Flytoget jubilerer

Bli med lokfører Espen Østerberg bak spakene på Flytoget.

Slik ser det ut helt foran i flytoget. Foto: Per Ervland
Slik ser det ut helt foran i flytoget. Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Denne uken er det 14 år siden Flytoget kjørte ut fra Oslo S på sin første offisielle tur. Siden da har togene tilbakelagt en avstand som tilsvarer over 1500 ganger rundt jorden, eller cirka 80 reiser tur-retur månen.

– Vi har økt passasjertallet i takt med økt trafikkvekst på Oslo Lufthavn Gardermoen, men har ambisjoner om å øke antall passasjerer ytterligere og konkurrere om nye strekninger. Vi er veldig stolte av å ha fraktet mer enn 67 millioner passasjerer de siste 14 årene, sier Linda Bernander Silseth, administrerende direktør i Flytoget, i en pressemelding.

Rundt juletider i år forventer selskapet å sette ny passasjerrekord med over 6 millioner reisende i 2012.

Les også: Derfor bør studenter velge flytoget

Fra førersetet

Vi har vært med lokfører Espen Østerberg på en tur med direktetoget fra Oslo S til Gardermoen. Og fra orkesterplass i førerhuset ser turen ganske annerledes ut enn fra passasjerplass. Lurer du på hvordan det ser ut inne i den 13,8 kilometer lange tunnelen Romeriksporten, eller hvordan toget "snur" på Gardermoen?

Har Norges mest fornøyde kunder

Tillatt toppfart på deler av skinnegangen er 210 kilometer i timen, men dette gjelder selvsagt ikke hele strekningen. Direktetoget Oslo S- Gardermoen tar 19 minutter. Toget som stopper på Lillestrøm bruker tre minutter lenger tid, altså 22 minutter.

Vi har også vært med oppe i tårnet på Gardermoen. Hvordan det ser ut der og hva de gjør der oppe, kan du se i denne videoen.