Flyselskapenes tips mot blodpropp

28. oktober i fjor døde den 28 år gamle Emma Christofferson etter å ha kollapset på Heathrow i London. Hva gjør flyselselskapene for at du skal holde deg frisk i luften?

Christoffersons dødsfall, etter en flytur fra Sydney, Australia, gjorde en hel verden observant på de potensielle helsefarene ved langflyvninger. Forrige uke samlet 16 av verdens største flyselskap seg hos Verdens Helseorganisasjon (WHO) i Geneve, for å diskutere helsefarer for flypassasjerer. Eksperter på flymedisin kunne informere om at det såkalte økonomiklassesyndromet er langt mer vanlig enn hva man har trodd.

- Undersøkelser viser at det er et vanlig problem for reisende, bekreftet Dr. John Scurr, en britisk lege som har studert fenomenet, til Reuters.

Utsatt på lange flygninger

Tips: Velg setet ved nødutgangen. Her er det godt med beinplass.
Tips: Velg setet ved nødutgangen. Her er det godt med beinplass. Vis mer

Tilstanden som har fått kallenavnet økonomiklassesyndromet, kan i følge ekspertene vel så gjerne ramme passasjerer på business og førsteklasse, samt reisende med andre framkomstmidler. Særlig utsatt er imidlertid de som flyr interkontinentalt fra USA, Østen eller Australia.

Sitter du lenge uten å få bevegd beina, er du i faresonen. Faktorer som kan medvirke til å øke risikoen, er alder, graviditet og sykdomshistorie. Japanske forskere har konkludert med at et godt måltid og plenty med drikke før flyturen, kan være med på å redusere risikoen. Les mer om dette, og andre tips mot blodpropp i denne artikkelen.

Det er viktig å være observant på risikoen for nedsatt blodsirkulasjon og dannelser av blodpropp før lengre flyturer. Lege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken i Oslo, forklarer at faren for blodproppdannelser om bord i fly er avhengig av tre faktorer. Immobilitet, dehydrering og økt tendens til blodkoagulasjon.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- De første to kan du jo gjøre noe med, beveg deg så mye som mulig og drikk væske som ikke er vanndrivende. Koagulasjonstendensen er et resultat av det lave oksygennivået i kabinluften, sier Hasle. I tillegg må man ta i betraktning tidligere sykdomshistorie, alder og graviditet.

Trimvideo

De aller fleste flyselskapene opererer nå med informasjon, enten i form av brosjyrer eller trimvideoer. British Airways har vist trimvideoen, “Well being in the air”, i flere år.

- I videoen informeres det om økonomiklassesyndromet og øvelser og tiltak passasjerene kan treffe under flygningen. Strekkøvelsene er laget slik at passasjerene tøyer ut mens de sitter. I tillegg informerer vi om risikoen før avgang, samt i vårt inflight-magasin, forklarer daglig leder i British Airways Norge, Kate Thornton. British Airways lengste non-stop rute er 13 timer mellom London og Bangkok.

SAS med ribbevegg

Av de norske flyselskapene er det kun SAS som har langflygninger på over fem timer.

- Vi har heldigvis ikke opplevd dette som noe problem på våre flyvninger, men vi har fokus på det og forsøker å ligge ett steg foran, opplyser pressetalskvinne Siw Meisingseth.

Per i dag har SAS installert en ribbevegg bak i samtlige langdistansefly, og tilbyr passasjerene informasjon i form av en brosjyre om bord i flyet. SAS lengste flyvning fra Oslo går til Beijing, og tar mellom 11 og 12 timer.

Trim på charter

Charterflyene er beryktet for å by på trange seter og lite komfort. Til gjengjeld er de fleste flyvningene fra Norge relativt korte. Premiair, som flyr for charterselskapene Saga Solreiser og Ving, har laget en egen video med gymnastikkprogram. Programmet varer i ett minutt.

- Den kjøres under flyturen, og har enkle øvelser for å holde blodsirkulasjonen i gang, forteller informasjonssjef Torben Andersen.

Premiairs lengst nonstop-flygning fra Norge går til Mexico og tar 10 timer. De som ønsker seg litt ekstra beinplass kan oppgradere billetten til Royal Sunclass. Her får du brede skinnseter, bedre måltider, gratis drikkevarer og hele 35 tommer fram til neste stol. Ekstraprisen ligger rundt 1.600 kroner.

Vi har sammenliknet de ulike flyselskapene på beinplass og komfort. Se hvordan de ulike kommer ut i denne testen.

Ut på tur?

I vår oppdaterte restplassoversikt finner du de siste og billigste reisene som er tilgjengelig på markedet. Vil du bestille vanlige charterreiser, finner du disse med vårt chartersøk.

Lurer du på om flyet er i rute? Nå kan du finne det ut på DinSide Reise. Sjekk vår kontinuerlig oppdaterte oversikt for flygninger med SAS, Braathens og Widerøe her. Ta også en titt i Din Reiseguide og se hva andre synes om ditt reisemål. Her kan du også legge inn karakterer selv eller skrive et reisebrev.