For de virkelige eventyrerne

Her er jobbene med mye frihet – og usikkert innkomme. Dette er jobbene for de virkelige eventyrerne.

[Ugjyldig objekt (NAV)]

Dykkeinstruktør

For de virkelige eventyrerne

For å drive med guiding under vann, kreves det dykkersertifisering. Dette kan tas hos tre organisasjoner i Norge, og du må ha tre kurs, samt 60 erfaringsdykk. Det er store variasjoner i lønningene for dykkeinstruktører, men du kan for eksempel forvente en månedslønn på 8.000-12.000 kroner i måneden dersom du jobber ved Rødehavet.

Eventyrjobb under vann
JOBB: Rødehavet, Karibia eller Nordsjøen? Bli med dykkeproffene på jobb under vann.

Frivillighetsarbeider

For de virkelige eventyrerne

Har du stort hjerte og ønsker å gjøre en god gjerning, kan en jobb som frivillighetsarbeider være tingen. Det er tusenvis av frivillighetsorganisasjoner rundt i verden. Fra Norge kan du for eksempel reise med Røde Kors eller Fredskorpset. Lønnen er – som betegnelsen frivillighetsarbeider antyder – svært begrenset.

Frivillig til fjerne land
JOBB: Dekket reise og opphold mot at du yter en innsats for en god sak. Rilito Povea (23) skal være 10 måneder på Jamaica for Røde Kors.

FN-soldat

For de virkelige eventyrerne

For oppdrag på stabsnivå i militæret, kreves utdannelse som yrkesoffiser. Men det finnes også muligheter for deg med kun ordinær førstegangstjeneste. Vårt intervjuobjekt får utbetalt 600.000 kroner per år, pluss fri kost og losji.

Bevarer roen på Øst-Timor
JOBB: Militær bakgrunn ga Erik Haugstad jobb på Øst-Timor. Der hjelper han verdens yngste nasjon å bli selvstendig.

Jobb i sjømannskirken

 Foto: Sjømannskirken
Foto: Sjømannskirken Vis mer

Mange av oss møter dem når vi befinner oss på fjerne kanter av verden. Flere enn 100 nordmenn jobber noen år eller mange i Sjømannskirkens tjeneste. Og du trenger ikke være prest for å arbeide her.

Velsignet spennende jobb
JOBB: - Etter 1 1/2 år i Singapore, er ikke Østen like eksotisk lenger, forteller Espen Ingebrigtsen. Han er en av 133 nordmenn som arbeider ute for Sjømannskirken.

Arbeidsferie i Australia

For de virkelige eventyrerne

Det har tidligere vært vanskelig å få arbeidstillatelse i Australia, men fra og med sommeren 2001 ble det åpnet for at ungdom mellom 18 og 30 kan få arbeidsferievisum Down under. Det kreves imidlertid at du har returbillett, 25.000 på konto, og ingen forsørgeransvar. Hva du kommer til å tjene, kommer an på hvor mye du ønsker å jobbe – hovedmålsettingen er uansett å reise.

Jobb og ferie i ett
JOBB: Fjerne strender, nye horisonter og penger i pungen. Ferie og arbeid i samme pakke får du nå i Australia. Hedda Gythfeldt (19) er klar for det store eventyret.

Skiinstruktør

For de virkelige eventyrerne

Du trenger ikke være verdensmester på ski, men bør ha et internasjonalt godkjent skiinstruktørkurs i regi av Den norske skiskole. Jobbmulighetene er gode. Norske skiinstruktører er populære i utenlandske fjell.

Ski som jobb og lidenskap
JOBB: - Å være skiinstruktør er ingen jobb, men en livsstil, sier Thomas Pedersen. Han har vært skiinstruktør på New Zealand.

Reisejournalist

For de virkelige eventyrerne

Det kreves ingen utdannelse for å jobbe som journalist, men mange ser skolegang som en fin forberedelse til yrket. Du kan studere journalistikk ved høgskolene i Oslo, Stavanger, Volda og Bodø. Du må ha minst ett års høyere utdannelse for å komme inn på studiet – om du ikke søker på yrkeskvoten. Gjennomsnittslønnen ligger på 375.000 kroner.

På jobb med laptop og koffert
JOBB: Bo i Barcelona, seil ved Maldivene og kjør Formel 1 i England - og få betalt for det. Vi møter reiseskribent Anne Katrine Paulsen.

Au pair

 Foto: Linda Veberg
Foto: Linda Veberg Vis mer

Det kreves ingen utdannelse for å jobbe som au pair, men du må være mellom 17 og 30 år, og bør kunne framvise noe erfaring med barnepass. Du kan reise på egen hånd eller via en organisasjon. Lønnen er ikke til å bli fet av: 2.000-2.500 kroner i måneden i Europa og 5.000 kroner i USA.

Barnepass under Spanias sol
JOBB: Frister det med et friår under solen? Evelyn Risnes grep muligheten og valgte barnepass og språkskole i Spania.

Hotelleier

For de virkelige eventyrerne

Hva med å kjøpe ditt eget hotell på et eksotisk sted? For å gjøre som vårt intervjuobjekt, som har startet eget hotell i Guatemala, kreves ingen formell utdannelse – men du må ifølge vårt intervjuobjekt følge hjertet, og ha drivkraft og stå-på-vilje.

Eget hotell i paradis
JOBB: Drømmer du om eget hotell i en tropisk del av verden? Vi møter en norsk kvinne som har gjort drømmen til virkelighet.

Fotograf

Foto: Jens Sølvberg Foto: Jens Sølvberg
Foto: Jens Sølvberg Foto: Jens Sølvberg Vis mer

Det kreves ingen formell utdannelse for å jobbe som fotograf, men du må ha arbeidsprøver å vise til. Ønsker du å tilegne deg kunnskap før du starter karrieren, finnes det flere muligheter; Videregående skole med fordypning i foto, Norsk Fotofagskole i Trondheim og fotojournalistlinja ved Høgskolen i Oslo. Lønn er svært varierende. Som pressefotograf i fast stilling er gjennomsnittslønnen 360.000 kroner.

Med blikk for verden
JOBB: - Du må være frempå, stikke frem nesa og reklamere for deg selv, er rådet fra frilansfotograf Jens Sølvberg. Finn ut hvordan du kan få sett verden som fotograf.

  • Tilbake til hovedartikkelen.