Før flygningen


Forberedelser

Mye av problemene kan du kvitte deg med (i hvert fall gjøre litt mindre plagsomme) ved å gjøre enkelte forberedelser. Tipsene er enkle, og det kan hende du vet det på forhånd, men:

  • Seatguru er stedet for deg som virkelig legger alvor i å plukke ut de gode setene. Nettstedet gir en oversikt over gode, middels og dårlige seter på de fleste flytyper hos mange flyselskap. (Riktignok ganske mangelfull hos SAS.)

  • Har du lange ben, bestill sete mot midtgangen. Da kan du lett strekke ut bena under flygningen. Det er en myte at du hele tiden vil ha tissetrengte passasjerer krabbende over deg hvis du sitter ytterst. De fleste holder seg mer enn lenge for å slippe og klatre over deg når de sitter innerst.

  • Fryser du lett skal du ikke sitte nærmest vinduet. Spesielt hvis det er i nærheten av en nødutgang. Flykroppen og vinduet blir kaldt når det kommer 10.000 meter opp i lufta. Er du derimot typen som blir lett varm, bør du bestille innerst da det er kjøligst her.

  • Tidlig innsjekking sikrer deg å få velge plasser i flyet først. Vær heller ikke redd for å bruke automatinnsjekking på flyplassene. Dette er selvforklarende og enkelt, og det sparer deg for masse kø i flyterminalen.

    Artikkelen fortsetter under annonsen

  • Book for all del setter langt unna doer og der hvor betjeningen ordner med mat. Der er det støy, mye folk og noen ganger kan det til og med lukte ille der. Ikke spesielt behagelig å sitte i nærheten av toalettene, selv om enkelte kan foretrekke det for å komme seg på avtredet uten å måtte stå i kø.

  • Er du vegetarianer, har du matallergier, er laktoseintollerant eller har glutenallergi, kan du ofte bestille spesialmat under flygingen. Du må som regel bestille minimum 24 timer før reisen, men du sikrer deg også at du i nesten alle tilfeller får maten aller først fordi betjeningen ofte gjør unna de små oppgavene aller først. Dessuten er det mulig å bestille spesialmat selv om du ikke har medisinsk behov for den.

  • Kjøp vannflaske etter du har passert sikkerhetskontrollen. Denne kan du nemlig ta med om bord på flyet. De nye håndbagasjereglene finner du her.