Født med plastkort i hendene

Nordmenn skryter av å være født med ski på beina. Men etter en solskinnslørdag i Oslo tror vi heller vi er født til å dra kort.

Vi handler gjerne dyrt skiutstyr, men bruker vi det? <i>Illustrasjonsfoto</i>
Vi handler gjerne dyrt skiutstyr, men bruker vi det? Illustrasjonsfoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

At nordmenn liker å si ut på tur, aldri sur stemmer nok, men at vi fortsatt er født med ski på beina tviler vi mer på. For i løpet av en helg med vakker nysnø og blå himmel på Østlandet, er det ikke i skiløypene vi føler trengselen.

Utstyrt for lørdagsutflukten

Det er lørdag formiddag, det er strålende sol og den norske familien gjør seg klar til utfart. På med passende utstyr, stue familien i bilen, ut på tur. Men det er ikke skistativ, nikkers og polvotter som dominerer forberedelsene til lørdagsutflukten. Det er bystøvler, handlevesker og betalingskort. Den eneste treningen mange får denne lørdagen er nemlig å taste koder og dra kort. For trengselen i saltsørpede gater denne solvakre novemberdag i Oslo sentrum er langt større enn trengselen i den nysnøhvite og bejublede marka. Og dette til tross for at vi snakker årets første dag med skiføre og sol.

Sliter med skiene

Din mening:

Går du ofte på ski? (Avsluttet)
Sjelden eller aldri(47%) 309
Noen ganger i året(29%) 192
Så ofte som mulig(24%) 158
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Undersøkelser fra SSB underbygger observasjonen. For selv om vi i stadig større grad kjøper oss hytter på fjellet og skikort i alpinbakken, så er vi også stadig dårligere på ski. 41 prosent av mennene og 65 prosent av kvinnene i en undersøkelse sier de syns det er litt eller meget vanskelig å komme seg ned en bratt og svingete bakke på ski, mot kun 46 prosent som syns det ikke er noe problem. Av de som har grunnskole eller videregående skole i aldersgruppen 16 til 79 år, er det godt under 40 prosent som går på skiturer i skog eller fjell. Hele 60 prosent av de spurte sier de ikke har hatt ski på beina en eneste gang i året forut for undersøkelsen.

Men hadde vi spurt om lørdagshandleturer med familien, derimot ...

Polstret med betalingskort

For om vi sliter med skiene, dyrker vi shoppingen. Forbruket av detaljvarer øker år for år, og ifølge tall fra Visa Norge ligger nordmenn i verdenstoppen i bruk av betalingskort. Det finnes fire millioner Visakort i Norge - altså nesten ett kort per norsk borger* uansett alder, og etterspørselen etter kredittkort øker. I tillegg kommer de andre kortvariantene som MasterCard, American Express og Diners.

Så i den søkkrike oljenasjonen Norge spenner vi ikke lenger våre ski, men bruker våre spenn i stedet - selv om sola glitrer i nysnøen.

(* Pr. 1. oktober er det nesten 4,6 millioner innbyggere i Norge.)

Flere kommentarer

Barnefamilien - terror på tur?
Ola Dunk på høye hæler
Den aller siste sovjetstaten
Jeg - en usynlig gjest
Naturdiktatorene råder

  • Flere kommentarer og skråblikk finner du her
  • Underholdning på DinSide Reise:

    pixel
  • Test deg selv - bevis hva du kan
  • Moro på tur - reisehumor
  • Reiseguiden og Skiguiden – les hva andre syns om dine reisemål