Flyturen gir forkjølelse

En av fem flypassasjerer blir forkjølet rett etter flyturen, viser resultater av amerikansk forskning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Mer enn en av fem flypassasjerer blir forkjølet innen en uke etter flyturen. Det viser nye studier fra amerikanske forskere.

Innen syv dager

Flyturen følges for mange av forkjølelse.
Flyturen følges for mange av forkjølelse. Vis mer

Funnet ble gjort etter undersøkelser om hvorvidt passasjerer med fly som bruker resirkulert kabinluft er mer utsatt for smitte enn personer som reiser med fly som bruker kun friskluft. Ingen forskjell å spore her viser det seg. Men uansett hvilken luft de pustet inn på flyet, ble 21 prosent av passasjerene forkjølet innen syv dager etter reisen. I en vanlig, ikkereisende befolkning er det samme tallet 3 prosent. Det synes altså som om flyreisen øker sjansen for å bli forkjølet.

Undersøkelsen tok for seg 1.100 passasjerer som reiste mellom San Francisco og Denver, på to flytyper. (Gamle Boeing 727 og DC10 som bruker 100 prosent friskluft, og nyere 737 som blander resirkulert luft med ny luft.)

Mulige årsaker

Resirkulert kabinluft synes å være kilden til problemene. Den passerer gjennom filtre som skal fange opp bakterier, soppsporer og virus. Likevel kan luftkvaliteten være synderen. I de fleste fly puster du inn luft med svært lav luftfuktighet, og tørr luft regnes vanligvis å øke faren for infeksjon. Dessuten kan det være så enkelt at vi sitter tett i flyene, og at smitte derfor sprer seg lettere.

De amerikanske forskerne varsler flere undersøkelser om temaet. Dette skriver den britiske avisa Telegraph denne uken.

Mer om helse og reise

 • Helse på reisen - en artikkelsamling

 • Lufttrøbbel på fly

 • Hjelp mot Dehli belly

 • Sov godt underveis
 • Ut på tur?

  Vi har mange nyttige verktøy for deg som skal ut på reise:

 • Restplasslisten er stedet for deg som er ute etter billige reiser. Her finner du charterselskapenes restplasser på ett sted.
 • Reiseguiden gir deg tips og råd til ting å se, godt å spise og steder å besøke – eller ikke besøke. Rådene kommer fra de som kjenner stedene best, nemlig turistene selv.
 • Fergeguiden er for deg som skal vannveien til Danmark, Tyskland eller Storbritannia. Her kan du finne ut hvem som seiler hvor, og til hvilken pris.
 • Valutakalkulatoren gjør de vanskelige regnestykkene for deg.