Folk under 30 mest utsatt for blodpropp på fly

En ny undersøkelse viser at det er folk under 30 år som har størst risiko for å få blodpropp på fly.

Publisert
Sist oppdatert

Nederlandske forskere overrasker med sine funn.

I tillegg til folk under 30 år, er lave, høye, overvektige passasjerer, og kvinner som tar p-piller også utsatt, ifølge studien.

Forskerne tok for seg nesten 9.000 ansatte i mulitnasjonale selskaper, registrerte hvor mye de fløy, og hvorvidt de hadde utviklet blodpropper.

Funnene viste at det er en sammenheng mellom flyreiser og dyptliggende blodpropper - også kalt økonomiklasse-
syndromet.

Unngå blodpropp på flyet

Folk under 30 mest utsatt for blodpropp på fly


Langturer særlig farlige

De fant at passasjerer som flyr langturer er tre ganger mer utsatt for blodpropp enn de som ikke flyr. Risikoen øker for de som drar på mange flyturer i løpet av kort tid, særlig hvis disse er lange turer.

Studien, som ble publisert i det medisinske tidsskriftet PLoS Medicine, kan imidlertid ikke forklare hvorfor de under 30 år er særlig utsatt.

- Noe av den ekstra risikoen kommer av at unge kvinner tar p-piller, men selv om du trekker fra passasjerene som går på p-piller, er risikoen høyere, sa Dr Frits Rosendaal, som ledet studien, ifølge den britiske avisen Daily Mail.

Noe av grunnen kan ifølge Rosendaal være at eldre mennesker som er i høyrisikogruppen simpelthen ikke flyr.

Rist løs på reisen

Han sa videre at overvektige kvinner som går på p-piller har tre ganger så stor sjanse for å få blodpropp på lange flyturer. Likevel, sjansen er ikke på mer enn én prosent.

Rosendaal sa at det er ikke bare immobiliteten som gjør at man lettere får blodpropp under flyturer. Det er nemlig større sjanse for at du får blodpropp under en åtte timer lang flytur, enn om du sitter helt stille på kontorstolen din i åtte timer.

Høye og overvektige passasjerer er i risikogruppen fordi det er så liten plass i setene på økonomiklasse. Lave passasjerer utsettes for risiko fordi de ikke når ned til gulvet med beina, og derfor blir blodsirkulasjonen bak knærne dårlig.

Østrogenet i p-piller gjør at blodpropper lettere dannes.

- Flyselskapene er ansvarlige for å tilby justerbare seter og mer plass, og de burde gi passasjerene informasjon om risikoen for blodpropp, sa Rosendaal.

Kilde: Daily MailVi bryr oss om ditt personvern

dinside er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer