Foto: Sxc
Foto: SxcVis mer

Flyselskapenens hemmeligheter

Ti hemmeligheter flyselskapene ikke vil du skal vite.

Den amerikanske avisen Chicago Tribune har satt sammen en liste med ti "hemmeligheter", som de påstår at flyseskapene ikke liker at vi vanlige passasjerer vet om. Hvorfor ikke? Fordi listen avslører at vi kan faktisk få billigere og bedre billetter, og at det hjelper å klage litt.

Har du noen tips til hvordan flyturen kan bli billigere og bedre? Del tipsene i debattfunksjonenen nederst i artikkelen.

Her følger altså listen med hemmeligheter - som ikke er fullt så hemmelige lenger. Merk at noen av punketene kan være mer tilrettelagt det amerikanske flymarkedet.

1. Det hjelper å klage
Vær ikke redd for å si fra om det er noe du ikke er fornøyd med. Det kan være alt fra ekkel flymat til ukomfortable seter eller tapt baggasje. Ifølge Chicago Tribune, vil mange flyselskaper strekke seg langt for å unngå misfornøyde passasjerer, som kan gi dem dårlig navn og rykte.

2. Betal mindre, få mer
Snakk med et reiseselskap rett før avreise, kanskje de kan tilby en oppgradering for en billig penge. Det er nemlig ikke bare økonomibilletter som går som restplasser, er du riktig heldig kan du få kloa i businessklassebilletter til lavpris.

SE OGSÅ: Så deilig er førsteklasse på fly

3. Bedre flymat? Glem det!
Flyselskapene kan skryte hvor mye de bare vil av sin egen "delikate" flymat, men ikke regn med å få servert fersk gourmet. På mange korte turer er det ikke sikkert flyselskapet kan tilby stort av det som står på deres egen meny.

Klagde på flymaten - fikk belønning

4. Økonomiklasse trenger ikke være pyton
Reiser du sammen med noen, kan dere vurdere å bestille tre seter i stedet for to. Da vil dere få en betydelig mer komfortabel flytur, enn om dere hadde hatt en tredjeperson ved siden av. Billigere enn å kjøpe to businessklassebilletter er det også. Dessuten er det ikke alltid (på kortere distanser) businessklassesetene er behageligere enn andre seter.

5. Oppgrader ved utgangen
Mange flyselskaper lar dere oppgradere til en bedre klasse, ved utgangen (gaten), dersom det er ledig kapasitet. Du må selvfølgelig betale et mellomledd, men prisen kan bli betydelig lavere enn om du bestiller på forhånd.

6. Høysesongen er en god tid å bestille på
Ferier og hølysesonger er som regel ikke den billigste tiden å reise på, men kan være tiden for å lete etter gode tilbud på reiser. Mange selskaper skal visstnok by på gode tilbud på denne tiden av året.

7. Alle gode tilbud er ikke på nett
Noen ganger kan det lønne seg å gjøre ting på gamlemåten, mener Chicago Tribune. Oppsøk et reisebyrå, og se om de har blitt tilbudt spesielle prisavtaler fra flyselskapene. Dette er nok spesielt gunstig om du skal ha billetter på business- eller førsteklasse.

8. Pakkereiser kan være lurt
Chicago Tribune mener det er lurt å se etter pakkereiser i stedet for å bestille alt hver for seg. Avisen skriver at du kan få pakkereiser som er billigere enn å bare bestille fly alene.

CHARTERSØK: Finn billige reiser her

9. Kjøp returbillett
Kjøp returbillett, selv om du bare skal én vei. Det høres kanskje merkelig ut, men det kan i hvert fall lønne seg å sjekke prisene på både enveisreise og returreise. Mange flyselskaper tar seg ekstra godt betalt dersom du bare velger én vei.

10. Få flyselskapet til å velge konkurrenten
Hvis flyselskapet ikke kan få deg til destinasjonen din i riktig tid, kan det hende de må se til konkurrentene for å få deg dit du skal til rett tid. Men dette er noe flyselskapene ikke er veldig villige til å opplyse om selv, så da er det din jobb å si fra.