheim i Bilbao

 • Selv om museumsbygningen i Bilbao åpnet så sent som i 1997, er den allerede blitt en av verdens mest gjenkjennelige og berømte byggverk. Før den titankledte skulpturen av en bygning ble reist, hadde de færreste kjennskap til denne industribyen i Baskerland, nord i Spania. Nå har konstruksjonene av denne ytterst spesielle og kostbare museumsbygningen allerede betalt seg. Museet har hatt dobbelt så mange gjester som først beregnet, og besøkstallene bare øker. Byggverket er tegnet av arkitekten Frank O. Gehry. Mer informasjon finner du her.

 • Burj Al Arab i Dubai

 • Verdens største hotell, verdens mest luksuriøse hotell, verdens mest gullprydede hotell… Superlativene er mange når man snakker om oljesjeikenes ultraekstravagante byggverk i Dubai som til forveksling ligner et gigantisk seilskip. Burj Al Arab ligger på en kunstig øy og rager hele 321 meter over havflaten i Den arabiske gulf. Mer om hotellet kan du lese her.

  … og en spektakulær by

  Det er ikke bare bygninger som er en reise verdt. Skal du se en virkelig storby vil de fleste si at det bare er en som gjelder. Byen hvor det ene tårnet i glass og stein rager høyere enn det neste. Hvor trafikkaoset er morderisk og menneskemengdene er ufattelige. Hvor severdighetene er verdensberømte, shoppingen er sinnssyk og hvor gatene danner bakteppet for utallige filmer og tv-serier. Byen er selvsagt ingen annen enn New York. Skal vi velge en storby må vi velge New York. Er du uenig i dette og andre av våre valg? Bli med i diskusjonen.

  Sjekk også våre tips for heftige naturfenomener du bør å få med deg.
  Mer om verdens ultimate severdigheter her.