Flyselskapenes ekstraavgifter

Du betaler mer for kofferten enn for deg selv ...

Legg til en koffert, setereservasjon og betalingsgebyr - så har flyselskapet fått flere lapper på kroken ... Foto: Per Ervland
Legg til en koffert, setereservasjon og betalingsgebyr - så har flyselskapet fått flere lapper på kroken ... Foto: Per Ervland Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapene krever oss for stadig flere avgifter; det er drivstoffavgifter, billettavgifter, serviceavgifter, kredittkortavgifter, bestillingsavgifter, bagasjeavgifter, innsjekkingsavgifter og mange flere. Hos Ryanair fant vi eksempler på at du betaler med for kofferten enn du gjør for deg selv ...

Mobiltjeneste til skyhøy pris

Vi har sjekket ståa hos åtte flyselskaper som betjener norske flyhavner for å finne ut hvilke avgifter du betaler, og hvilke ekstragebyrer du kan påberegne på den først angitte prisen. Flyselskapene vi har sjekket er: SAS, Widerøe, Norwegian, Lufthansa, KLM, Ryanair, British Airways og Finnair.

Se oversikt over flyselskapenes ekstraavgifter nederst i artikkelen.

Sjekk prisene alt inkludert

Vårt råd er: Sjekk prisene hos flere aktører før du bestiller. Vær bevisst på hva du skal ha, og legg dette til i bestillingen når du sjekker prisene. Skal du for eksempel ha med to kofferter og kanskje en bilbarnestol? Faller du av en eller annen grunn utenfor den kategorien som kan sjekke inn via internett og må ha manuell betjening på flyplassen - kan også dette medføre ekstrautgifter. Først når alle parametrene er med i spillet, er det mulig å få en reell prissammenlikning. Med Ryanair koster for eksempel to kofferter og manuell innsjekk (som er påkrevet med innsjekket bagasje) 666 kroner - det kommer i tillegg til betalingsgebyr og selve billetten.

0 eller 1775 i skatter og avgifter?

Her kan du se hva du betaler i gebyrer og avgifter for en reise tur-retur Oslo-London. Som du kan se, er det store forskjeller i hvor mye selskapene legger på i skatter og avgifter på denne strekningen:

Oslo-London - se avgiftene (Priseksemplene er billigste mulige voksenbillett Oslo-London med utreise 13. mars og retur 15. mars.)
FlyselskapBillettpris t/rBestillings/billettavgiftSkatter, avgifter og div.Totalpris t/r
SAS935256801640
Widerøe*935256771637
Norwegian96503161281
Lufthansa12002516462871
KLM925***5017752750
Ryanair**198960294
British Airways385508011236
Informasjonen er hentet fra flyselskapenes nettsider. Vi tar forbehold om feil, endringer og mangler.

* Widerøe på nett selger billetten, flyselskap er SAS.

** Billettype "no taxes". På vanlig billettype er det omvendt; billtten "koster" 0 kroner, men avgiftene utgjør mye mer enn billettprisen på billetten "no taxes".

*** KLM: 10 kroner i bestillingsgebyr pluss 40 kroner i kredittkortavgift


Som du kan se av dette priseksempelet, har Ryanair den billigste totalprisen. Dersom vi vil ha med en koffert på turen, blir dette et tillegg på 286 kroner - og totalprisen kommer opp i 580 kroner. Fremdeles det rimeligste alternativet, på tross av bagasjeavgiften og innsjekkingsavgiften, altså.

Vil ha all innsjekking på nettet

Din mening

Hva synes du om flyselskapenes tilleggsavgifter? (Avsluttet)
Det er dumt - fjern det(82%)
Det er greit(14%)
Vet ikke(5%)
Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Men ser vi på Norwegian vs. British Airways, er det mer spennende. Med British Airways får du ett kolli innsjekket bagasje pluss to kolli håndbagasje inkludert i prisen. Men reiser du med Norwegian, må du betale for kofferten som du sjekker inn - samtidig med at du kun får ha med deg étt kolli håndbagasje. Når kofferttillegget tur-retur er lagt til billettprisen, er totalen på Norwegian-billetten 1391 kroner. Fra en prisdifferanse på 45 kroner i utgangspunktet, har differansen altså vokst til 200 kroner.

Ekstrautgiftene

Vi har sjekket hvilke ekstraavgifter de ulike flyselskapene tar av deg. Dette er gjort ved bruk av flyselskapenes bestillingstjenester på nett. Som du kan se av tabellen nedenfor, har de ulike selskapene ulik praksis hva gjelder ekstraavgifter. Mens noen nøyer seg med en billettavgift, har andre et svært infløkt prislabyrint.

Flyselskapenes akstraavgifter
FlyselskapFaste avgifterVarierende avgifter
SASBestillingsgebyr: 25 kroner per person (totalt t/r) 
WiderøeBestillingsgebyr: 0 kr når Widerøe er en del av pakken, 25 kr. per billett på alle andre billetter med andre flyselskaper bestilt på wideroe.no (totalt t/r) 
NorwegianInternettgebyr: 0Innsjekket bagasje (internettpris): 40 kr. per kolli per strekning innenlands, 55 kr. per kolli per strekning til storby, 60 kr. i Sør-Europa og Afrika.
Innsjekket bagasje (betaling på flyplass): 80 kr. per kolli per strekning i Norge, 120 kr. til øvrige destinasjoner.

Mrk: Fullflex-billetter inkluderer ett kolli innsjekket bagasje i prisen.
Setereservasjon (internettbestilling): pris per person per strekning er 40 kr. innenlands, 50 kr. til storby, 60 kr. til Sør-Europa og 80 kr. til Afrika.

LufthansaBillettavgift: 25 kroner per person (totalt t/r) 
KLMBestillingsgebyr: 10 kroner per person (t/r totalt).
Kredittkortavgift: 40 kroner avgift ved betaling med Visa, Master Card, American Express, Diners Club og Airpluss/UATP. Ikke betalingsgebyr ved betaling med Visa Electron debetkort.
 
RyanairKredittkortgebyr/bestillingsgebyr: 48 kroner per pers. per strekning (gjelder ved betaling med Master Card, Visa Connect, Visa Debit/Delta, Visa (ikke avgift ved betaling med Visa Electron).

Bagasjeavgift: 95 kroner per strekning for 1. kolli, deretter 190 kroner for 2. og 3. kolli per strekning (ved onlinebestilling). Ved kjøp av innsjekket bagasje på flyplassen, koster det 190 kroner per kolli per strekning fra første koffert.

Innsjekkingsgebyr: Reiser du med bagasje, må du sjekke inn på flyplassen og dermed betale innsjekkingsgebyr. Det kan også være andre grunner til at du sjekke inn manuelt, eller at du ønsker det - gebyret er 48 kroner per passasjer per strekning. Finner du ut av dette først når du har ankommet flyplassen, er prisen 96 kroner per passasjer per strekning.

Først på flyet: Du kan kjøpe deg forrest i køen og få mulighet til å velge sete før bermen setter inn ... det koster 38 kroner per person per strekning ved bestilling online; finner du ut av dette på flyplassen, må du betale 57 kroner per passasjer per strekning.

British AirwaysBestillingsgebyr: 50 kroner per person per billett. 
FinnairBestillingsavgift: 100 kroner per passasjer i serviceavgift ved internettbestilling. 
Informasjonen er hentet fra flyselskapenes nettsider. Vi tar forbehold om feil, endringer og mangler.


Hva er "skatter og avgifter"?

Som du vil se om du sjekker de ulike selskapenes bestillingstjeneste på nett, er det ikke alle som er like flinke til å opplyse om hva som inngår i bolken "skatter og avgifter" og hvordan beløpet er fordelt på de enkelte postene. Som eksempel kan vi nevne Finnair, som gir oss en straffeavgift på hele 1929 kroner på en 3974-kroners billett til Hamburg. Men rett skal være rett: I akkurat dette tilfellet er den hele og fulle prisen, inkludert serviceavgift og alle andre skatter og avgifter, inkludert i totalprisen allerede fra første steg. Men utover en 100-kroners serviceavgift, er ikke bolken "tax" videre spesifisert.

Hva synes du om flyselskapenes tilleggsavgifter? Gi din stemme i avstemningen eller si din mening i debattforumet under. Kjenner du til andre selskaper enn de som er nevnt her som har underlige avgifter eller som krever uforholdsmessig mye i avgifter? Luft dine meninger nedenfor.