For fulle muggeri Molde

41 år på rad - en av Norges største musikkfestivaler er i gang igjen.

Jo, Molde må være som skapt til å huse festivaler. Med sin natur, sine lokaler og et liberalt borgerskap som til tider kan boble av diskret sjarme, tar byen vel imot sine gjester, tilgir dem en og annen forstyrrelse av nattero og offentlig orden, og gir de aller fleste lyst til å vende tilbake.

Dette står å lese i journalist og forfatter Terje Mosnes' bok om Moldejazzens første tjue år. Festivalen er landets største jazzfestival, og også den eldste. For 41. gang er det nå klart for en uke med intense løyer og musikk i romsdalingenes hovedstad.

Gratiskonserter hver dag

I god tradisjon legger festivalen beslag på én uke midt i fellesferien. Mandag 16. juli går startskuddet med åpning av statsminister Jens Stoltenberg og de første av flere gratiskonserter. 40-50 gratisevenementer kan du få med deg i løpet av festivaluka. Hver dag fra 12 til ca. 16 kan du for eksempel få med deg gratis konserter på Rådhusplassen.

- Redningsselskapet har et arrangement på rådhusplassen tirsdag, kalt Horisont. Her blir det både dans, poesi og musikk, beretter konstituert festivalsjef Frank Fossdal til DinSide Reise.

Frem til lørdag 21. juli vil byen huse 72 billettarrangementer i tillegg til 40-50 gratisevenementer.

Mange tusen besøkende

Festivalsjef Fossdals favoritt, Pat Metheny.
Festivalsjef Fossdals favoritt, Pat Metheny. Vis mer
En av de store stjernene på årets festival - Erykah Badu.
En av de store stjernene på årets festival - Erykah Badu. Vis mer

Moldefestivalen regner med å selge 29.000 billetter, men besøket til byen blir mange ganger så høyt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det begynner nok å bli fullt på hotellene, men tar du en telefon kan du ha flaks. I tillegg er det mulig å få teltplass på jazzcampen, sier Fossdal og legger til at det for overnattingsmulighetens del nok er en smartere å ha et søskenbarn i Molde enn ett i Gjøvik denne uken.

Billetter igjen

- En god del av konsertene er utsolgt, men det er fortsatt mulig å komme inn på mange av godbitene, forteller Fossdal.

Festivalsjefens personlige favoritter er blant annet konsertene med Pat Metheny. Av andre kjente navn kan vi nevne Erykah Badu (og norske D'Sound), BB King, Ytre Suløen, Silje Nergaard, Anja Garbarek, Charlie Haden med flere.

Blå i Molde

- Jeg ser også frem til konseptet 5x5 i regi av Blå i Molde. Her inviterer norske jazzmusikere med seg utenlandske utøvere for å fremføre nykomponert musikk.

Konseptet fra Jazzklubben Blå i Oslo, flytter til Molde i jazzuka, for tredje år på rad. De forteller om seg selv at prosjektet er landets største enkeltproduksjon på en festival. Det involverer over 70 musikere, 30 BLÅ-ansatte samt et eget produksjonsapparat på 20 personer.

Båter og jazz

Det store båtracet, Cutty Sark Tall Ships Race, har tilhold i Ålesund under Jazzfestivalens tre siste dager. 100 av verdens største seilskip vil ankre opp i jugendbyens havner før ferden går videre til Bergen. Med en tur til Nord-Vestlandet kan du altså slå to fluer i ett smekk i disse dagene. Det vil bli satt opp ekstra hurtigbåter mellom de to nabobyene disse dagene.

Billig ferie i siste liten?

Har du noe ferie til overs? I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Flere gode tips for hvordan ferien blir rimelig finner du i Reis Billig skolen. Er du ute etter å bestille charterferie for sommeren, kan du finne de fleste tilbudene i markedet ved hjelp av vårt chartersøk.

Ta en titt i Din Reiseguide, og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! Her kan du sjekke om flyet ditt er i rute.