Flyselskaper saksøkes

Australske flykunder går til søksmål mot flyselskapene på grunn av økonomiklassesyndromet.

Beveg deg så mye som mulig, og sats på rikelig med drikke om du flyr langt.
Beveg deg så mye som mulig, og sats på rikelig med drikke om du flyr langt. Vis mer

Mer enn hundre australske flykunder går nå til massesøksmål mot flyselskaper. De mener selskapene har visst om faren for at passasjerer kan få blodpropp på lange flygninger, og unnlatt å advare om dette.

Mange rammede

Rettsakene seiler opp i kjølvannet av en ung kvinnes tragiske dødsfall etter en flytur fra Sydney til London tidligere i høst. Det australske advokatfirmaet Slater and Gordon hevder ovenfor den australske avisen The Canberra Times at de representerer 10 til 15 flykunder som er rammet av det såkalte økonomiklassesyndromet. Dette er en betegnelse på forskjellige symptomer som følger etter en lang, stillesittende flytur: Hodepine, muskelverk og i verste fall, blodpropp.

En talsmann for advokatfirmaet sier til avisen at minst hundre mulige saksøkere har tatt kontakt etter at nyheten om søksmålet ble kjent.

Manglende informasjon

Slater and Gordons partner, Paul Henderson, mener at flyselskaper har visst om det potensielt dødelige syndromet en tid, men at de ikke har informert passasjerene om farene.

- Selskapene bør advare kundene om risikoen, og informere om hvilke symptomer man bør se etter, sier Henderson.

De selskapene som foreløpig må regne med søksmål er i følge The Canberra Times disse: Quantas, British Airways, Air France, Emirates og Air New Zealand.

Noe er gjort

Det australske flyselskapene Quantas hevder at de har publisert informasjon om dette i sine in-flight magasiner, og at de arbeider med å plassere informasjon på nettsidene sine. Flere flyselskaper hevder nå at de oppfordrer passasjerene til bevegelse og rikelig væskeinntak på lange flyturer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

En parlamentarisk komité i Storbritannia sa i november at flyselskaper bør advare passasjerer om farene for å utvikle blodpropp på lange flyturer, selv om det ikke er vitenskapelig enighet omkring faren og årsaken til det såkalte økonomiklassesyndromet.

Vil du ha noen tips om hvordan du kan unngå å bli rammet av dette? Det finnes både piller og gode matråd. Vi tipser deg også om hvor i flyet det er tryggest å sitte.

Billig reise?

Er du ikke redd for å fly, kan du finne oversikten over tilgjengeligerestplasser i markedet her. Ta en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev! På DinSide kan du også sjekke om flyet ditt er i rute.